Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás"— Előadás másolata:

1 Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Nézetek Szövegszerkesztés Karakterformázás Bekezdésformázás Szakaszok Stílusok Táblázat Nyomtatás Kilépés Fájlkezelés

2 Szövegszerkesztés alapjai Szövegszerkesztés alapfogalmai
Karakter Betű, szám, szimbólum, írásjel, szóköz Sor A program automatikusan új sort kezd, nem kell ENTERT ütni. Ha szükséges, hogy a sornak vége legyen SHIFT + ENTER-t kell nyomni. Bekezdés (Paragrafus) Két ENTER billentyű leütése közötti rész. A bekezdés végén bekezdésjel látható: ¶ Oldal A lap alján a program automatikusan lapot vált. Ha előbb kell, hogy az oldalnak vége legyen, akkor a CTRL + ENTER billentyűk leütésével oldaltörést készíthetünk. Ezt a hatást érjük el a Beszúrás menü Töréspont, Oldaltörés parancsával is.

3 Szövegszerkesztés alapfogalmai (folytatás)
Szekció-szakasz A dokumentumot bármennyi szakaszra feloszthatjuk. Minden olyan szövegrészt, melyet a környezetétől eltérően szeretnénk formázni, önálló szakaszban kell szerepeltetni. Hasáb Akkor alkalmazzuk, ha a dokumentum egy részét több hasábbá szeretnénk tördelni, például kiadványszerkesztésnél.

4 A képernyő felépítése MENÜSOR (amely minden funkciót tartalmaz)
ESZKÖZTÁR (képi nyomógombokkal) FORMÁTUMSOR (külalak meghatározása) VONALZÓK MUNKATERÜLET (szöveg; kép; grafika helye) GÖRGETŐSÁVOK (az oldal mozgatására)

5 Szövegszerkesztés alapjai
Szövegbevitel - Jesszusom, most meg valami anykey...

6 Szövegszerkesztés alapjai Kurzormozgatás, navigáció a dokumentumban
Vezérlő billentyűk CTRL A billentyűzet használatával betűket és számjegyeket tudunk a számítógépbe begépelni. A billentyűzet gombjainak elrendezése számítógéptípustól és országtól függően más és más lehet. A billentyűzet használatának azonban van néhány alapszabálya. A billentyűzeten általában 101 gomb van. A gombok kombinálásával (egynél több gomb egyszerre való leütésével) jelek ezreit tudjuk generálni. Kurzormozgatók Funkció billentyűk ALT

7 Szövegszerkesztés alapjai
Javítás, törlés BACKSPACE Egy karakter törlése balra CTRL+BACKSPACE Egy szó törlése balra Backspace DELETE Egy karakter törlése jobbra CTRL+DELETE Egy szót törlése jobbra Delete

8 Szövegszerkesztés alapjai
Javítás, törlés Insert

9 Szövegszerkesztés alapjai Szöveg, objektum kijelölése
Ctrl+Shift A kurzortól a szó végéig. Ctrl+Shift +    A kurzortól a szó elejéig. Ctrl+Shift +      A kurzortól a bekezdés elejéig. Ctrl+Shift +      A kurzortól a bekezdés végéig. Shift + A kurzortól egy sort fel. Shift +          A kurzortól egy sort le. Shift +          A kurzortól egy karaktert jobbra. Shift +          A kurzortól egy karaktert balra. Shift+Home           A kurzortól a sor elejéig. Shift+End              A kurzortól a sor végéig. Shift+PgUp          A kurzortól egy képernyőt fel. Shift+PgDn          A kurzortól egy képernyőt le. Ctrl+Shift+O         A teljes dokumentum. Ctrl+Shift+Home  A kurzortól a szöveg elejéig. Ctrl+Shift+End     A kurzortól a szöveg végéig. Ctrl+bal egérgomb a kurzort tartalmazó mondatot jelöli ki. Ugyanez a szövegmezőn kívülre mutató egérkurzor esetén a teljes dokumentumot jelöli ki. Shift+bal egérgomb a szöveges kurzortól az egérkurzorig, vagyis a kattintás helyéig tartó blokkot jelöli ki. Alt+bal egérgomb nyomva tartásával végzett egeres húzással oszlopot, azaz több soron áthúzódó blokkot jelölünk ki.

