Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rezgések kölcsönhatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rezgések kölcsönhatása"— Előadás másolata:

1 Rezgések kölcsönhatása

2 Rezgések kölcsönhatása
Rezgések összetevése Fourier tétele Lissajous-görbék Csatolt rezgések Rezonancia

3 Fourier tétele Fourier tétele: minden rezgőmozgás felbontható harmonikus rezgőmozgások összegére.

4 Lissajous görbék http://sulifizika.elte.hu/html/sub_lissajous.html

5 Lissajous görbék

6 Csatolt rezgések Ha két test fizikai kapcsolatban van egymással, vagyis egyik képes erőt kifejteni valamilyen közvetítő testen (rugó, fonál, mágnes) keresztül a másikra, akkor azt mondjuk, hogy csatolásban vannak. Ha egyiküket rezgőmozgásra kényszerítjük, akkor csatolt rezgés jön létre.

7 Csatolt rezgések Csatolt rezgés során a testek periodikusan adják egymásnak energiájukat.

8 Kényszerrezgés A szabad rezgés
A szabad rezgés Ha egy rugóból és egy testből álló rendszert egyensúlyi helyzetéből kitérítve magára hagyunk, a test úgy nevezett szabad rezgést végez. A szabad rezgés a csillapító tényezők hatására előbb-utóbb megáll. Ahhoz, hogy a rezgésállapotot fenntartsuk, periodikusan energiát kell közölnünk a rendszerrel. Saját frekvencia Egy harmonikus szabad rezgést végző rendszer rezgésideje csak a rendszer paramétereitől függ, tehát a rendszer kiválasztásával adott lesz. Mivel a frekvencia a rezgésidő reciproka, ezért a rendszer frekvenciája is adottá válik. Ezt a frekvenciát a rendszer saját frekvenciájának nevezzük.

9 Kényszerrezgés Kényszerrezgés
Kényszerrezgés Ha egy testre az egyensúlyi helyzetbe visszatérítő erőn és a fékező erőhatásokon kívül egy periodikusan változó külső erő is hat, kényszerrezgésről beszélünk. Egy átmeneti idő után a test a külső erő frekvenciájával, a gerjesztő frekvenciával fog rezegni. A kényszerrezgés amplitúdója akkor a legnagyobb, ha a külső erő frekvenciája megegyezik a rendszer sajátfrekvenciájával.

10 Rezonancia Hangvilla: Rugalmas csövek: Üvegpohár: Helikopter: Tacoma-híd:


Letölteni ppt "Rezgések kölcsönhatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések