Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociális regiszter publikus felület használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociális regiszter publikus felület használata"— Előadás másolata:

1 Szociális regiszter publikus felület használata
Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus felület használata

2 226/2006. (XI.20.) Kormány rendelet
1. Regisztráció: működési engedély kiadásakor ágazati azonosítót kap minden szolgáltatás = szociális hatóságok adják ki (300) 2. Országos nyilvántartás: szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokra ( szolgáltatás) 3. Országos jelentési rendszer – jelenleg csak a szociális szolgáltatásokra (4000 fenntartó jelent fél/negyedévente) A regiszterben minden, működési engedéllyel rendelkező szociális, gyermekjóléti illetve gyermekvédelmi szolgáltatásnak szerepelnie kell, így az országban jelenleg ez a legteljesebb körű, és a legfrissebb információkat tartalmazó adatbázis a fenti szolgáltatásokra vonatkozóan.

3 A REGISZTER HASZNÁLÓI

4 Példa 1: Kaposváron élő család. Az édesanya azért nem tud munkát vállalni, mert értelmi fogyatékos, 25 éves gyermekét otthon látja el. MIT TUD FELAJÁNLANI A SZAKÉRTŐ A REGISZTER SEGÍTSÉGÉVEL?

5 Az édesanya munkába tudna állni, ha 18 év feletti gyermekét fogyatékosok nappali ellátása keretében tudná elhelyezni. Ebben az intézményi formában nemcsak a felügyelet, hanem a fejlesztés, képességfejlesztő foglalkozás is megvalósul, tehát a „gyermek” számára is kedvezőbb lehet, mint az otthoni környezet. Problémát jelenthet még az intézménybe való eljutás. Ebben a területen működő Támogató Szolgálat szállító szolgálata tud segíteni. Megoldás: A Regiszter „Szolgáltató keresés” menüpontjában kell a keresést kezdeni. Az ellátási területnél a „Településhez” tesszük a jelölést, majd az ablakból kiválasztjuk Kaposvár várost.

6 A „Szolgáltatás megnevezése” ablakból kiválasztjuk a „Nappali ellátás fogyatékos személyek részére” és a „Támogató szolgáltatás” sorokat, majd átvisszük a Választott szolgáltatások ablakba. A „Keresés” nyomógomb segítségével kapjuk meg, hogy Kaposváron mely intézmények működnek a kiválasztott feltételeknek megfelelően. A Szolgáltatók listájában megjelenő két intézmény további adatairól az intézménynévre kattintással kapunk további információt.

7 Példa 2. Vésztőn (Békés megye) élő, 45 éves, egyedülálló nő azért nem tud munkát vállalni, mert idős, demens édesanyját gondozza otthonában. Megoldás lehet az idős otthoni elhelyezés, azonban nem szeretné nagy, „személytelen” intézményben elhelyezni, valamint közeli otthont választana az utazási költségek miatt. Olyan idősotthont kell keresni, mely alacsony férőhellyel rendelkezik és a megyében működik. Mivel az idős otthoni elhelyezés esetében általában várólistára kell számítani, ezért átmeneti megoldásként javasolható az időskorúak gondozóháza, illetve a nappali ellátás időskorúak részére. Megoldás: Az Ellátási területnél a megyét, majd az ablakból Békés megyét kell kiválasztani az alábbiak szerint:

8 A „választható szolgáltatások” ablakból kiválasztjuk a három szolgáltatást és egyenként átvisszük a jobb oldali ablakba. A „Férőhelyek száma” ablakból pedig a „21-50” férőhelyet választjuk.

9 Eredményként a következő listát kapjuk:

10 Példa 3. Forráskúton élő GYES-en lévő kismama szeretne munkába állni, de a településen, ahol lakik, nincsen bölcsőde. Megoldás lehet egy környező településen működő bölcsőde vagy családi napközi. Megoldás: Ebben az esetben célszerű a Mórahalmi kistérséget választani ellátási területként, szolgáltatásként pedig a bölcsődét és családi napközit.

11 Keresés után az alábbi lista látható:


Letölteni ppt "Szociális regiszter publikus felület használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések