Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az energia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az energia."— Előadás másolata:

1 Az energia

2 Bevezetés: Az E-nergia?
Milyen fogalmatok van jelenleg az energiáról? Próbálja meg mindenki megfogalmazni 1-2 mondatban! Ugye mennyire nehéz feladat egyértelmű választ adni? Csak egy féle energia létezik?

3 Változtatóképesség Például:
A testek rendelkezhetnek olyan tulajdonsággal, amellyel képesek megváltoztatni például egy másik test valamilyen tulajdonságát. Például: Megfeszített rugó. Mozgásban lévő golyó. Borszeszégő lángja. Egy a levegőben lógó test. Egy pohár narancslé. (?)

4 Az energia fogalma Görög szó, jelentése: valamilyen tevékenység alapja. Definíció: azt a mennyiséget, amellyel megadjuk, hogy mekkora egy test változtatóképessége, energiának nevezzük. Jele: E (Kiszámítása minden energiatípusnál más és más!) Mértékegysége: J (Joule) = 1 N · 1 m

5 Hétköznapi tapasztalataink
Egy rugó esetén, annál nagyobb a benne tárolt rugalmas energia, minél: erősebb a rugó és minél jobban megfeszítjük vagy összenyomjuk. A mozgást végző testnek mozgási energiája van, amely annál nagyobb, minél nagyobb: a tömege és a sebessége. Minden testnek van - a hőmérsékletével kapcsolatos - úgynevezett belső energiája.

6 Az energia néhány fajtája
Rugalmas energia - Er Mozgási energia - Em Helyzeti energia - Eh Belső energia - Eb Elektromos energia Kémiai energia Hő-energia Atomenergia

7 A testek energiájának megváltoztatása kölcsönhatás közben
A rugó rugalmas energiája csökken a mozgási energiája nő. Ütközés során megváltozik a golyók mozgási energiája, a lassulóé csökken a gyorsulóé nő. Termikus kölcsönhatás közben a melegebb testnek csökken, a hidegebbnek nő a belső energiája.

8 Az energia nem vész el csak átalakul!
Energiamegmaradás törvénye: Két test kölcsönhatása közben amennyivel csökken az egyik test energiája, ugyanannyival nő a másiké.

9 Kísérletek

10 Precessziós mozgás: https://www.youtube.com/watch?v=NQxwrxgN0OA
Érdekes fizika: A cica és a zsíros kenyér: Rendhagyó fizikaóra:


Letölteni ppt "Az energia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések