Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza"— Előadás másolata:

1 Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Dr. Török Béla Általános Iskola

2 Bekezdésformátumok Behúzás Igazítás Térköz Sorköz Tabulátor Iniciálé

3 Behúzás A behúzás típusai:
Bal oldali behúzás: a bekezdés bal oldala nem illeszkedik a bal margóhoz. Jobb oldali behúzás: a bekezdés jobb oldala nem illeszkedik a jobb margóhoz. Függő behúzás: a bekezdés első sora kijjebb van. Az első sort a jobb olvashatóság kedvéért gyakran beljebb kezdik. Hogyan állíthatjuk be a behúzást? A behúzást egyszerűen módosíthatjuk a vonalzón lévő jelek húzásával, illetve a menü segítségével. A megfelelő értékeket pontosan is beállíthatjuk.

4 Formázd meg az alábbi szöveget a behúzások segítségével!
Feladat Formázd meg az alábbi szöveget a behúzások segítségével!

5 Igazítás Az igazítás azt adja meg, hogy hogyan helyezkednek el egymáshoz képest a bekezdés sorai. Az igazítás típusai: Jobbra zárt: a bekezdések a lap jobb oldalán helyezkednek el. Balra zárt: a bekezdések a lap bal oldalán helyezkednek el. Középre zárt: a bekezdések a lap közepén helyezkednek el. Sorkizárt: a szöveg a bal és jobb oldali margóhoz van igazítva, és a bekezdés sorai egymás alatt kezdődnek és végződnek. Hogyan módosíthatjuk egy szöveg igazítását? Formázás eszköztár gombjaival vagy a Formátum menü Bekezdés… parancsával állhatjuk be.

6 Formázd meg a szöveget a minta alapján!
Feladat Formázd meg a szöveget a minta alapján!

7 Térköz Meghatározás: A bekezdések egymástól különböző távolságokra helyezkednek el. A térköz a bekezdés függőleges elrendezését adja meg: az előző illetve a következő bekezdéstől mért távolságot. Hogyan állíthatjuk be a térközt? Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a bekezdések közötti távolságot (a bekezdés előtt, illetve a bekezdés után) megváltoztatjuk a Formátum menü Bekezdés… parancsával. A távolságot pontokkal adjuk meg.

8 Válaszolj az alábbi kérdésekre!
Feladat Válaszolj az alábbi kérdésekre! 1. Mit ad meg a térköz? a) A bekezdés oldalainak elrendezését. b) A bekezdés függőleges elrendezését. 2. Melyik állítás igaz? a) A térközzel csak a bekezdés előtti távolságot lehet beállítani. b) A térközzel a bekezdés előtti és utáni távolságot is be lehet állítani.

9 Sorköz Meghatározás: A sortávolság a bekezdésben található szöveg sorainak egymástól való távolságát határozza meg. Alapértelmezés szerint a sorok egyszeres sorközre vannak egymástól, a bekezdések után pedig egy kicsit nagyobb térköz található. Hogyan állíthatjuk be a sorközt? A sortávolság pontos megadásához kattintson a Sorközbeállítások parancsra, majd válassza ki a megfelelő beállítást a Térköz listából.

10 Formázd meg a szöveget az alábbi minta alapján!
Feladat Formázd meg a szöveget az alábbi minta alapján!

11 Tabulátor Meghatározás:
A tabulátorok szavak szövegrészek vízszintes irányú igazítására szolgálnak.  Hogyan használhatjuk? A szöveget a TAB billentyűvel tudjuk a következő tabulátorpozícióba vinni. Ha a Kezdőlap menüszalag Bekezdés csoportjában a Minden látszik gombra kattintva bekapcsoljuk a segédjelek megjelenítését, akkor a tabulátorokat jobbra mutató nyíl jelzi.

12 Alkosd meg a minta alapján egy étterem étlapját!
Feladat Alkosd meg a minta alapján egy étterem étlapját!

13 Iniciálé Mi is az az iniciálé?
Az iniciálé szövegkiemelésnek igen látványos módja. Segítségével a bekezdés első betűjét a bekezdés első sorai előtt jeleníthetjük meg. Hogyan használhatjuk? Az Iniciálé beállításai menüpontot kiválasztva lehetőségünk van megadni a betűtípusát a bekezdéstől mért távolságát pontban. Itt állíthatjuk be az iniciálé mellett megjelenő sorok számát is.

14 Formázd meg az iniciálét az alábbi módon!
Feladat Formázd meg az iniciálét az alábbi módon!

15 Források


Letölteni ppt "Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések