Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyorsulás fogalma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyorsulás fogalma."— Előadás másolata:

1 A gyorsulás fogalma

2 A pillanatnyi sebesség
Egy test sebessége gyorsulás vagy lassulás közben pillanatról pillanatra változik. A sebességmérő mindig a sebesség pillanatnyi értékét a pillanatnyi sebességet mutatja. A pillanatnyi sebességen azt a sebességet értjük, amellyel a test egyenletesen mozogna tovább, ha az adott pillanatban megszűnnének a sebesség-változást okozó hatások.

3 Δv=Δs/Δt ahol Δs=s₂-s₁ és Δt=t₂-t₁ .
Δt egy olyan rövid időszakasz, ahol a sebesség változása nagyon kicsi mivel a Δs is elegendően kicsi ahhoz, hogy az átlagsebesség ”állandó” legyen. Nagyon rövid időtartamhoz tartozó átlagsebesség nagysága közel egyenlő a pillanatnyi sebességgel. Ha a Δt időtartam közelít a nullához, az átlagsebesség nagysága közelít a pillanatnyi sebesség nagyságához.

4 Egyenletesen változó mozgás
Ha egy test pillanatnyi sebességének nagysága egyenletesen változik, akkor a mozgása egyenletesen változó mozgás. Annak a testnek változik gyorsabban a sebessége, amelyiknek ugyanannyi idő alatt nagyobb a sebességváltozása (Δt₁ = Δt₂ és Δv₁ > Δv₂ ) vagy ugyanakkora sebességváltozáshoz rövidebb időre van szüksége (Δv₁ > Δv₂ és Δt₁ < Δt₂ ) Tehát: A sebességváltozás nagysága egyenesen arányos a közben eltelt idővel. Δv ~ Δt Ebből az következik, hogy : Δv/Δt = állandó

5 A Δv/Δt hányados neve a Gyorsulás.
A Δv/Δt hányados annál nagyobb minél gyorsabban változik a test sebessége. A Δv/Δt hányados neve a Gyorsulás. Jele: ” a ” a latin acceleratio ( siettetés, gyorsítás) A gyorsulás megmutatja, hogy mekkora az egyenletesen gyorsuló test egységnyi idő alatt bekövetkező sebességváltozása. Mértékegysége: Δv/Δt → m/s / s = m/s² Minden olyan mozgást amelynél a gyorsulás nem 0 gyorsuló mozgásnak nevezünk. A gyorsulás felvehet negatív értéket is. Ebben az esetben a mozgás lassuló mozgás.

6

7 Feladatok


Letölteni ppt "A gyorsulás fogalma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések