Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet."— Előadás másolata:

1 RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet

2 Alap kompozíció Ez a kis önjáró robot multifunkcionális csak harcászati célokból használják, főként elővigyázatossággal kapcsolatos munkája van ennek a az okos kis PackBOT-nak. Több fajta is létezik.

3 Típusok Ez egy katonai fejlesztésű robot amit különböző célokra használ az amerikai katonaság : Bomba azonosítás, hatástalanítás Gyors Technikai manőverek kidolgozása (földi egységekre) „Bomba érzékeléssel rendelkező fajta” (kisebb súlyú) (REDOWL) Mesterlövészek lokalizálására és fegyverük azonosítására használatos (Fegyver típus és lövészének távolságának megállapítására)

4 használati helyei, Története

5 A Redowl Az alkalmazásának célja: A fegyver helyének és típusának megállapítása Működésének elve: a hang és fény hullámok terjedési tulajdonsága Fejlesztői: A Bostoni egyetem kutató i

6 Érdekességek Érdekességek A hang rugalmas közeg mechanikai rezgésének, hullámként való tovaterjedése. A készüléken beállítható a hang érzékelésének frekvencia tartománya így felismerhető vele, a halható tartományon kívüli hang 20 Hz alatt (infrahang), vagy 20 kHz fölött (ultrahang), amit hallásunk nem érzékel.

7 Azonosítás A hangnál megkülönböztetünk egyszerű rezgéseket, és összetett rezgéseket. Ezek elemzésével a hang beazonosítható. „Mesterlövész puska hangjának szimulációja” A mesterlövész puska hangja egyszerű rezgésnek minősül Látható hogy csak pár szekundumig halható a puska dörrenése. Emberi hang

8 egyszer ű rezgések Mechanikai rezgésen leggyakrabban anyagi testeknek vagy részecskéknek egy pont körüli meghatározott irányú kimozdulásait értjük. Az kitérés a idő függvényében kezdeti szög esetén ekkor ilyen formájú: A különböző rezgések össze is adódhatnak, új rezgést hozva létre. Ekkor rezgések összetevéséről, szuperpozíciójáról beszélünk, ebben az esetben az eredő rezgés kitérése mindig egyenlő a részrezgések kitéréseinek összegével.

9 Az F a frekvencia, az időegység alatt végzett rezgések száma, ennek reciprok értéke a T rezgési idő vagy periódusidő: F = 1 T „Hang generálás szoftverrel.”

10 Összetett rezgések Minden periodikus vagy nem periodikus rezgés előállítható különböző frekvenciájú, amplitúdójú és fázisú harmonikus rezgések összetevésével. Hangrezgések esetén ezeket az összetevőket részhangoknak nevezzük. Ezen a szemléleten alapul a hangelemzés, melynek matematikai alapja a Fourier-elemzés. Ennek azért is van jelentősége, mert az emberi hallás hasonlóképpen, hangelemzés útján különbözteti meg a hangokat, hangszíneket, és nem a hangrezgés időbeli lefolyása alapján. Például két rezgés összege fáziseltolódásuktól függően más-más rezgésformát mutathat, fülünk ennek ellenére mindig ugyanolyan hangot hall. „Általam virtuálisan generált hang amin látható hogy minden hullám picit más mégis a fülünk egy fajtát hall.” A generált hang.

11 A Hanghullámok A hang, a rezgés terjedésének lényege az, hogy a közeg részecskéi egy hangforrás hatására kimozdulnak nyugalmi állapotukból és ezt a kimozdulást a környező részecskék is átveszik, ilyen módon az eredeti elmozdulás hullámszerűen továbbterjed. A rezgés a közeg különböző helyeire nem azonnal, hanem bizonyos késéssel jut el, így a közeg különböző részei az adott pillanatban a rezgés más-más állapotában, fázisában vannak. λ C = λ F

12 Ha ez a tovaterjedő rezgés periodikus, akkor viszont lesznek olyan helyek, ahol a fáziseltolódás már akkora (2 pi vagy többszöröse), hogy újra az eredetivel azonos rezgésállapot áll elő. Az ilyen, azonos rezgésállapotban lévő pontok egymástól mért távolsága a hullámhossz. A lambda hullámhossz és az f frekvencia segítségével meghatározhatjuk a hanghullám terjedési sebességét: Az ilyen, azonos rezgésállapotban lévő pontok egymástól mért távolsága a hullámhossz. A lambda hullámhossz és az f frekvencia segítségével meghatározhatjuk a hanghullám terjedési sebességét:

13 „REDOWL” Szóval mint a hangról kiderült elég sok beazonosítható tulajdonsága van amit ez a robot és megannyi érzékelője hasznosítani tud.

14 Források http://robotstocknews.blogspot.hu/2006/06/r edowl-sniper-detection-shown-to-navy.html http://robotstocknews.blogspot.hu/2006/06/r edowl-sniper-detection-shown-to-navy.html http://en.wikipedia.org http://www.popularmechanics.com Google Képtár Google Képtár

15 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések