Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba"— Előadás másolata:

1 Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
TANULÓ: SZVORENY TAMARA TANÁR: KŐRÖSI GÁBOR ISKOLA: BOLYAI TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ISKOLA CÍME: SZERBIA 24400 ZENTA, POSTA UTCA 18

2 TARTALOM: Táblázatok felépítése Táblázatok beillesztése Összefoglalás
Táblázatok rajzolása Táblázat stílusok Összefoglaló kérdések Cellák formázása

3 Táblázatok felépítése
A táblázatok sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget.  A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére, és igazításra is. Mindkét esetben hasonló módon kell eljárni. 

4 oszlop sor virág felhő Nap eső hurikán cella

5 TÁBLÁZATOK BEILLESZTÉSE
Táblázatot a Beszúrás menüszalagon található Táblázat ikon segítségével tudunk, elhelyezni a dokumentumban. A megjelenő négyzetek kijelölésével megadható a cellák száma. A táblázat beillesztésére kattintsunk az egérrel, amikor a kívánt méretet beállítottuk. 

6 Táblázat beszúrására szolgáló parancsikon

7 Ha a Táblázat beszúrása menüpontot választjuk, akkor az Új táblázat párbeszédpanelen beállíthatjuk a készülő táblázat sorainak és oszlopainak számát. 

8

9 Az Állandó oszlopszélesség kiválasztása esetén minden oszlop ugyanakkora méretű lesz.
 Az automatikus beállítások pedig változó oszlopszélességeket eredményeznek. Ekkor igazíthatjuk az oszlopok szélességét az oldalhoz vagy a tartalomhoz.  Az OK gombot megnyomva a táblázat elkészül. 

10 Ha az Excel-számolótábla menüpontot választjuk, akkor kihasználhatjuk az Excel- táblázatokban rejlő funkciókat. Használhatjuk az Excel függvényeit is.

11

12 ÖSSZEFOGLALÓ A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére, és igazításra is. A négyzetek kijelölésével adható meg a cellák száma, de a sorok és oszlopok számának beírásával is megadható. Egy dokumentum táblázataiban használhatunk függvényeket. Ha az oszlopok vagy sorok nagyságát növelni vagy csökkenteni akarjuk akkor kattintsunk a kívánt oszlop oldalára, tartsuk nyomva a gombot míg be nem igazítjuk a kívánt méretre. Az elkészült táblázatba szöveget, képet, és bármilyen objektumot beilleszthetünk.

13 Először a táblázat szegélyét rajzolhatjuk meg.
Táblázat rajzolása A Táblázat rajzolása menüpontra kattintva az egérmutató ceruzává alakul. Először a táblázat szegélyét rajzolhatjuk meg. Ezt követően a ceruzát vízszintesen húzva megrajzolhatjuk sorokat, függőlegesen pedig az oszlopokat.

14 A vonalak húzását mindig a szegélyeken belül kell elkezdeni, különben új táblázatot készítünk.
Ha elkészültük, akkor az Esc billentyű leütésével fejezhetjük be a rajzolást.

15 Egy elkészült táblázatba további sorokat oszlopokat rajzolhatunk.
A Táblázateszközök Tervezés menüszalagon található Táblázat rajzolása ikon segítségével. Rákattintva az egérkurzor ismét ceruzává válik, és új sorokat és oszlopokat rajzolhatunk vele. Egy-egy táblázatvonal törléséhez a Tervezés menüszalag radír ikonját használhatjuk.

16

17 Táblázatstílusok A beszúrt táblázat egy általános formát kap. A Táblázateszközök Tervezés menüszalagon különböző táblázatstílusok közül választhatunk, a megjelenő menük segítségével.

18 A Táblázatstílusok mellett található legördíthető nyílra kattintva az összes stílus megjelenik egy ablakban, amiből egy kattintással kiválaszthatjuk a nekünk tetsző formát.

19 ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK
Mire szolgál a táblázat? Hogyan kell táblázatot beilleszteni? Hol választhatunk különböző táblázatstílusok közül a menüsorban? Mit rajzolunk meg először a Táblázat rajzolása menüpontra kattintva? Miből állnak a táblázatok?

20 Ha a táblázatot szinesebbé szeretnénk tenni a következő ikonokat keressük meg:
Az Árnyékolásra kattintva a táblázat ill. cellák háttérszínét adhatjuk meg. A Szegélyekre kattintva pedig az elválasztó vonalakat adhatjuk meg, hogy milyenek legyen a vonalak, de itt állíthatjuk be, ha pl. egy cellát ferdén el szeretnénk választani.

21

22 Cellák formázása Beállíthatjuk, hogy melyik oldal legyen berajzolva.
Ha egy oldalt kitörlünk szaggatott vonallal lesz jelölve a dokumentumba, de ha pl. kinyomtatjuk nem fog meglátszódni a szaggatott vonal se. Megadhatjuk, hogy milyen legyen a szegély. Ferde vonalat húzhatunk a cellákba.

23 Egyesíthetjük vagy feloszthatjuk a cellákat.
Oszlopokat és sorokat illeszthetünk be, de törölhetünk is ki. A cellákat igazíthatjuk pl. a szöveghez. Ezeket mind megtehetjük csak előtte ki kell jelölni a formálni kívánt cellákat.

24

25 Feladat: Készíts egy táblázatot amiben szerepel a: Cellák egyesítése
Cellák felosztása Háttérszín A külső szegély erősebb legyen mint a belsők

26

27 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET! 
FORRÁSOK: KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET! 

28


Letölteni ppt "Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba"

Hasonló előadás


Google Hirdetések