INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A Publ-IQ ( különlegessége, hogy amikor egy témában már elegendő hozzászólás van, akkor csillagtérképen jeleníti meg azokat, (az egymáshoz.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
MaYoR elektronikus napló
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
Digitális világ A digitális reklám
1 Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium CERN: Tudomány és technológia gyorsítója.
Kereső programok használata
Az állandó határozó és a vonzat
Európai vonat Európa 2010 Kaposvár. benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím elnyeréséért.
Nagypeleske 2009 április 22. Az idén a gimnáziumi osztályok „Kontinensek versenyén” vettek részt a Föld Napja alkalmából. Az igazi örömet nem maga a verseny,
Készítette: a Dalai Láma
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
A számírás története.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Műszaki tudományok az interneten
Interaktív tábla és az Easiteach használata
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
1 1 1.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Politikai és szociálgeográfia I.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Benkovics László, február 2013
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
Összeállította: Dóber Valéria
Szociális regiszter publikus felület használata
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Vilmos, a kis futóbicikli
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Emelt szintű matematika érettségi
Skype motívációs szerepe
Az internetes keresési módszerek
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
A nyelvi jel és jelrendszer
Az energia.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
„Értsünk szót!” – szülők iskolája 2.
Adatkeresés az interneten
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
Politikai és szociálgeográfia I.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Környezet ismeret vagy magyar nyelv és irodalom 2. évfolyam Vargáné Csehi Gabriella Megelőző tevékenység: Az előző környezet ismeret órán városi.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
5 tipp a munka egyszerűsítésére
2. Kezdjük az legérdekesebbnél
Cím és kép elrendezés Alcím
Előadás másolata:

INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa

Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a Tudástárban és a Tananyagokban előforduló veszélyeztetett nyelveket, kapcsolódik azokhoz Interaktív: a diáknak és a tanárnak lehetősége nyílik arra, hogy kötetlenebb, szabadabb, játékosabb formában ismerkedjen meg a világ néhány veszélyeztetett nyelvével Cél: horizonttágítás, azaz minél több és sokszínűbb ismeret átadása, a világ nyelvi és kulturális örökségének bemutatása A finnugor kutatócsoport feladata: az interaktív térkép finnugor nyelvekkel való bővítése Az anamorfikus térkép: azt mutatja, hogy miként nézne ki a világ, ha az országok/kontinensek méretét az ott beszélt nyelvek száma határozná meg

Az interaktív térkép

Az anamorfikus térkép

Európa – a kelta nyelvek Kattintsunk a földrészek közül Európára és nézzük meg a kelta nyelveket! Néhány alapinformáció a nyelvről és a kapcsolódási pont a Tudástár 9. fejezetéhez, ahol a keltához hasonló nyelvek újjáélesztéséről, revitalizációjáról esik szó A hangzóanyagra kattintva az ír és a walesi közötti különbséget hallgathatjuk meg Az első feladatban arra kérnek bennünket, hogy keressük meg a létigét kijelentő és tagadó módban a két kelta nyelven A feladatok megoldását a szürke részek rejtik A további feladatok a kelta nyelvek nem-indoeurópai jellemzőit mutatják be: pl. a finnhez hasonlóan nem létezik birtokot kifejező ige, azt a létige és az elöljárószó fejezi ki. Ezt a Jelenséget két példamondaton keresztül alaposabban is megvizsgálhatjuk

Európa – a kelta nyelvek

Az ír és a walesi

Kelta nyelvek – feladat 1.

Kelta nyelvek – feladat 2.

Afrika – a taa nyelv Most nézzünk meg egy afrikai nyelvet! Válasszuk ki például a taa nyelvet, amit Namíbiában 500-an, Botswanában 4000-en beszélnek, tehát veszélyeztetett nyelv A nyelvészek körében ez a nyelv fonémagazdagságáról híres. 5 csettintőhangot is tartalmaz Ha itt a filmfelvevőre kattintunk, akkor egy taa nyelven beszélő hölgy meséjét hallgathatjuk meg. Hallgassunk bele a mesébe! Éppen a csettintőhangokra épül a kérdőjel alatt meghúzódó feladat. Az itt megjelenő állatnevek mind csettintőhangokat tartalmaznak. Ezek jelölésével ismerkedhetünk meg itt és meg is hallgathatjuk őket. A feladat az, hogy kitaláljuk melyik állatnevet halljuk a lejátszásban. A megoldást itt is a szürke mező rejti. Kapcsolódás: innen átugorhatunk a Tudástárnak a nyelv hangjairól szóló fejezetére, ahol Miriam Makeba énekel nekünk taa nyelven:

Afrika – a taa nyelv

A taa nyelv- mese

A taa nyelv - csettintőhangok

A taa nyelv – Miriam Makeba dala

Amerika – a chontal nyelv Utazzunk el Amerikába és kattintsunk rá a Mexikóban beszélt chontal nyelvre és annak is egy olyan nyelvi változatára, amelyet 200, többségében idősebb beszélő használ Ha a filmfelvevőre kattintunk, akkor egy idős bácsit hallunk, ahogy chontal nyelven énekel. A fényképezőgépre kattintva a fotók segítségével a chontal kultúrába is betekintést nyerhetünk A feladat ikonjára kattintva olyan chontal szavakat és kifejezéseket ismerhetünk meg, amelyek a táj leírására szolgálnak. Az itt látható táblázat 2. oszlopában a szavak szó szerinti jelentésével találkozunk, a 3.-ban pedig a mi feladatunk a táblázat fölött felsorolt chontal szavakból kiválasztani angol megfelelőjét Azt érdekes itt megfigyelni, hogy a chontálban ezeket a földrajzi kifejezéseket egyszerű mondatokkal fejezik ki Itt is a szürke mezőre kattintva kapjuk meg a megoldást

Amerika – a chontal nyelv

A chontal nyelv - chontal dal

A chontal kultúra

A chontal nyelv - feladat

Szibéria – a hanti nyelv Végül utazzunk el Szibériába és nézzünk meg egy finnugor nyelvet, a hantit! Az oldalak hasonlóképpen épülnek fel a korábban bemutatottakhoz: Nyelvi jellemzők – Kultúra és hagyományok – Nyelvi feladatok A térképet folyamatosan bővítjük, egyre több veszélyeztetett finnugor nyelv kerül föl rá. Az oldalt folyamatosan fejlesztjük Reméljük, hogy a honlap elnyerte tetszésüket és arra ösztönöznénk a diákokat és tanárokat egyaránt, hogy böngésszék kedvükre az oldalt és leljenek benne sok-sok örömöt!

Szibéria – a hanti nyelv

Nyelvi jellemzők

Kultúra és hagyományok

Nyelvi feladatok

Köszönöm a figyelmet!