10 Szövegszerkesztés alapjai
Parancskiválasztás A parancsok menükbe vannak csoportosítva. Néhány parancs azonnal végrehajtható, mások párbeszédablakot jelenítenek meg. MENÜBŐL EGÉRREL Egér segítségével az eszköztár egy gombjára kattintsunk. GYORSMENÜVEL Egy gyorsmenü megjelenítéséhez el kell helyeznünk a kurzort a szövegben vagy elemben, amellyel dolgozunk, majd az egér jobb gombjára kell kattintanunk. GYORSBILLENTYŰVEL A menüben a parancs jobb oldalán láthatóak Pl.: CTRL+S Mentés

11 Parancskiválasztás menüből
Azonnal végrehajtható parancs

12 Parancskiválasztás egér segítségével
Az eszköztár egy gombjára kattintva lehet parancsot aktivizálni. Pl.: nyomtatás

13 Parancskiválasztás egér gyorsmenüjével
Kijelölés vagy rámutatás esetén lehet megjeleníteni a gyorsmenüt az egér jobb gombjával. A gyorsmenü bezárásához kattintsunk bárhová a gyorsmenün kívül, vagy nyomjuk le az Esc billentyűt

14 Gyorsbillentyűk használata
Néhány parancsot gyorsbillentyű segítségével is kiválaszthatunk. Ezeket a menüben a parancs jobb oldalán találjuk.

15 Nézetek Normál nézet Szerkezet nézet Nyomtatott forma nézet
A Word több módot biztosít egy dokumentum megtekintésére Normál nézet Szerkezet nézet Nyomtatott forma nézet Fődokumentum nézet Teljes képernyő Nyomtatási kép

16 Normál nézet AKTIVÁLÁS A dokumentumot leegyszerűsítve mutatja.
Ez a legjobb általános célú nézet a szerkesz- tésre.

17 A dokumentumot összecsukhatjuk.
Szerkezet nézet AKTIVÁLÁS A dokumentumot összecsukhatjuk. Ez a nézet megkönnyíti a szöveg gördítését vagy mozgatását nagy távolságra.

18 Nyomtatott forma nézet
AKTIVÁLÁS Ez a nézet fontos egy dokumentum végső megjelení- tésének ellenőrzé- séhez, de lassítja a szerkesz- tést és a gördítést.

19 Fődokumentum nézet AKTIVÁLÁS
Ha egy dokumentumot szeretnénk felosztani néhány különálló fájlra, akkor használjuk ezt a nézetet.

20 Teljes képernyő nézet AKTIVÁLÁS
A képernyő területének maximálására szolgál. Csak a dokumentum látható.

21 Nyomtatási kép A nyomtatási kép egész oldalakat mutat be kicsinyítve,
így igazíthatjuk a dokumentum szerkezetét.

22 Karakterek formázása Betűtípus Különlegességek Térköz és pozíció
A Word az aktuális kijelölésre vagy a beszúrási pontot tartalmazó teljes szóra alkalmazza a betűformázást. Betűtípus Különlegességek Térköz és pozíció

23 Karakterek formázása I.

24 Karakterek formázása II.

25 Karakterek formázása III.

26 Bekezdés formázása Bekezdés Igazítás Behúzás Pozícionálás
A Microsoft Wordben a bekezdés egy jól elkülönülő információegység, melynek megvannak a saját formai Jellegzetességei, mint például az illesztés, tér- és szóköz valamint a stílus. Bekezdés Igazítás Behúzás Pozícionálás

27 Bekezdés formázása I.

28 Bekezdés formázása II. Igazítás

29 Bekezdés formázása III. Behúzás
A szöveg első sorának behúzása. "Függő behúzás" az első sor után. Bibliográfiánál, szójegyzéknél, felsorolásoknál vagy számozott listánál használható. A szöveg negatív értékű behúzása ("kiengedése"). A Behúzás és térköz panellap (Formátum menü, Bekezdés parancs) Mértéke mezőjének használatával húzzuk be az első sort, vagy készítsük el a függő behúzást egy negatív behúzású bekezdésen belül.

