Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I."— Előadás másolata:

1 A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.

2 Az irodalom a művészetek egyik ága. Az irodalom története ősi időkbe nyúlik vissza. Mondják, egyidős az emberiséggel. Mióta ember él a Földön, lényünkben benne él az alkotás, az önkifejezés és a hagyományozás vágya. Honnan tudhatjuk mindezt?

3 Például régészeti leletekből… (Olykor jól jöhet egy ásó vagy kalapács…)

4 Vagy tanulmányozhatjuk ma élő törzsek életmódját, szokásait…

5 Afrikában élnek a busmanok, vagyis a bozótlakók…

6 Észak- (fent) és dél- amerikai (jobbra) indiánokat láthattok itt….

7 Ők pedig ausztrál bennszülöttek…

8 És íme néhány bennszülött alkotás… Észak-Amerikából…

9 …Dél-Amerikából…

10 …és Ausztráliából.

11 Nem kell azonban kontinenseket átutaznunk, hogy a népi művészet remekeire bukkanjunk…

12

13 Miért díszítjük a tárgyainkat? Lakóhelyünket? Testünket? Miért díszítjük a tárgyainkat? Lakóhelyünket? Testünket? Miért törekszünk arra, hogy ábrázoljuk a világ dolgait? Miért törekszünk arra, hogy ábrázoljuk a világ dolgait? Miért tartjuk szépnek a díszes ruhákat? Miért bújunk állatok bőrébe? Miért tartjuk szépnek a díszes ruhákat? Miért bújunk állatok bőrébe? Miért fontos, hogy a tárgyak ne csak praktikusak, de „dizájnosak” is legyenek? Miért fontos, hogy a tárgyak ne csak praktikusak, de „dizájnosak” is legyenek?

14 A válaszért tényleg nem kell messzire mennünk, ha van otthon egy kis tesónk… A válaszért tényleg nem kell messzire mennünk, ha van otthon egy kis tesónk…

15 Mondd meg neki, hogy rajzoljon virágot!

16 Íme…

17 Most mondd, hogy rajzoljon házat!

18 Jikító zöjd házikó

19 Most rajzolj gyerekeket!

20

21 Most egy bevásárlást anyuval…!

22

23 Most pedig egy vicces bácsit!

24

25 A gyerekek rajzai sokat elárulhatnak nekünk őseink művészetéről…

26 Miért rajzolnak a gyerekek?

27 Hogy kifejezzék magukat… … mert a rajzokon keresztül gondolataikat, érzéseiket adhatják át. … mert a rajzokon keresztül gondolataikat, érzéseiket adhatják át. … mert olyan dolgot is le lehet rajzolni, ami éppen nincs ott, amire csak vágynak, vagy ami a fantázia világában létezik. … mert olyan dolgot is le lehet rajzolni, ami éppen nincs ott, amire csak vágynak, vagy ami a fantázia világában létezik. …mert rajzzal azt is elmondhatják, amit nehéz lenne szavakba önteni. …mert rajzzal azt is elmondhatják, amit nehéz lenne szavakba önteni.

28 Hogy megismerjék a világot… Mert a tárgyakat, embereket, gesztusokat, érzéseket úgy is megismerhetjük, ha „rabul” ejtjük őket két dimenzióban. Mert a tárgyakat, embereket, gesztusokat, érzéseket úgy is megismerhetjük, ha „rabul” ejtjük őket két dimenzióban. A rajzolás tulajdonképpen a tárgyak, élőlények „végigtapogatása”, „simítása” egy ceruza segítségével. A rajzolás tulajdonképpen a tárgyak, élőlények „végigtapogatása”, „simítása” egy ceruza segítségével.

29 Hogy megszelídítsék a világot… … mert a világ mindaddig idegen és félelmetes is lehet, amíg saját lényünkön át nem szűrjük. … mert a világ mindaddig idegen és félelmetes is lehet, amíg saját lényünkön át nem szűrjük. … egy rajz remek alkalom, hogy bemutassuk, hogyan látjuk mi a dolgokat, milyennek érzékeljük MI a világot. … egy rajz remek alkalom, hogy bemutassuk, hogyan látjuk mi a dolgokat, milyennek érzékeljük MI a világot.

30 A művész, akárcsak a gyermek: ÁBRÁZOL, KIFEJEZ és GONDOLATOKAT közöl alkotásán keresztül.

31 Hamarosan folytatjuk… Ergo: Minden gyerek művész…


Letölteni ppt "A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések