Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai"— Előadás másolata:

1 A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai

2 Mire írták a könyveket? Kőtábla Papirusz, papirusztekercs
Pergamentekercsek (2Tim 4,13)

3 Asszír agyagtábla Papirusztöredék Viasztábla Pergamentekercs

4 A Biblia nyelve Ószövetség nyelve nagy többségben héber, némely helyen arám (Dániel könyvének egyes részei) Újszövetség nyelve: görög Tehát alapvetően három nyelven íródott: héber, arám, görög Miért görög nyelvű az Újszövetség, ha az emberek többségében arámul beszéltek, a Római Birodalom hivatalos nyelve pedig a latin volt?

5

6 Amikor az író megőrizte az eredeti nyelven történt kijelentést is
Dániel 5,25: „mené mené tekél ú-parszin” Máté 27,46: „éli, éli, lamá sabaktáni” Márk 5,41: „Talitha kúmi!” Márk 7,34: „Effata”

7 Kanonizáció Kánon = mérce
Kanonikus könyv az lett, ami az isteni tekintély mércéjének megfelelt. Az egyház felismerte az isteni tekintélyt (nem adományozta neki). Felismerés módjai: az író személye, az írót hitelesítette-e Isten, igazat mondott-e Istenről, milyen hatással van az ember életére, korabeli hívők hogyan tekintettek az könyvre (2Pét 3,16)

8 A Biblia fordításai Elsőnek az Ószövetséget fordították le Kr. e. 250-ben (héberről görögre). Ez az un. Septuaginta. A következő jelentős fordítás a teljes Szentírás latinra való fordítása volt, melyet Kr. u. 400-ban Jeromos készített el. Ennek neve a Vulgata (jelentése: hétköznapi, egyszerű). Magyar nyelven - Károli Gáspár munkája nyomán ben jelent meg a Biblia. Ma már sokféle magyar bibliafordítás létezik (Káldi, Csia, Békés-Dallos, Vida, újfordítás, egyszerű fordítás, stb.).

9 Bibliai helymeghatározás
Bibliai könyv megnevezése Fejezetszám Vers (szakasz) 2Tim 3,16 4Mózes 6,24-26.

10 Ismétlő kérdések Milyen nyelven íródott az Ószövetség?
Milyen nyelven íródott az Újszövetség? Mit jelent a kánon szó? Miért fordították le a Szentírás könyveit? Ki fordított le elsőnek magyarra a Bibliát? Mikor fordította le?


Letölteni ppt "A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések