Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes operációs rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes operációs rendszerek"— Előadás másolata:

1 Számítógépes operációs rendszerek
A Windows bemutatása Előadó: Tóth István, számítástechnika tanár

2 Micsoda az operációs rendszer?
a számítógépen állandóan futó legfontosabb program négy elsődleges funkció Kezeli a hardvereszközöket és vezérli a számítógép működését Segít a számítógépen futó egyéb programoknak a hardver használatában Segít a felhasználónak a fájlok és mappák kezelésében és rendezésében Felhasználói felületet biztosít Háttéranyagnak lásd a Digital Literacy tananyag A számítógépes operációs rendszerek című anyagát. Az operációs rendszer a számítógépen állandóan futó legfontosabb program. Az operációs rendszer négy elsődleges funkciót lát el. Kezeli a hardvereszközöket és vezérli a számítógép működését. Segít a számítógépen futó egyéb programoknak a hardver használatában. Segít a felhasználónak a fájlok és mappák kezelésében és rendezésében. Felhasználói felületet biztosít, amelynek révén a felhasználó kommunikálhat a hardverrel, magával az operációs rendszerrel és egyéb programokkal. Elosztja az erőforrásokat. Az operációs rendszer határozza meg, hogyan működnek együtt a programok egymással, és hogyan férhetnek hozzá a hardverekhez. Ezen kívül létrehozza a fájlrendszert is, amely meghatározza, hogyan tárolhatók az adatok a tárolóeszközökön.

3 Népszerű operációs rendszerek
Windows család (2000, XP, Vista,7) általában három különböző verzió van Home (otthoni felhasználóknak) Professional (hálózatos irodai munkára) Szerver (hálózati kiszolgálónak) Unix-Linux rendszerek Nagyon sok disztribúció létezik, többségük nyílt forráskódú szabad szoftver (ingyenesen használható) Ubuntu, Debian, Suse, Mandriva Operációs rendszer például a Windows XP vagy a Windows Vista, de a széles körben elterjedt operációs rendszer az ingyenes használható Linux is. A Windows operációs rendszereknél általában három különböző verzió vásárolható meg. Például az XP esetében a Home verzió az otthoni felhasználóknak ajánlott, a Professional már egy hálózatban is megállja a helyét, és klinesszámítógépként képes működni. A Szerver változat a hálózatokat irányító számítógépek operációs rendszere.

4 A felhasználói felület
az asztal - a felhasználók munkaterülete megadja a grafikus rendszer alapját vizuális elemek (ikonok és menük) egérrel vezérelhető az asztal → rajzterület , ahol mi a felhasználók az egér segítségével „alkothatunk”, irányíthatjuk a folyamatokat A Windows operációs rendszerben a felhasználók munkaterülete az asztal. Ez adja a grafikus rendszer alapját, ezen jelennek meg az alkalmazások ablakai. Az legtöbb operációs rendszer vizuális elemekkel, például ikonok és menük használatával könnyíti meg a számítógéppel való kommunikációt. Az egérrel kiválaszthatja az ikonokat, és parancsokat adhat ki. Például egy fájl ikonjára duplán kattintva megnyithatja a fájlt a megfelelő programmal. Az asztal el lehet képzelni egy rajzlapként / rajzterületként, ahol mi a felhasználók az egér segítségével „alkothatunk”, irányíthatjuk a folyamatokat.

5 Általános elemek Háttér Ikonok Tálca Start menü Sajátgép ikon
Hálózati helyek ikon Lomtár ikon Az alábbi 7 elem általában megtalálhatóak a Windows asztalán: Háttér (egy tetszőlegesen választható kép vagy minta az asztal hátterében, szerepe hasonló, mint az asztalra tett terítőé) Ikonok (A parancsikonok olyan kis képecskék, amelyek segítenek elérni a különböző objektumokat a grafikus felületen keresztül. Az ikonok segítségével bizonyos műveleteket anélkül is elvégezhet, hogy emlékeznie kellene a szükséges parancsokra, vagy be kellene gépelni őket. Például egy fájl ikonjára kattintva megnyithatja a fájlt a megfelelő programmal.) Tálca (A tálca egy hosszúkás téglalap alakú terület, amely általában a képernyő alján látható. A Tálca leegyszerűsíti az alkalmazások közötti váltást. Ablak nyitásakor vagy alkalmazás indításakor egy az ablakot reprezentáló nyomógomb jelenik meg a Tálcán. Elhelyezhető rajta a gyorsindítás eszköztár. Jobb oldalán helyezkedik el az értesítési terület. Az értesítési területen látható az időpont, a hangerőszabályzó ikonja, valamint a számítógépen futó egyes programok ikonjai. Ha például ha elküld egy dokumentumot a nyomtatóra, az értesítési területen megjelenik a nyomtató ikonja, majd a nyomtatás befejezése után eltűnik.) Start menü (A Windows XP operációs rendszerben a Start gomb a Start menüt nyitja meg. A Start menü parancsaival programokat indíthat el, valamint leállíthatja és újraindíthatja a számítógépet.) Sajátgép (A Start menüből kihelyezhetjük az asztalra is. A számítógéphez az elsődleges belépőkapunak is szokás nevezni.) Hálózati helyek (A hálózat elérésére szolgáló ikon) Lomtár (A Lomtár elérésére szolgáló ikon)

6 Windows kezelőfelülete menük és ikonok kombinációjából áll
fontos eleme még az ablak téglalap alakú képernyőterület operációs rendszer használ a felhasználókkal való kapcsolattartásra valamint információk megjelenítésére általában tartalmaz: címsort legördülő menüt eszköztárat gördítő sávot A Windows kezelőfelülete láthatóan menük és ikonok kombinációjából áll. Azonban hasonlóan fontos eleme a kezelőfelületnek az ablak. Az ablak egy téglalap alakú képernyőterület, amit az operációs rendszer használ a felhasználókkal való kapcsolattartásra valamint információk megjelenítésére. Minden ablak tartalmazhat címsort, lehet legördülő menüje, eszköztára, gördítősávja stb. (gyakorlati feladat: háttér megváltoztatása, ikonok mozgatása, ikonok létrehozása a tálcán) (gyakorlati feladat: programcsoportok létrehozása a start menüben, törlés a start menüben, ikonok elhelyezése a gyorsindítón, keresés a startmenüben, vezérlőpult megnyitása) (gyakorlati feladat: ablakműveletek (nagyítás, kicsinyítés, bezárás, tálcára helyezés) gyakoroltatása)

7 A Windows Intéző használata
beépített fájlkezelő alkalmazás tipikus egyablakos fájlkezelő mappák ablaktábla részletek ablaktábla A kijelölt mappákkal és fájlokkal különböző fájlműveletek végezhetők: mozgatás, másolás, törlés átnevezés A Windows Intéző a operációs rendszer beépített fájlkezelő alkalmazása. Az Intéző egy tipikus egyablakos fájlkezelő, így felülete két területre (úgynevezett ablaktáblára) van osztva. A bal oldali Mappák ablaktábla jeleníti meg a számítógép meghajtóinak és mappáinak struktúráját. A mappa a grafikus felületeken programok és fájlok tárolására szolgál. A mappák tárolhatnak fájlokat és további mappákat is. A jobb oldalon található a Részletek ablaktábla. Ez egy meghajtó vagy mappa tartalmát jeleníti meg. Ha kijelöl egy mappát a Mappák ablaktáblában található listából, az adott mappa tartalma megjelenik a Részletek ablaktáblában. Az Intéző segítségével létrehozhatunk, másolhatunk, törölhetünk, mozgathatunk fájlokat és könyvtárakat.

8 Fájlformátumok Minden fájlhoz van egy formátum társítva
- az adatok tárolásának módjára utal - a fájlnévhez fűzött pont utáni három vagy négy betű azonosítja néhány gyakori fájlformátum Word-dokumentumok (.doc) Képek (.gif és .jpg) Futtatható programok (.exe.) Multimédia fájlok (.mpeg és mások) egyes fájlok megnyitásakor az operációs rendszer a fájl formátuma alapján kijelöl egy alkalmas programot a fájl tartalmának megjelenítésére Minden fájlhoz van egy formátum társítva, amely meghatározza, hogy az adatok hogyan vannak tárolva a fájlban. A fájlformátumot a fájlnévhez fűzött pont utáni három vagy négy betű azonosítja. Az alábbiakban néhány gyakori fájlformátum látható: Word-dokumentumok (.doc) Képek (.gif és .jpg) Futtatható programok (.exe.) Multimédia fájlok (.mpeg és mások) Az egyes fájlok megnyitásakor az operációs rendszer a fájl formátuma alapján kijelöl egy alkalmas programot a fájl tartalmának megjelenítésére. Ha például Ön egy Word-dokumentumot nyit meg, az operációs rendszer elindít egy szövegszerkesztőt, például a Word alkalmazást, amely megjeleníti a fájl tartalmát. (gyakorlati feladat: mappa létrehozása, áthelyezése, fájlok mozgatása és törlése az Intéző segítségével.)

9 Kétablakos fájlkezelő
a munkavégzést a két általában azonos kinézetű ablak között végezhetjük el könnyebb vezérlés billentyűkkel Legnépszerűbb kétablakos fájlkezelő Windows alá a Total Commander Ingyenesen letölthető számos extra szolgáltatást biztosít (saját FTP-klienssel rendelkezik, 9 féle tömörített fájlformátumot kezel, fejlett nézőkével rendelkezik) Az egyablakos fájlkezelők mellett hasonló népszerűségnek örvendenek a kétablakos fájlkezelő szoftverek is. Az egyik legnépszerűbb ilyen program a Total Commander. A kétablakos fájlkezelőkben a munkavégzést a két ablak között végezhetjük el. Amennyiben jobban kedveljük a billentyűkkel való fájlkezelést, akkor hasznos szolgálatot tehet nekünk a program, sok egyéb szolgáltatása mellett. (gyakorlati feladat: mappa létrehozása, áthelyezése, fájlok mozgatása és törlése a Total Commander használatával)

10 A Total Commander kétablakos nézete

11 Szabad szoftverek Dinamikusan fejlődő mozgalom
Szabad szoftver minden olyan számítógépes program és dokumentum a szoftver bármilyen célra felhasználható lehetőség van a szoftver működésének szabad tanulmányozására és módosítására szabadon terjeszthető lehetőség van a szoftver továbbfejlesztésére és a fejlesztés közreadására elérhető (nyílt) forráskód s A szoftver tanulmányozásának, módosításának, illetve továbbfejlesztésének előfeltétele a forráskód elérhetősége. A szabad szoftver nem keverendő össze a freeware, shareware vagy public domain szoftverekkel. Sajnos a sajtóban nem mindig tesznek határozottan különbséget ezek között a fogalmak között, sokszor nevezik a szabad szoftvereket freeware-nek vagy ingyenes szoftvernek. A freeware olyan, általában zárt forrású szoftver, amelyet ingyen adnak. Az ingyenes szoftver ennek a szinonimája. Hiba a szabad szoftvert ingyenesnek nevezni. Ez a hiba onnan eredhet, hogy az angol "free" szó (free software = szabad szoftver) kettős jelentésű: szabad illetve ingyenes. A szabad szoftver fogalmának semelyik meghatározása nem köti ki az ingyenességet. Ez szándékosan van így. Bár a legtöbb esetben a szabad szoftvereket „ingyen” letölthetjük az internetről, a szabad szoftver előállításáért vagy terjesztéséért lehet pénzt kérni, és nem csak jelképes összeget vagy költségtérítést, hanem bármennyit. Fontos tehát megjegyezni, hogy a szabadságnak és az ingyenességnek semmi köze nincs egymáshoz. A szabad szoftver olyan szoftver, amelyet a felhasználók szabadon terjeszthetnek és módosíthatnak. Bizonyos felhasználók ingyen jutnak hozzá, mások fizetnek érte – és ha a pénzt a fejlesztésre fordítják, az a legjobb. A lényeges dolog az, hogy bárki, aki rendelkezik a szoftver egy példányával, szabadon együttműködhet másokkal, és odaadhatja nekik. A szabad szoftver mozgalom a szabadságot helyezi működése középpontjába. Létezik egy másik csoport is, a nyílt forrás mozgalom, akik főként a nyílt forrású szoftverfejlesztés technológiai előnyei mellett érvelnek. A végeredmény szempontjából nincs jelentős különbség: a legtöbb nyílt forrású szoftver egyben szabad szoftver is, az elvi hozzáállás viszont eltérő.

12 Szoftverek forráskód szerinti összehasonlítása
Zárt forráskód Nyílt forráskód a legtöbb ingyenes gyorsabb fejlesztés kialakult belőle egy nonprofit mozgalom (open source) szakemberek nyílt közösségi munkáján alapszik minden platformra igyekeznek fejleszteni legnépszerűbb projektek: Linux (Apache webserver, operációs rendszerek) Mozilla (Firefox, Thunderbird) Open Office általában pénzbe kerül lassabb fejlesztés általában profitorientált vállalatok készítik zárt szakmai közösségek fejlesztik üzleti érdekek által vezérelt platformokra fejlesztik Legsikeresebb programok Microsoft Windows Microsoft Office Internet Explorer Az Open source mozgalom egy non-profit szervezet amely az open source meghatározását terjeszti. Az open source alapfogalma igen egyszerű: ha a szoftverfejlesztők láthatják, terjeszthetik, javíthatják a forráskódot, a szoftver fejlődik. Az emberek alkalmazhatják, hibákat javíthatnak benne. Mindez elképesztő sebességgel történik, ha összehasonlítjuk a hagyományos szoftverfejlesztés lassú ritmusával. A nyílt forráskódú közösség rájött, hogy ez a gyorsabb fejlesztési folyamat sokkal jobb minőségű programokat termel, mint a zárt forráskódú modellek, amelyet csak néhány programozó javíthat, fejleszthet (ahol a többiek csak átlátszatlan bitek halmazát látják)


Letölteni ppt "Számítógépes operációs rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések