Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internetes keresési módszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internetes keresési módszerek"— Előadás másolata:

1 Az internetes keresési módszerek
Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése.

2 A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel
A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel. Ezzel a már átláthatatlan információ mennyiséggel csak az a „baj", hogy nehéz megtalálni pont azt, amire éppen kíváncsiak vagyunk. Ebben segítenek minket a szabadon igénybe vehető keresőrendszerek, amelyek két nagy kategóriába sorolhatók.

3 Tematikus keresés (témakör szerinti keresés)
A keresés egyik esete az, amikor azt szeretnénk megtudni, hogy egy adott témában milyen információk találhatók a különböző Web lapokon. Egyes keresőprogramok tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják a lapokat. Először néhány főkategória közül kell egyet kiválasztani, majd ezt bonthatjuk további kategóriákra. Ezt a módszert tematikus vagy címjegyzék keresésnek nevezik. A címjegyzék nem más, mint rengeteg Web oldal különböző kategóriákba sorolva. A startlap nagyon jó kiindulópont egy információ megtalálásához. Teljesen általános, tehát szinte minden téma megtalálható benne. (

4

5 Kifejezés keresés, szavak szerinti keresés
A Web-es információ keresés másik gyakori módja a kifejezés (szó) keresése. Ilyenkor nem egy listából választunk ki kategóriákat, hanem megadjuk a keresett szót, szavakat vagy kifejezést. Egy-egy ilyen keresés azonban nemcsak a bejegyzett oldalakról gyűjti az információt. Az ilyen keresők folyamatosan „járják"' a Web-et és ha találnak egy új oldalt azt egyből fel is dolgozzák. A keresés tehát a Web oldalak szövegében történik. Több szóból álló, összetett kifejezés alapján is kereshetünk. A kifejezés keresés előnye, hogy eredményül rendszerint sok címet kapunk, általában friss információkkal. Hátránya a kategorizálás hiánya, így az egyes oldalakról kevés információt tudhatunk meg, ha csak a találatok listáját nézzük végig. Az ilyen kereséseknél tehát elég sok oldalt végig kell böngésznünk, hogy az eredmény a keresett információt egyáltalán tartalmazza-e.

6 Legismertebb nemzetközi keresőlap a www.google.hu
A kezdőlapon eldönthetjük, hogy csak magyar oldalakon, vagy a teljes weben kívánunk keresni. Lehetőség van csak képek, vagy csoportok keresésére, illetve a címtárban kereshetünk. A Speciális keresés linkre kattintva finomíthatjuk a keresési beállításokat.

7 Talált oldal mentése Ha megtaláltuk azt, amit kerestünk, akkor elmenthetjük a talált oldalt. Menthetjük az egész oldalt: Fájl menü – Mentés másként (vagy Weblap mentése), ekkor a teljes Weboldal mentésre kerül a megadott helyre. Ebben az esetben a Weboldal akkor is megnyitható, ha nem vagyunk Internet kapcsolatban (de nem lesz friss az oldal). Másik lehetőség, hogy a talált oldalt felvesszük a kedvencek közé. Kedvencek menü – Hozzáadás a kedvencekhez. Ez a módszer csak Internetes kapcsolat esetén működik, csak le kell gördíteni a kedvencek menüt és kiválasztani a listából a kívánt oldalt és már tölti is.

8 Köszönjük a figyelmet! 
Készítette: Gál Laura Balogh Kitti 11.a


Letölteni ppt "Az internetes keresési módszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések