Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás."— Előadás másolata:

1 Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 Néhány gyakran használt függvény
SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja. ÁTLAG(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékének átlagát adja eredményül.

3 MIN(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékei közül a legkisebbet adja eredményül.
MAX(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékei közül a legnagyobbat adja eredményül.

4 DARAB(tartomány): A paraméterében megadott számokat tartalmazó cellák számát adja értékül.
MA(): A mai nap dátumát adja eredményül.

5 MOST(): A mai nap dátumát és pontos idejét adja eredményül
MOST(): A mai nap dátumát és pontos idejét adja eredményül. Megjegyzés: ez egy olyan szám, amelynek egész része az aktuális dátum sorszáma, tört része az aktuális idő kódja. HA(feltétel;igaz_érték;hamis_érték): Ha az 1. argumentumában megadott feltétel igaz, akkor a 2. Argumentumot adja értékül, ha hamis, akkor a 3. argumentumot adja értékül

6 Függvények beírása a képletbe
Begépeléssel: egyszerűen be kell gépelni a képletbe a függvényt

7 Függvény varázslóval: A Szerkesztőlécen begépeléskor megjelenik egy legördülő menü, amelybe a legutóbb használt függvények találhatók. Begépelés helyett gördítsük le a menüt és válasszuk ki a szükséges függvényt!

8 További függvények A legördülő menü alján található egy „További függvények” parancsot, melynek hatására kinyílik az Excel függvényvarázslója. A függvényvarázsló segít a függvény előkeresésében. A Függvénykategória listában a függvényeket kategória szerint kereshetjük ki.

9 AutoSzum A SZUM függvény gyors alkalmazására használható az alábbi módon:
Használata előtt álljunk arra a cellára, amibe összegezni akarunk (de ne legyen Beírás vagy Szerkesztés üzemmódban)! Nyomjuk meg a gombot: ilyenkor az Excel az adott cella mellett lévő területen számcellákat tartalmazó sor vagy oszloprészeket keres, és automatikusan beírja a tartománycímet a képletbe.

10 Ha jó a hivatkozás, akkor üssük le az ENTER-t!
Ha nem jó a hivatkozás, akkor az egér húzásával jelöljük ki a szummázni kívánt tartományt, majd üssünk ENTER-t! (a függvények használatakor ha másik cellákra kattintunk, akkor a függvény cellájába beíródik a kijelölt cella hivatkozása.)

11 Hibaértékek A hibaértékek a képlet begépelése után jelennek meg a cellában a végeredmény helyett.
###### hibaérték: azt jelzi hogy a numerikus végeredmény nem fér el a cellában  megszüntetéséhez növeljük meg az oszlop szélességet! #NÉV! hibaérték: azt jelzi, hogy a képletbe egy ismeretlen szó került   megszüntetéséhez módosítssuk a képletet, hogy ne legyen benne ismeretlen szó! #HIV! hibaérték: az a cella, amire a képlet hivatkozik, törlődött (lásd később: cellák törlése)  megszüntetése: vonjuk vissza a törlési parancsot, vagy szerkesszük újra a képletet! #ÉRTÉK! hibaérték: a képletben egy adat olyan típusú, amivel az Excel nem tud számolni. Pl. szám helyére szöveg került  megszüntetéséhez gondoljuk át újra a képletet és módosítsuk, hogy az Excel ki tudja számolni a végeredményt. #ZÉRÓOSZTÓ! hibaérték: 0-val való osztást jelent. Akkor is ez jelenik meg, ha egy üres tartományt átlagolunk  a képlet valószínűleg jó, csak az adatok még nincsenek megadva a hivatkozott cellákban.

12 Gyakorlás Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappából a PL3_2 munkafüzetet! Végezük el az 1,2,3,4,5 munkalapokon lévő feladatokat! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 3.feladat néven!

13 Cellák beszúrása a táblázatba
Sokszor megtörténik, hogy utólag cellákat kellene beszúrni a táblázatba, hogy egy kifelejtett táblázatrészt be tudjunk gépelni. Ezek a problémák általában megoldhatók a cellatartományok mozgatásával is. Sor(ok) beszúrása: az új sorok a kijelölt sorok helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő sorok az új sorok alá csúsznak (lefelé tolódnak). A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Sorok parancsot, vagy üssük le a CTRL és [numerikus +] billentyűkombinációt!

14 Oszlop(ok) beszúrása: az új oszlopok a kijelölt oszlopok helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő oszlopok az új sorok alá csúsznak (jobbra tolódnak). A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Oszlopok parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus +] billentyűkombinációt!

15

16 Cellatartomány beszúrása: az új cellák a kijelölt cellák helyére jönnek létre, míg a kijelölés helyén lévő cellák az előugró dialógusablakon beállított iránynak megfelelően jobbra vagy lefelé csúsznak. A beszúráshoz a kijelölés után adjuk ki a Beszúrás  Cellák parancsot.

17 Cellák törlése a táblázatból Sokszor előfordul, hogy táblázatrészek válnak feleslegessé, és a táblázatrész celláit szeretnénk megszüntetni (nem csak a tartalmát törölni!). Sor(ok) törlése: a kijelölés helyén lévő sorok törlődnek, az alatta levő sorok a kitörölt sorok helyére felfelé csúsznak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus -] billentyűkombinációt!

18 Oszlop(ok) törlése: a kijelölés helyén lévő oszlopok törlődnek, a tőle jobbra levő oszlopok a kitörölt oszlopok helyére (balra) csúsznak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot vagy üssük le a CTRL és [numerikus -] billentyűkombinációt! Cellatartomány törlése: a kijelölés helyén lévő cellák törlődnek. Egy előugró dialógusablakban kiválaszthatjuk, hogy a törölt cellák helyére az alatta, vagy a tőle jobbra levő cellák csússzanak. A törléshez a kijelölés után adjuk ki a Szerkesztés  Törlés parancsot!

19 Képlet mozgatása Az Excel védi a már beírt képletek érvényességét. A képlet áthelyezése után úgy aktualizálja a cím hivatkozásokat, hogy az eredeti cellákra hivatkozzanak. (A végeredmény ne változzon.) Képletet tartalmazó cella mozgatásakor nem változik a képlet:

20 Másolások, kitöltések hatása a képletekre
Másoláskor, kitöltéskor módosulnak a cellacímek:

21 Relatív cellahivatkozás
Ezt az alap hivatkozási formát relatív cellahivatkozásnak hívjuk, mert a cellahivatkozások a képlet cellájához viszonyított cellatávolságok. Relatív cellahivatkozás az összes eddig tanult cellahivatkozás. Felhasználása:

22 Egy képletet így elég egyszer beírni!
begépeljük a képletet (lásd B6, E3, F3) kitöltjük a megfelelő irányba (az ábrán a nyilak jelzik a kitöltési irányt) ...így most már ilyen típusú táblázatoknál a munkaidő nem függ a táblázat méretétől!

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések