Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítástechnika I. 2.konzultáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítástechnika I. 2.konzultáció"— Előadás másolata:

1 Számítástechnika I. 2.konzultáció
Készítette: Pántya Róbert

2 Cellahivatkozások az Excel-ben:
Cellahivatkozások fajtái: Relatív (pl. =A1+B1) Abszolút (pl. =$A$1+$B$1) Vegyes (pl. =$A1+B$1) A cellahivatkozás típusa képletek másolásakor fontos. Meghatározza, hogy a képletben szereplő cellák (partnercellák) a másolás során hogyan módosulnak.

3 Relatív cellahivatkozás másolása esetén a képletben szereplő cellák a másolás irányában, a másolás mértékének megfelelően módosulnak. Abszolút cellahivatkozás másolása esetén a partnercellák nem változnak meg. Vegyes cellahivatkozás másolása esetén a $ jellel rögzített rész (sor vagy oszlop) nem változik, míg a $ jellel nem rögzített rész (sor vagy oszlop) a másolás irányában, a másolás mértékének megfelelően módosul.

4 Példák cellahivatkozásokra:
Feladat: Másolja át a C1, C4, C7, C10 cellák tartalmát a szomszédos cellákba.

5 Feladat: Összesítse a sorokat és oszlopokat, majd készítse el az Áru%, Raktár%, Összes% táblázatokat. Az Áru % nevű táblázat raktáranként és összesítve százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa az egyes áruk mennyiségét az összesen oszlop adataira vonatkozóan! (A feladatot akkor oldotta meg jól, ha az összesen oszlop minden adata 100% lesz.)

6 A Raktár % nevű táblázat árunként és összesítve százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa az egyes raktárakban elhelyezett mennyiségeket az összesen sor adataira vonatkozóan! (A feladatot akkor oldotta meg jól, ha az összesen sor minden adata 100% lesz.) Az Összes % nevű táblázat százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa a táblázatban szereplő egyes mennyiségek arányát az összes mennyiségre vonatkozóan! (Az összesen sor és oszlop közös eleme lesz csak 100%.)

7 Függvények használata az Excel-ben:
pl. =SZUM(A1:D3) képlet; az argumentumok zárójelben vannak. ha több argumentuma van, akkor azokat pontosvessző választja el egymástól. Függvények használatának lépései: A függvény-eredmény helyének a kijelölése. A függvény típusának a kiválasztása. (Függvény Varázsló, Beszúrás\Függvény vagy Fx nyomógomb) A függvény argumentumainak a megadása.

8 Tetszőleges nevek hozzárendelése cellákhoz:
Nevek hozzárendelése cellákhoz történhet létrehozással. Beszúrás\Név\Létrehozás menüpontot kell használni. A létrehozott változó globális, vagyis minden munkalapról elérhető. Munkalaponként azonban lehetőség van a változó felülbírálására. A meghatározott változót az F3 funkcióbillentyű Listát gombjának megnyomásával jeleníthetjük meg a munkalapon.

9 Számolja ki egy derékszögű háromszög átfogóját, területét és kerületét, ha ismerjük a két befogóját!
Az oldalak elnevezésére az a, b, c neveket használja! A szürke színű cellák kijelölése után a Beszúrás\Név\Létrehozás segítségével nevezze el a B1, B2, B3 cellákat, majd számítsa ki a képleteket!

10 Pénzügyi számítások: Számolja ki a következő pénzügyi képleteket! A kapott eredményeknél a számok formátumát 0 tizedesre és ezres csoportosításra állítsa be! Évközi kamat: A - betét összege p - kamatláb n - a lekötési idő (napokban )

11

12 Pénzügyi számítások: Kamatos kamat: A - betét összege p - kamatláb n - a lekötési idő (években) q - kamattényező

13

14 Hitel: K - a felvett hitel, p - kamatláb
n - a lekötési idő (években ), q – kamattényező ÉT - az éves törlesztő részlet HT - a havi törlesztő részlet Éves vissza - éves törl. esetén a visszafizetett összeg Havi vissza - havi törl.esetén a visszafizetett összeg

15

16 Név hozzárendelése létrehozással több cellához :
Kamatos kamat:

17 Kamattáblázat: A táblázatnál használt képlet a q betű alatt: 1+kamat, a táblázat többi adata a betét*qn képlettel számolható.

18 Feltételes utasítás az Excel-ben:
A HA függvény használata. =HA(logikai vizsgálat; érték_ha_igaz; érték_ha_hamis) Ha a logikai vizsgálat igaznak bizonyul, akkor az „igaz ág”, míg ha hamisnak bizonyul, akkor a „hamis ág” hajtódik végre. Pl. =HA(T>20;”meleg van”;”nincs meleg”)

19 Példák HA függvényre:

20 Példák HA függvényre:

21 Példák HA függvényre:

22 Másodfokú egyenlet megoldása:


Letölteni ppt "Számítástechnika I. 2.konzultáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések