Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez"— Előadás másolata:

1 Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT 1913. TURUL 6 fillér D nyomdaiív részlet

2 Így készült a turulos bélyeg 1.
A turulmánia bemutatók sorozatból már tudhatjuk a kiadás előzményeit. Nézzük meg, mi történt a véglegesen elfogadott tervek után! Egyképes eredeti véseteket készítenek a tervek alapján. Ezeket acélba metszik. Utána ugyanezeket rézbe metszik Anyalemezeket készítenek úgy, hogy azok 4, 16 és 25-ös tömbökből állnak. Az anyalemezek sokszorosítása után 100 bélyegképes lemezeket készítenek.

3 Így készült a turulos bélyeg 2.
Az eddigiek képekben: A legyártott tömbökből 100 képet tartalmazó nyomólemezek előállítása Egyképes eredeti véset, acélba metszve 4-es tömb 16-os tömb Egyképes eredeti véset, rézbe metszve 25-ös tömb

4 Nyomólemezek 1. Így néz ki a nyomólemez ha 4-es tömbökből áll

5 Nyomólemezek 2. Így néz ki a nyomólemez ha 4-es és 16-os tömbökből áll /feltehetőleg bélyegfüzetekhez/

6 Így néz ki a nyomólemez ha 25-ös tömbökből áll
Nyomólemezek 3. Így néz ki a nyomólemez ha 25-ös tömbökből áll

7 Mi az, hogy „D” nyomdaív? A turulos rajzú bélyegeket 100 bélyegképes postai ívekben nyomtatták. Amit a postán úgy láthattak az akkoriak, mint mi a mostani ívek többségét. Vagyis egymás mellett 10 sorban 10 oszlopban összesen 100 darab bélyeget. Akkor mitől „D” a neve? Attól, hogy a postára már szétvágva kerülnek. Eredetileg azonban 4 ilyen 100 darab bélyeget tartalmazó ív van egymás mellett. Vagyis egy nyomdai ív 4 darab postai ívet tartalmazott. Amelyeket még a nyomdában szétvágtak 4 részre. A nyomdaíven lévő postai ívek jelzése rendre A-B ezek alatt C-D.

8 A vizsgált ív hol helyezkedik el a nyomdaiívben?
A mellékelt ábrán vizsgált ív a nyomdai ív „D” postaíve. Vagyis a nyomdai ív jobb alsó negyede. Az ábrán citromsárga színnel és piros betűvel jelölve. Nevezik még a postai ívet postaívnek, 100-as ívnek, kezelési ívnek, bélyegívnek vagy egyszerűen csak ívnek is. Hivatalos nevük postai lap, ezt azonban gyűjtői körökben ritkán használják.

9 Miből lehet tudni, hogy melyik kezelési ívről van szó ?
A rajta lévő nyomda technikai jelzésből. Ez 1900-tól 1909-ig a C és a D ívek között vagy az A és B ívek között helyezkedett el től állandó a jelpár együttes használata. Amennyiben a turulos bélyeg ívén van nyomdatechnikai jelzés, akkor az mindig 4 x 100-as vagyis 4 darab kezelési ívet tartalmaz! A nyomdatechnikai jelzések ritkábbak, mint a számvízjelek!!! A nyomdatechnikai jelzések helyzete a nyomdaiíven.

10 Milyenek a nyomdatechnikai jelzések?
Színüket tekintve feketék. Ennek oka egyszerű. Azért, mert az értékszámokkal egy menetben nyomták, s mivel azok fekete színűek így a jelzések színe is fekete. Alakjuk változatos. Kör, négyszög, téglalap, félhold, ívelt, összetett…

11 Miért kellettek a nyomdatechnikai jelzések?
Azért kellettek, hogy a fogazó gépbe az egymáshoz tartozó nyomdaiívfelek egyszerre kerüljenek be. Azokat összekeverni szétvágásuk után se lehessen. Egy példa a nyomdatechnikai jelzés elhelyezkedésére és az alapján a postaív nyomdaiíven elfoglalt helyének megállapítására illetve a bélyegek ívhelyének meghatározására. 1913. Turul sor, 5 fillér, VIIa vízjelű, nyomdai „D” ív, 91 és 92 ívhely. De írhatnánk így is: D91-92

12 Próbáljuk meg azonosítani a képen látottakat
Próbáljuk meg azonosítani a képen látottakat! A; B; C vagy D ív van a képeken? Azonosítsuk az ívhelyeket is! A megoldás kattintásra megjeleníthető. Feladat! D91 C100 A11 D C99-100

13 Hogy vágták szét a nyomdai íveket?
(1) Az első vágással vízszintesen kettőbe szelik. Így egy darab fogazási ívpárt kapnak. Ez után a fél nyomdai íveket fogazzák. (2) Fogazás után a két fél nyomdai ívet ismét két-két darabra vágva kapjuk a postaíveket. (1) Fogazási ívpár (2) Mindkét fogazási ívfélen megtörténik a fogazás A kész ívek (2)

14 Mi van, ha nem találjuk a szétvágás helyét jelölő nyomda jelzést az ívszélen?
De vannak olyan posta ívek melyeken nem található meg a szétvágás helyét jelölő nyomdai jelzés. Ennek oka, hogy a szétvágás során a jel teljes egészében a másik ív szélére esett. Általában a posta ívek szélén a szétvágás helyét jelző nyomdajel kisebb nagyobb része jól látható.


Letölteni ppt "Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez"

Hasonló előadás


Google Hirdetések