Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számírás története.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számírás története."— Előadás másolata:

1 A számírás története

2 Készítette az 5.b osztály

3 Egyiptom I.e. 1700. Rhind-papirusz
Az egyiptomiak tízes számrendszert használtak,milliós nagyságrendű számokkal is dolgoztak. Ismerték a közönséges törteket, tudtak szorozni és osztani is. Az írás iránya jobbról balra volt.

4 BABILONI SZÁMOK 60-as számrendszer
nádpálcával puha agyagtáblákba írtak, majd kiégették azt Az első kilenc jegy a megfelelő vonás volt, míg a 10-esekre külön jegyük volt. Kezdetben a nullát nem jelölték. Később két helyiérték között két egymás alatti 10-es jellel pótolták ezt.

5 Római számírás A római számírás idejének eredete nem tisztázott. A nagy számok írására is voltak jeleik a rómaiaknak, bár ezek nem váltak egységessé. A római köztársaság korának vége felé jelent meg a számok fölé húzott vízszintes vonal, ami a szám ezerszeresét jelentette. A számok leírásában a kivonásos mód nem volt általános, pl. a 400 előfordul az általunk is ismert CD alakban, de a CCCC alakban is. Vannak nyomai a szorzásos elvnek is, pl. XCII·M jelentése

6 Görögök Alfabetikus számírás, az ábc egyes betűihez rendeltek számértékeket. A szavak és a számok megkülönböztetése érdekében a számot jelentő szó fölé vízszintes vonalat húztak, az ezreseket is ugyanezekkel a betűkkel jelölték, de vesszőt tettek eléje. Használták az ókori görögök, a szlávok ( ma már csak az ortodox egyházi könyvekben), ma is használják az etiópok, a grúzok és a zsidók.

7 Hindu számírás A virágkorát 200 és 1200 között élte;
10-es számrendszer; Mai számírási módszerünk egyértelműen innen származik, csak a számjegyek formája változott egy kicsit; 11. sz. táján használták a brahmi jelölést; Itt már minden számjegynek 1-től 9-ig külön jele volt; Aztán 500 körül pedig bekerült a nulla; Ők vezették be a műveleti jeleket és a zárójelet is.

8 Arab számírás  Az arab számok nem arab eredetûek. A tízes számrendszeren belüli helyiértékes számírás, azaz az összes szám tíz jellel való kifejezése Indiából ered, körülbelül i. sz. 500-ból. Az igazi teljesítmény a nulla számjegy bevezetése volt, azaz a semmi, az üresség jelölése.

9 -A maják kétféle számírást használtak
Maja számírás -A maják kétféle számírást használtak -számírásukban a helyi értékek növekvő sorban következtek, függőleges irányban -A számokat háromféle jellel ábrázolták: a nullát egy kagylójellel,az egyet egy ponttal, az ötöt egy vízszintes vonás jelezte

10 Magyar vonatkozások Kezdetben hatos számrendszert használtak, majd áttértek a hetes számrendszerre. XVII. századból fennmaradt emlékek már helyiérték nélküli tízes számrendszer használatát bizonyítják. Számok rögzítésére a rovásírást használták.

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A számírás története."

Hasonló előadás


Google Hirdetések