30 Pozícionálás ( térköz, sorköz )
Bekezdés formázása IV. Pozícionálás ( térköz, sorköz ) Sortávolság Az egyik szövegsor alja és a következő szövegsor alja közötti távolság. A Microsoft Word a sorközt a szöveg betűtípusa alapján állítja be. Így például szimpla sorközű 10 pontos szöveg esetén a sorköz körülbelül 10 pont, néhány pontnyi térközzel megnövelve.A Word úgy állítja be a sorközt, hogy a sorban elférjen a legnagyobb betű vagy a legmagasabb ábra is.

31 Szakaszok kialakítása
A dokumentum olyan része, amelyben bizonyos oldalformázási beállításokat írtunk elő. Amíg nem szúrunk be szakasztörést, a Microsoft Word az egész dokumentumot egyetlen szakaszként kezeli. Töréspont Hasábszedés Oldalbeállítás (margók) Oldalbeállítás (írásirány)

32 Szakaszok kialakítása
Töréspont Oldaltörés Az a hely, ahol az egyik oldal véget ér, és egy másik kezdődik. Oldalkép és Nyomtatási képnézetben, valamint nyomtatott dokumentumban az oldaltörés utáni szöveg új oldalon jelenik meg.

33 Szakaszok kialakítása
Hasábszedés

34 Szakaszok kialakítása
Oldalbeállítás I. Az oldalmargók az oldalak szélei mentén látható üres területek. A szöveget és ábrákat általában a margók közötti nyomtatható területre illesztjük be. Egyes elemeket azonban a margókon kívülre is elhelyezhetünk  - ilyenek például az élőfejek, az élőlábak és az oldalszámok.

35 Stíluslapok Stílusok Stílusok módosítása
A stílus olyan formázási jellemzők gyűjteménye, amelyeket a dokumentumunkban lévő szöveg kinézetének gyors megváltoztatásához használhatunk. Stílus alkalmazásakor egy lépésben több formázási eljárást alkalmazunk. Stílusok Stílusok módosítása

36 Stíluslapok I. Más stílus hozzárendelése szöveghez
Ha meg kívánjuk változtatni a szöveg stílusát, létező stílust rendelhetünk a szöveghez. A létező stílust más néven beépített stílusnak nevezik. Ha nem találjuk azt a stílust, amelyik a kívánt jellemzőket hordozza, létrehozhatunk egy új stílust, majd alkalmazhatjuk azt.

37 Stíluslapok II.

38 Táblázat készítés Eszköztár segítségével Táblázat menü segítségével
A táblázatokat cellaoszlopok és -sorok alkotják. A cellákba írhatunk szöveget és elhelyezhetünk ábrákat. A táblázatokat használhatjuk számok oszlopokba rendezésére, majd kiválogatására és az azokkal végzett számítások végrehajtására. Eszköztár segítségével Táblázat menü segítségével

39 Szakaszok kialakítása
Oldalbeállítás II. Ha a dokumentum írásiránya álló, akkor jelöljük ki azokat az oldalakat, amelyeknek az írásirányát fekvőre szeretnénk változtatni. Válasszuk a Fájl menü Oldalbeállítás parancsát, és a Papírméret lapon jelöljük be a Fekvő választókapcsolót. A Hatókör mezőben válasszuk a Kijelölt szöveg beállítást.

40 Az egér húzásával adjuk meg a táblázat
Táblázat készítése Az egér húzásával adjuk meg a táblázat sorainak számát

41 Táblázat készítése A táblázat megjelenését javíthatjuk
szegélyek hozzáadásával és a cellák színekkel, mintákkal és árnyalásokkal való kitöltésével. Ha gyorsan szeretnénk szép kivitelű táblázatot készíteni, használhatjuk a Táblázat automatikus formázása parancsot is.

42 Fájlkezelés Új dokumentum Mentés Automatikus mentés
Dokumentum beolvasása

43 Fájlok kezelése I. Új dokumentum

44 Fájlok kezelése II. Mentés

45 Fájlok kezelése III. Automatikus mentés

46 Fájlok kezelése IV. Dokumentum beolvasása

47 Nyomtatás

48 VÉGE KILÉPÉS


Letölteni ppt "Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések