Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. Fejezet A testek mozgása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. Fejezet A testek mozgása"— Előadás másolata:

1 II. Fejezet A testek mozgása
Összefoglalás

2 A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.
Mit nevezünk vonatkoztatási rendszernek? Az a test, amelyhez viszonyítva megadjuk a többi test helyét és mozgását.

3 A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.
Hogyan írjuk le egy test helyét, mozgását egy vonatkoztatási rendszerben? Minek a segítségével írjuk le? A vonatkoztatási rendszerhez rögzített koordináta-rendszerben a testek helye és mozgása mennyiségekkel pontosan megadható. TK. 27.oldal kép

4 Pálya – Út – Elmozdulás Mi a különbség a pálya, az út és az elmozdulás között? A pálya az a vonal, amelyen a test mozgása közben végighaladhat.

5 Pálya – Út – Elmozdulás Az út, a pálya azon részének hossza, amelyet adott időtartam alatt a test megtesz. Mi az út jele? Az út jele: s

6 Pálya – Út – Elmozdulás Az elmozdulás, a mozgás kezdőpontja és végpontja közötti távolság.

7 Milyen mozgásokról tanultunk?
Egyenes vonalú egyenletes mozgás Változó mozgás Egyenletesen változó mozgás Milyen különbségek vannak a fenti mozgások között? Sorolj fel néhányat!

8 Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Az olyan mozgást, ahol a test egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg – bármilyen kicsik vagy nagyok is ezek az egyenlő időtartamok - , egyenletes mozgásnak nevezzük.

9 Változó mozgás Ha a mozgás során a sebesség iránya, nagysága változik, változó mozgásról beszélünk. A test sebességét az átlagsebességével és a pillanatnyi sebességgel jellemezhetjük.

10 Egyenletesen változó mozgás
Ha egy test sebessége egyenlő időközönként ugyanannyival változik (bármekkorák is ezek az egyenlő időközök), akkor a test mozgása egyenletesen változó mozgás. Ha a gyorsulás nagysága állandó, a mozgás egyenletesen változó mozgás. Egyenletesen változó mozgásnál a gyorsulás megmutatja, hogy mekkora a test egységnyi idő alatt bekövetkező sebességváltozása.

11 Sebesség A mozgást jellemző egyik mennyiség. Jele: v Mértékegységei:
Ha a sebesség nagysága állandó, akkor a mozgás egyenletes. Egyenletes mozgásnál a sebesség megmutatja, hogy mekkora a test által az időegység alatt megtett út:

12 Sebesség - Feladat Gedeon biciklizik és 4 m-t tesz meg 2 másodperc alatt. Mennyi a sebessége Gedeonnak? Gedeon újra biciklire ül a kilométeróráján azt látja, hogy a sebesség , eközben 4 másodperc telt el. Hány métert tett meg eközben? 8 métert biciklizett már megint Gedeon sebességgel. Mennyi ideig tartott ez a biciklizés?

13 Gyorsulás A gyorsulás az a mennyiség, amely megmutatja, hogy mekkora az egyenletesen változó mozgást végző test egységnyi idő alatt bekövetkező sebességváltozása. Gyorsulás jele: a Mértékegysége:

14 Szabadesés A testek olyan esését, amelynél csak a gravitációs mező hatása érvényes, minden más hatás elhanyagolható, szabadesésnek nevezzük. A szabadesés egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, melynél a test sebesságe másodpercenként mal nő.

15 Jó tanulást kívánok! Olvasd el a második fejezetet!
Válaszold meg a kérdéseket! Gondolkozz! Kérdezz!


Letölteni ppt "II. Fejezet A testek mozgása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések