Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kun Béla

2  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők,játékok stb.)  A kezelt hardvererőforrásoknak része többek között a memória, a processzor, a merevlemez és a perifériális eszközök használata. ISO szabvány szerint:  „Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

3  Soros utasítás végrehajtás (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik. Ellentéte a párhuzamos utasítás végrehajtás, amikor több utasítás egyidejűleg is végrehajtható)  Kettes (bináris) számrendszer használata  Belső memória (operatív tár) használata a program és az adatok tárolására  Teljesen elektronikus működés  Széles körű felhasználhatóság  Központi vezérlőegység alkalmazása

4  Az operációs rendszerek alapvetően három részre bonthatók: a felhasználói felület (a Shell, amely lehet egy grafikus felület, vagy egy szöveges), alacsony szintű segédprogramok és a kernel (mag) amely közvetlenül a hardverrel áll kapcsolatban.  Vannak olyan operációs rendszerek, melyekben a kernel (mag) és a Shell (héj) különválnak, így lehetőség nyílik ezek kombinációjára. Más rendszereknél, mint például a Windowsnál ez a különválasztás mind elméleti, mind gyakorlati szempontból nehezebb.

5  Karakteres (UNIX, DOS) CLI: Command Line Interface) azaz parancssoros felületű rendszerek esetében a parancskiadás eszköze a billentyűzet, a számítógép számára az elvégzendő utasításokat egy általában zárt nyelvi struktúra (utasítás-készlet) kifejezéseinek a begépelésével lehet megadni.  Grafikus (Apple Mac OS) (GUI: Graphics User Interface) azaz grafikus felhasználói felületű rendszerek esetében a felhasználói műveletek kiválasztása valamilyen előre definiált grafikus szimbólumkészlet és egy pozícionáló eszköz együttes használatával lehetséges. Az előbbi csoportba tartozó operációs rendszerek szokás még parancsvezérelt, az utóbbiakat pedig eseményvezérelt rendszereknek is nevezni - ez esetben nem a felhasználói felület külalakja, hanem a felhasználói munkavégzést támogató eszközrendszer képezi a csoportosítás alapját.

6 - Egyfelhasználós: Az operációs rendszer nem ad lehetőséget, hogy több felhasználói profilt alakítsunk ki. Ilyen volt a DOS operációs rendszer. Mindenki, aki használta a számítógépet ugyanazon beállítások szerint használhatta csak. - Több felhasználós: Az operációs rendszer lehetőséget ad arra, hogy saját felhasználói profilt alakítsunk ki. Ezt a profilt jelszóval lehet védeni és az egymástól független (különböző időben) bejelentkező felhasználók fájljai és beállításai nem keverednek össze.

7  Programok indítása Windows operációs rendszerekben a tálcán lent bal oldalon található „Start” feliratú gombra kattintva kezdeményezhető. Ezen belül „Minden program” menüpontot választva kapjuk az indítható programok listáját. Az „Asztalon” szintén elhelyezhetők programindító ikonok, amelyek szintén alkalmazhatók programindításra.  A „Start” menüre kattintva kapunk egy „Futtatás” menüpontot is.  Az szövegdobozban megadhatjuk az indítani kívánt program nevét ha tudjuk vagy a „Tallózás” gombra kattintva megkereshetjük azt a könyvtárrendszerben. Programok indítására adnak lehetőséget a fájl és könyvtárkezelők is, ahol megkereshetjük az indítható programokat és elindítjuk azt. A programok elindíthatók oly módon is, hogy nem program indítását kezdeményezzük, hanem egy dokumentum megnyitását. A programok által készített dokumentumok ilyen módon való megnyitása gyakran használt módszer.

8  A telepítés (gyakran lehet találkozni az angol installation és setup kifejezésekkel) az a folyamat, amikor egy alkalmazás vagy operációs rendszer a számítógépre kerül.  A folyamatot végrehajtó programok elkészítése külön programozással vagy telepítő készítő programok segítségével történik. Maga az eljárás gyakran részben vagy egészében testre szabható (például a célkönyvtár, telepítendő összetevők, parancsikonok stb.)

9  A Programok és szolgáltatások megnyitásához kattintsunk a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, végül a Programok kategória Programok és szolgáltatások elemére.  Válasszunk egy programot, és kattintsunk az Eltávolítás gombra. Néhány program esetében az eltávolítás mellett lehetőség van a program módosítására vagy javítására is, de sok program esetében csak az eltávolítás lehetséges. Program módosításához kattintsunk a Módosítás vagy a Javítás gombra. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írjuk be a jelszót, vagy hagyjuk jóvá a műveletet.


Letölteni ppt "Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések