Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA."— Előadás másolata:

1 EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA

2 ENERGIA jele E A testeknek es mezoknek a valtoztato kepesseget (testeket melegithetnek, megfeszithetnek, sebesseguket novelhetik) az energiaval jellemezzuk. Az energia zart anyagi rendszerek allapotara jellemzo skalarmennyiseg, idoben allando marad (megmaradasi torveny irhato fel)

3 MUNKAVEGZES, MUNKA A munka olyan energiavaltozas amely erohatas kovetkezteben elmozdulas jon letre. Az energiat es a munkat is joule-ban merjuk. James Prescott Joule ( ) angol fizikus Salford sorgyarosanak volt a fia, maganuton tanult.

4 Az energiavaltozassal jaro folyamatok jellemzoi
A teljesitmeny- gyorsasagat jellemzi Jele P, mertekegysege W A hatasfok- gazdasagi szempontbol jellemzi Jele η, aranyszam-nincs mertekegysege

5 Kerdesek, Feladatok, Gyakorlatok
Vegzunk-e munkat, ha a csomagot –allo helyzetben- a kezunkben tartjuk? Hogyan valtozik a feldobott ko mozgasi energiaja emelkedes, ill. eses kozben? Lehet-e a mozgasi energia negativ? Miert? Lehet-e a rugalmas energia negativ? Miert? Hasonlitsuk ossze a hegymaszas kozben vegzett munkat, ha valaki szerpentinen setal fel a kilatoba, vagy iranyvaltoztatas nelkul a legrovidebb uton eri el a kilatot! A magasugrok nekifutasbol ugorjak at a lecet. Miert? 2 gep kozul az egyik teljesitmenye ketszerese a masikenak. Lehet-e a 2 gep hatasfoka egyenlo?

6 . Egy autobusz 50m/s sebesseggel halad. A vezeto tomege M=85kg. Hatarozzuk ,meg a sofor mozgasi energiajat: a kormeanykerekhez, a Foldhoz es a 10m/s sebesseggel szembol fujo szelhez viszonyitva!

7 . Hatarozzuk meg egy 65kg tomegu rudugro helyzeti energiajat, amikor eppen atlendul az 5m magasra allitott lecen!

8 . 1.Kutya kerget egy macskat. A kutya tomege 4-szer, mozgasi energiaja 2,25-szor nagyobb a macskaenal. A koztuk levo tavolsag masodpercenkent 1.5 meterrel no. Hatarozzuk meg a sebesseguket!

9 . 2. A legmagasabbrol lezudulo vizeses Venezuelaban talalhato. Egyik szakaszan az esese 800m. Tetelezzuk fel az alabbiakat: -a viz sebessege a vizeses elott 5 m/s - esese kozben a mechanikai energiaiveszteseg 20% - becsapodaskor a mozgasi energia vesztesege 90% Mekkora a viz sebessege a 800m eses utan? Mekkora a viz sebessege a vizeses utan?

10 . 3. Egy rugo 15 cm-rel nyulik meg 30N ero hatasara. Mennyi munkat kell vegezni, ha a ezt a rugot a) nyujtatlan allapotbol 20cm-rel megnyujtjuk? b) a megnyulasat 20cm-rol 30cm-re noveljuk?

11 . 4. Egy 2kg tomegu vodrot felhuztak a 10m magas allvanyra. Mennyi homok volt a vodorben, ha az emeles kozben vegzett munka 1400J?

12 . 5.Milyen szintkulonbseggel tud magasabbra jutni a lejtos uton az a kerekparos, aki a lejto aljahoz 36km/h sebesseggel erkezik es ott abbahagyja a hajtast?

13 . 6.Egy 1200kg tomegu gepkocsi 15 masodperc alatt gyorsul fel 120km/h sebessegre. Mennyi volt a motor atlagos teljesitmenye?


Letölteni ppt "EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések