Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás."— Előadás másolata:

1 Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 Gyakorlás Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappából a PL6_1 munkafüzetet, és végezzük el a a következő feladatokat: Az M2 lapon sorrendezd a listát Helység és azon belül Utca majd Házszám szerint!  Az M3 lapon készíts Szűrést, amelyen csak a csak a csendesrétiek látszanak!

3 Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 6.feladat néven!
Az M4 lapon készíts Szűrést, amelyen csak a Csendesrét Szélcsend sori lakosok látszanak! Az M5 lapon készíts Szűrést, amelyen a csendesréti és a zsikómányosi lakosok látszanak! (irányított!!!) Az M6 lapon csinálj részösszeget, amelyen kiírod a Helységek végén a lakosok számát! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 6.feladat néven!

4 Ablaktábla rögzítése Hosszú listákat nehéz áttekinteni. A mező nevek a lista gördítésekor eltűnik. De van egy lehetőség, amivel sorokat (és oszlopokat) rögzíthetsz az ablak széléhez, amelyek gördítéskor helyben maradnak. Megjegyzés: A rögzítés csak a képernyőre vonatkozik. (Nyomtatásnál máshogy kell beállítani  lásd nyomtatás.)

5 Sor(ok) rögzítése Görgesd a rögzítendő sort az ablak felső széléhez.
Jelöld ki a rögzítendő sor(ok) alatti 1. görgethető sort. Kattints az Ablak  Ablaktábla rögzítése menüre.

6 Sor(ok) és oszlop(ok) egyidejű rögzítése
Görgesd a rögzítendő sort az ablak felső széléhez (... és az oszlopot az ablak bal széléhez). Jelöld ki a rögzítendő sor(ok) alatti (oszlop(ok) melletti) 1. görgethető cellát. Kattints az Ablak  Ablaktábla rögzítése menüre. Ablaktábla feloldása: Kattints az Ablak  Ablaktábla feloldása menüre

7 Nyomtatási kép A nyomtatási képen meggyőződhetünk arról, hogy valóban minden jó helyen fog megjelenni a nyomtatásban. Sokszor nem fér ki az általunk egy oldalra tervezett tartalom egy oldalra. A lefele és oldalra lelógó táblázatrészek új oldalra kerülnek. A nyomtatási képnél megvan szinte az összes nyomtatást befolyásoló beállítási lehetőség. Ha úgy szeretnénk látni a munkafüzetünket, hogy látszódjanak az oldalhatárok, kattintsunk az „Oldaltöréses megtekintés” gombra a Nyomtatási kép ablak eszköztárján!

8

9 Sokszor nem fér ki az általunk egy oldalra tervezett tartalom egy oldalra. A lefele és oldalra lelógó táblázatrészek új oldalra kerülnek. A nyomtatási képnél megvan szinte az összes nyomtatást befolyásoló beállítási lehetőség. Következő-Előző gombbal lehet lapozni. Nagyítás gombbal lehet két nagyítási fokozat között átkapcsolni. (teljes oldal:  M1:1) Nyomtat...gombbal lehet kezdeményezni a nyomtatást. Beállít... gombbal lehet oldalbeállítást végezni. Margók gombbal lehet megjeleníteni és kikapcsolni a margó és oszlopszél vonalakat. (A képen is meg vannak jelenítve a margók.) Bezárás gombbal lehet kilépni a nyomtatási képből. Az állapot soron látszik a teljes oldalszám és az aktuális oldal száma.

10 Oldalbeállítások Oldal Az oldalbeállításokat elvégezheted a Nyomtatási kép Beállít gombjával, vagy a Fájl  Oldalbeállítás paranccsal. Írásirány: A fekvő táblázatokat érdemes fekvő írásiránnyal nyomtatni (az állókat pedig álló írásiránnyal). Nagyítás: Százalékosan beállítható a nyomtatás kicsinyítése/nagyítása. Gyakran ez az utolsó esély, hogy egy nagy táblázat ráférjen egy lapra. Papírméret: nálunk A4

11 Margók Élőfej és Élőláb Pontosan beállíthatod a margókat.
A nyomtatási területet a munkaterület közepére helyezheted vízszintesen vagy függőlegesen. Élőfej és Élőláb Élőfej (Élőláb): menüből kiválaszthatod a leggyakrabban használt élőfej (élőláb) feliratokat

12 Lap A Nyomtatási terület mezőben látható az a tartomány, amely nyomtatásra kerül. Ha üres, akkor az egész lapot nyomtatja az Excel. Címként nyomtatandók: Fent ismétlődő sorok: azok a sorok, amelyek minden oldal munkaterületének tetején megjelennek. Pl. 1:1 Balra ismétlődő oszlopok: azok az oszlopok, amelyek minden oldal bal oldalán megjelennek: Pl. A:A

13 Nyomtatás: nyomtatási opciók
Cellarácsokkal: ha üres, akkor nem jelennek meg a nyomtatáskor a cellarácsok. Sorrend: az oldalak kinyomtatási sorrendjét határozhatod meg vele: Nyomtatást befolyásoló Excel parancsok Ha bezárod a Nyomtatási képet, akkor az oldalhatárok szaggatott vonallal jelennek meg a listában.

14 A Beszúrás  Oldaltörés paranccsal előrehozhatod az oldaltöréseket.
Függőlegesen: A parancs kiadása előtt jelöld ki azt a sort, amely az új oldal 1. sora legyen. Vízszintesen: A parancs kiadása előtt jelöld ki azt az oszlopot, amely az új oldal 1. oszlopa legyen. Oldartörés megtekintése nézet (Nézet  Oldaltörés megtekintése) Ebben a nézetben láthatók az oldaltörések, és hogy a táblázat melyik része hanyadik oldalra fog nyomtatódni. A törésvonalakat egérrel lehet mozgatni

15 Nyomtatás A nyomtatáshoz kattints a Fájl > Nyomtatás... menüre (...vagy a Nyomtatási kép Nyomtatás gombjára). Beállítható: Név: a nyomtató kiválasztása név alapján Példányszám Nyomtatási terület: kijelölt terület/a kijelölt munkafüzet lapok/egész munkafüzet Nyomtatandó oldalak: tól-ig Tulajdonságok: A nyomtató jellemzőinek beállítása: méret, tájolás, felbontás stb. Nyomtatási kép megnézése.

16 Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappában lévő PL4_2
Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappában lévő PL4_2.XLS fájlt! Végezzük el a benne szereplő feladatokat! Mentsük el a munkát a Dokumentumok mappába 7. feladat néven!

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések