Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Kezdjük az legérdekesebbnél

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Kezdjük az legérdekesebbnél"— Előadás másolata:

1 2. Kezdjük az legérdekesebbnél
Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON Hol szeretne kezdeni? (diavetítés/slide show nézetbe kapcsolva a linkek kattinthatóvá válnak) 1. Kezdjük az alapoknál 2. Kezdjük az legérdekesebbnél

2 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
érték éves változás A grafikonok vízszintesen párokat alkotnak; bal oldalon a 3 EBI mutatószám (Aktivitás-Kezdés – Teljesítmény – Aktivitás-Befejezés) forintban kifejezett értékei, jobb oldalon a hozzájuk tartozó éves változások láthatóak. A grafikonok vízszintesen párokat alkotnak, bal oldalon a 3 EBI mutatószám (Aktivitás-Kezdés – Teljesítmény – Aktivitás-Befejezés) forintban kifejezett értékei, jobb oldalon a hozzájuk tartozó éves változások láthatók.

3 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
A Megfigyelt időszak legördülő menüben lehet választani, hogy a negyedéves adatokat, vagy a legutóbbi 4 negyedév összesen adatait nézzük. A legutóbbi 4 negyedév adatai forintban kifejezve a legutóbbi 4 negyedéves érték adat egyszerű összege. Ezt úgy is el lehet képzelni, hogy minden negyedévben egy éves adatot mutatunk. Az Megfigyelt időszak legördülő menüben lehet választani, hogy a negyedéves adatokat, vagy a legutóbbi 4 negyedév összesen adatait nézzük A legutóbbi 4 negyedév adatai forintban kifejezve a legutóbbi 4 negyedéves érték adat egyszerű összege. Ezt úgyis el lehet képzelni, hogy minden negyedévben egy éves adatot mutatunk.

4 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
A Részpiac legördülő menüben történő választás után, a Szegmens legördülőben csak a választott részpiac(ok) szegmensei jelennek meg. Ezek tetszőleges kombinációja választható. A képen a teljes magasépítés adatai láthatóak (lakás & nem-lakáscélú magasépítés) Sajnos 3 kifejezést angolul kellett hagyni, mert a magyar egyelőre nem támogatott nyelv a Tableau-ban: all = mind | multiple values = több mint egy kiválasztott elem | and x more = és még x további (elem) A Részpiac legördülő menüben történő választás után, a Szegmens legördülőben csak a választott részpiac(ok) szegmensei jelennek meg. Ezek tetszőleges kombinációja választható. A képen a teljes magasépítés adatai láthatók (lakás & nem lakáscélú magasépítés) Sajnos 3 kifejezést angolul kellett hagyni, mert a magyar egyelőre nem támogatott nyelv a Tableau-ban: all = mind | multiple values = több mint egy kiválasztott elem | and x more = és még x további (elem)

5 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
Az oszlopokra mozgatva az egeret, megjelennek az adott adatponthoz tartozó értékek, leírások. A bal oldali grafikonok közül a Kezdés és Befejezés esetében az érték mellett a darabszám is megjelenik ezekben az elemleírásokban. Az oszlopokra mozgatva az egeret megjelennek az adott adatponthoz tartozó értékek, leírások Az bal oldali grafikonok esetében a érték mellett a darabszám is megjelenik ezekben az elemleírásokban Az oszlopokra mozgatva az egeret megjelennek az adott adatponthoz tartozó értékek, leírások Az bal oldali grafikonok esetében a érték mellett a darabszám is megjelenik ezekben az elemleírásokban

6 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
Egy adott oszlopra kattintva az összes (korábbi vagy későbbi) év ugyanazon időszakához tartozó adat látszik kiemelve; a fenti képen a 3. negyedéves adatok vannak kiemelve. A kiemelés megszüntetéséhez legjobb, ha még egyszer rákattintunk a korábban kattintott oszlopra.

7 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
A legutolsó megfigyelt időszak utáni adatokat is mutatunk (szürke oszlopok - a mostani esetben negyedév utáni adatok). Az fontos, hogy ez NEM előrejelzés. Ez a jövőről jelenleg, a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információ. Úgy is lehet mondani, ezek a számok azt mutatják, hogy alakulna a Teljesítmény és a Befejezés, ha egyetlenegy projekt kivitelezése sem indul meg a legutóbb megfigyelt időszak után. A legutólsó megfigyelt időszak utáni adatokat is mutatunk (szürke oszlopok - a mostani esetben negyedév utáni adatok). Az fontos, hogy ez NEM előrejelzés. Ez a jövőről jelenleg, a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információ. Úgy is lehet mondani, ezek a számok azt mutatják, hogy alakulna a Teljesítmény és a Befejezés, ha egyetlenegy projekt kivitelezése sem indul meg a legutóbb megfigyelt időszak után.

8 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
A negyedéves adatok közül a fekete keretben lévők jelennek meg a kapcsolódó - jelen esetben a negyedéves - jelentésben (minden szegmensről, minden részpiacról) A negyedéves adatok közül a fenti képen fekete keretben lévők jelennek meg a jelentésben (minden szegmensről).

9 Mit tud a jelentéshez képest?
Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON Mit tud a jelentéshez képest? idősorokat nézve könnyebben megérthetőek a folyamatok. Pl. amikor azt írjuk a jelentésben, hogy az Aktivitás-Kezdés már két egymást követő negyedévben visszaesett, akkor itt azt is meg lehet nézni, hogy ez milyen mértékű volt, milyen hatással volt eddig a teljesítmény alakulására. Mivel a három mutatószámunk adatait egymás alatt mutatjuk, a kapcsolat közöttük jobban érthető. Először a Kezdés változtat irányt, ezt követi a Teljesítmény irányváltása, és végül a Befejezés. A korábbi csúcsok és völgyek példáján lehet a leginkább bemutatni, hogy a Kezdés változásaiból milyen Teljesítmény és befejezés változások adódtak. Tehát a Kezdésből lehet következtetni a Teljesítmény várható alakulására.

10 Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON
Kezdés csúcs 4 negyedévvel megelőzte a Kezdés csúcs a Teljesítmény csúcsot Teljesítmény csúcs Befejezés csúcs Például, igy néznek ki az útépítés három mutatójának hullámai a legutóbbi csúcsévekből ( )

11 Ezek pedig az irodaépítés mutatóinak válság előtti hullámai
Segéd a vizualizációHOZ | GÁSPÁR JÁNOS - BUILDECON 2 negyedévvel megelőzte a Kezdés csúcs a Teljesítmény csúcsot Ezek pedig az irodaépítés mutatóinak válság előtti hullámai

12 Az EBI mutatószámok kialakításáról szóló módszertani leírás
ezen a linken elérhető Beszéljünk, ha kérdése van, vagy megjegyzése:


Letölteni ppt "2. Kezdjük az legérdekesebbnél"

Hasonló előadás


Google Hirdetések