Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Én így tanítanám a tabulátorok használatát…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Én így tanítanám a tabulátorok használatát…"— Előadás másolata:

1 Én így tanítanám a tabulátorok használatát…
1. példa Én így tanítanám a tabulátorok használatát… Tabulátor legyen veled… Név: Kéki Tamás Felkészítő tanár: Gráf Tímea Iskola neve: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Címe: 1047 Budapest Baross utca 72.

2 Ez is egy fajta megoldás
1. példa 1. példa Ha a diák kap egy ilyen feladatot (önéletrajz írást), akkor először a legegyszerűbb formába önti (jó esetben). Kettős pont után egy szóközt üt le. Ez is egy fajta megoldás Neve: Pat Tanás Szül. idő: Mióta ember van Foglalkozás: kozmetikus Szül. hely: Vallon-Pont-d’Arc-odon Anyja neve: Mit Esszter Apja neve: Kala Pál

3 Ezek a pontok jelölik a szóközöket.
2. példa NEM JÓÓÓ!!! Aztán vannak olyan diákok, akik többet szeretnének, és az adatokat két oszlopba szeretnék rendezni. Ez eddig tökéletes elgondolás, de a kivitelezésnél szokott lenni a probléma. Ilyenkor szóközökkel szokták kitölteni a helyet. A példát is így alkottam meg. A szövegszerkesztőben ezzel a gombbal lehet ellenőrizni, hogy használtál-e feleslegesen Entert ill. szóközt. Hivatalos szövegszerkesztési szabály: TILOS kétszer egymás után használni a szóközt! Neve: Winch Eszter Szül. idő: augusztus 25. Foglalkozás: Informatikus Szül. hely: Egy műhely Anyja neve: Flopp Ylona Apja neve: Vécé Dénes Ezek a pontok jelölik a szóközöket. Azért , hogy meg lehessen ezt csinálni , kitalálták a TABULÁTOR gombot…

4 Nah és hol van a Tabulátor a billentyűzeten???
1. példa Tabulátor: Olyan soron belüli pozíciók, ahová a kurzort a TAB (tabulátor) billentyűvel pontosan állítani tudjuk és lehetõvé teszik az egymás alatti sorokban levõ szövegrészek függőleges igazítását. Segítségükkel elérhetjük, hogy az egyes sorokban levő szavak mindig ugyanabba a pozícióba kerüljenek. A tabulátor bekezdésjellemző, tehát bekezdésenként lehet eltérő pozíciókat beállítani. Típusai: Balra ütköztetett: a szöveg baloldali széle illeszkedik a pozícióhoz; Jobbra ütköztetett: a szöveg jobboldali széle illeszkedik a pozícióhoz; Középre ütköztetett: a szöveg közepe illeszkedik a pozícióhoz; Tizedes jelre igazított (decimális): a tizedespont igazodik a pozícióhoz Nah és hol van a Tabulátor a billentyűzeten??? Mi a TABULÁTOR fogalma??????? Mire használjuk???

5 Így eljutottunk a TABULÁTORmenübe..
Tabulátor menü használata a Word-ben!!!! 1. példa A Tabulátor menühöz először megnyomjuk a Bekezdés párbeszéd paneljét…. Így eljutottunk a TABULÁTORmenübe.. Nah és hol a Tabulátor??? ...aztán a Tabulátorokra kattintunk.

6 Az összes törlése és Törlés
A már felvett Tabulátor helyeket mutatja. Alapérték A program alapértelmezése szerinti tabulációs helyek egyenletes osztással 1,25 cm –re vannak állítva. A beírt értékenként lesz Tabulátor, az értékek mögé nem kell írni mérték- egységet. Automatikusan cm-be váltja őket. Pozíció Meghatározzuk, hogy a szöveg , hogyan helyezkedjen el a tabulátorhoz képest. Típusai/ Igazítás Kitöltés Ez határozza meg , hogy a tabulátorig mivel tölti fel az üres helyet. Az összes törlése és Törlés Felvétel A pozícióba beírt adatot az egyéb változtatásaival ezzel a gombbal lehet érvényesíteni. A felvett tabulátorok pozícióját lehet kitörölni velük külön-külön vagy akár egyszerre is.

7 Tabulátor felvétel Ahogy látható a felvett Tabulátor minden bevitt paramétert teljesített. 5 cm-nél vannak elhelyezve.. és jobbra… 1. A pozícióba beírjuk a Tabulátor kívánt helyét. 2. Beállítom a kívánt tulajdonságait. 3. És végül felvesszük a Tabulátor pozícióját. A kitöltés mintája és a helye is a beállításnak megfelelő.

8 Tabulátor gyakorlati használata
Így jelöli a vonalzón a TABULÁTORT. Pontosan a 10cm-nél kirakott TABULÁTOR jel alatt vannak balra és nincs kitöltve a felület. A szövegben ha bevan kapcsolva az írásjel megjelenítő, akkor így néz ki a Tabulátor.

9 Ebben a példában többféle fajtája is meg- található.
1. 2. A pozíciójánál 5 cm-nél van jelölve, vagyis a vonalzón is 5cm-nél lesz a Tabulátor jele. 3. A szavak előtti űrt kitöltöttem pontokkal, és így majd nyomtatás után oda lehetne írni a kívánt számot (db szám,vagy osztály számát, stb…) A szavakat a Tabulátor elfelezi, mert az Igazításnál középre állítottam… Így néz ki a középre állított Tabulátorral.

10 4. Egyesek Decimális igazítás a helyiértékeket egymás alá helyezi.
A második Tab 13,5 cm-nél van felvéve és a vonalzón is látszik. Egyesek Decimális igazítás a helyiértékeket egymás alá helyezi.

11 Ez egy alapvető feladat … Remélem sikerült megoldani…
Kezdjük el a gyakorlást… Csináljatok 4cm-nél jobbra igazított Tabot, 8 cm-nél balra igazított 4-essel kitöltött Tabot, és 12 cm-nél decimális Tabot! És mikor felvetted mind a három adatot, álljatok meg! Kezdjük el a gyakorlást… Csináljatok 4cm-nél jobbra igazított Tabot, 8 cm-nél balra igazított 4-essel kitöltött Tabot, és 12 cm-nél decimális Tabot! És mikor felvetted mind a három adatot, álljatok meg! Kezdjük el a gyakorlást… Csináljatok 4cm-nél jobbra igazított Tabot, 8 cm-nél balra igazított 4-essel kitöltött Tabot, és 12 cm-nél decimális Tabot! És mikor felvetted mind a három adatot, álljatok meg! Ez egy alapvető feladat … Remélem sikerült megoldani…

12 Most a Tabulátor menüben kattintsatok az összes törlés gombra
Most a Tabulátor menüben kattintsatok az összes törlés gombra! És másoljátok le a következő szöveget! Ügyeljetek az eddig tanult formázásokra is. Alaposan nézzétek át a lementett munkákat, mert a hibás feladat megoldásokat a következő órán újra íratom. Addig míg hibátlanul nem sikerül. Ha készen vagytok ezzel a feladattal mentsétek le a mappátokba , és folytassátok a következővel…

13 A feladat ugyanaz, mint az előbbinél.

14 Készítsd el ezt a kötelezvényt!

15 „ Én leszek az első”


Letölteni ppt "Én így tanítanám a tabulátorok használatát…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések