Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egyenes vonalú egyenletes mozgás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egyenes vonalú egyenletes mozgás"— Előadás másolata:

1 Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Gondolkodj és válaszolj! Oldjunk meg feladatokat! Számítsd ki!

2 Összefüggések a sebesség mértékegységei között

3 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
1. Az út vagy az elmozdulás alapján fizetünk a taxi használat után? Az útért fizetünk a taxi használatánál. 2. A 3 m magasságról leejtett labdát visszapattanás után 1 m magasan kaptuk el. Mennyi a labda útja, illetve elmozdulása? A labda útja 4m, elmozdulása 2m.

4 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
3. Mit tudsz arról az autóról, amelyiknek a sebessége? Az autó egy óra alatt 60 kilométert tesz meg. 4. Hasonlítsd össze a következő sebességeket:

5 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
5. Állapítsd meg a grafikon alapján, hogy: Melyik testnek nagyobb a sebessége? Az 1-es testnek nagyobb a sebessége.

6 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
5. Állapítsd meg a grafikon alapján, hogy: Mennyi utat tesznek meg három másodperc alatt? Az 1-es test 30m-t, a 2-es test 15 m-t tesz meg 3 másodperc alatt.

7 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
5. Állapítsd meg a grafikon alapján, hogy: Hasonlítsd össze a harmadik másodpercben megtett utakat az első másodpercben megtett utakkal! A két test által megtett út fele. Az 1-es számú test kétszer annyi utat tesz meg min a 2.

8 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
5. Állapítsd meg a grafikon alapján, hogy: Mekkora utakat tesznek meg ezek a testek a 100. másodpercben? Az 1-es test 1000m-nél, a 2-es test 500m-nél lesz a 100. másodpercben.

9 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
6. Két repülőgép közül az egyik 1,5-szer nagyobb utat tett meg ugyanannyi idő alatt, mint a másik. Hasonlítsd össze a két repülőgép sebességét! Az egyik repülőgépnek 1,5-szer nagyobb a sebessége, mint a másiknak.

10 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
7. Két egyenletesen mozgó test közül a második hosszabb idő alatt hosszabb utat tesz meg. Lehet-e a két test sebessége egyenlő? Lehet, mert az első is hosszabb idő alatt hosszabb utat tud megtenni.

11 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!
1. A metró szerelvénye egyenes vonalú egyenletes mozgással 10 másodperc alatt 50 m utat tesz meg. Mennyi ekkor a sebessége? t = 10s s = 50m v = ? A szerelvény sebessége

12 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!
2. Mekkora utat tesz meg 5 másodperc alatt egy sas sebességgel repülve? t = 5s s = ? A sas 100 méter utat tesz meg 5 másodperc alatt sebességgel.

13 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!
3. Egy autó sebessége Mennyi idő alatt tesz meg ezzel a változatlan sebességgel 120 m utat? s = 120m t = ? A sebességgel haladó autó 120m utat 12 másodperc alatt tesz meg.

14 Jó munkát kívánok a SZÁMÍTSD KI! feladatokhoz!
Tankönyv 32. oldal Házi feladat


Letölteni ppt "Az egyenes vonalú egyenletes mozgás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések