Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést."— Előadás másolata:

1 Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Sokan úgy mondják: szörfözni az interneten. Találó kifejezés, mert olyan adrenalinszint növelő is lehet, mint a vizen szörfözés. Új emberekkel, tájakkal, lehetőségekkel ismerkedni mindig felemelő, reménykeltő, és gazdagító. Nos ez lenne a böngészés, amit legtöbbször úgy kezdünk el, hogy a címsorba beírjuk:

2 NEMZETI DIGITÁLIS KÖZMŰ
2009. október 1-től a közösségi hozzáférés és az ügysegédlet költségvetésből finanszírozandó közfeladat. Ez a NEMZETI DIGITÁLIS KÖZMŰ. Viccesen: belépümk az NDK-ba. A Parlament június 15.-én ellenszavazat nélkül fogadta el az elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvényt. Az “ellenszavazat nélkül” számomra nagyon sokatmondó: felső vezetőink szerint sincs – szerintem sem – Magyarországon elegendő akarat, tudás, anyagi lehetőség, vagy erőfeszítés az internet használatára. És mégis kell, nagyon kell, mert nem maradhatunk digitális analfabéták!

3 A cím összetétele: Nézzünk meg egy címet, pl. Ha átvetted az INTERNET ALAPOK c. leckét, akkor, vagy már tudod, hogy ez Magyarország kormányzati portálja, amelyiken az ügyes – bajos állampolgári vagy céges teendőidet elektronikusan megoldhatod. A cím egészen találó. Benne van a szolgálatatás – böngészés neve, azaz “www”, a tartalomra utaló név: Magyarország és a kiterjesztés ami arra utal, hogy magyarországi szerveren, magyarországi vonatkozású tartalommal jött létre. A honlapok létrehozásának lehetőségeiről a HONLAP – TARTALOMSZOLGÁLTATÁS c. modulban fogunk beszélni.

4 A cím beírása után a honlap betöltődik:

5 Ahhoz, hogy elkezdjük kutakodni, böngészni az inteneten, egy böngészőprogramot (vagy többet is) meg kell ismernünk, legalább az alapfunkciók működését megtanulnunk. Az imént a Google keresőt az Internet Explorer nevű böngészővel indítottuk. Ezt a címsorban levő ikon mutatja: A továbbiakban az Internet Explorer és a Mozilla Firefox böngészőt is használni fogjuk. Tudnivaló, hogy akárhány böngészőt feltelepíthetünk a gépünkre, általában nem zavarják egymás működését.

6 Eszközök menü: Nyissuk meg az INTERNET EXPLORER Eszközök menüjét!
A böngésző menüsora Ez segít minket a böngészés optimális megvalósításában. A címsor és az Eszközsor fölött található. Most csak egy példát mutatunk be az eszközsor használatára: Eszközök menü: Nyissuk meg az INTERNET EXPLORER Eszközök menüjét! A legördülő menüben a következő kép tárul elénk: Itt állíthatjuk be az internet tulajdonságait az Internetbeállítások paranccsal.

7 Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő böngészőt, és telepítettük azt (az Internet Explorer nevű böngésző esetében a telepítés nem szükséges, mert a Windows operációs rendszer tartalmazza), jó is, ha elidőzünk kicsit a beállításoknál.

8 Itt adhatjuk meg, pl. hogy milyen oldal nyíljon meg böngészéskor
A (valamelyik) böngésző ikonjára kattintva az u.n kezdő vagy nyitó oldal jelenik meg. De ezeknek a nyitó oldalaknak a tartalma attól függ, hogyan van beállítva a gépen az internet, vagyis mi van megadva kezdőlapnak. Az oldal kinézete (kezelőfelülete) pedig attól is, hogy a böngésző melyik verzióját használjuk. Az Internet Explorer és a Firefox böngészőről tanulunk részletesebben, mert ezeket hosszabb-rövidebb ideig mindenki használja. Az Internet Explorer telepítve van a Windows rendszerrel, de ha az utolsó verzoiót szeretnénk használni (ha elég erős a gépünk hozzá), akkor már letölthetjük az internetről az Internet explorer 8- at. A Firefox esetében jelenleg ingyenesen a 3.6 verzió érhető el. A lapon oktatóvideót nézhetünk meg a használatáról.

9 A következő képet látjuk:
Ha éppen lakásvásárláson törjük a fejünket, beírhatjuk pl.a “Cím” kisötétített szövege helyébe, hogy

10 Ezután ez lesz a kezdőlapunk, vagyis az internet megnyitásakor mindig ez a lap jelenik meg elsőnek.


Letölteni ppt "Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést."

Hasonló előadás


Google Hirdetések