A bírósági végrehajtás II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

2014. Február 26. Előadó: dr. Várady Zoltán dr. Lukács Tamás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A közjegyzői nemperes eljárások
Az adó- és Vámhatóság végrehajtási tevékenysége
A zálogjog érvényesítésének szabályozása
KORHATÁR BESOROLÁS a gyakorlatban
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A projektek megvalósítása I.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A bírósági végrehajtás
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
Szabálysértési méltányossági kérelem
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A birtokvédelmi alapeljárásban hozott döntések Koncz Gábor
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
CSŐDELJÁRÁS és Felszámolási eljárásról
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Árverés 2009.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Bírósági végrehajtás 2012.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A közigazgatási határozatok végrehajtása
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A bírósági végrehajtás Dr. Nyilas Anna. Fogalma: önálló, törvényben szabályozott eljárás, ahol állami szerv vagyoni kényszer alkalmazásával juttatja érvényre.
Bírósági végrehajtás Az eljárás jellege, célja, alapelvei A magánjogi igényérvényesítés végső, eshetőleges szakasza (kikényszeríthetőség/végrehajtás általános.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai Igazságügyi szervezet és igazgatás április.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től Előadó: Vincze Enikő április 27.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Az általános közigazgatási rendtartás
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bírósági végrehajtás
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A bírósági végrehajtás I.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Közbeszerzési tudnivalók
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
A közjegyzői nemperes eljárások
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Előadás másolata:

A bírósági végrehajtás II. 2017. május 15.

A végrehajtási eljárás szakaszai I. A végrehajtás elrendelése (bíróság/közjegyző) II. A végrehajtás foganatosítása

A végrehajtás foganatosításának módjai 1. Végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra 2. Végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre 3. Ingóvégrehajtás 4. Ingatlan-végrehajtás

Az ingóvégrehajtás A foganatosítás (foglalás) megkezdése vh-ó okirat közvetlen átadása esetén: elrendelést követő 30 napon belül - postai úton kézbesített vh-ó okirat esetén: elrendelést követő 45 napon belül A foglalás - foglalási jegyzőkönyvbe történő összeírás (ingó+értéke) - becsérték (forgalmi érték, szakértő becsüs)

Ingóságok a foglalás során 1. Lefoglalható ingóságok - adós tulajdonában van (valószínűsíthetően) - házassági közös vagyon is (kivétel csak a különvagyon!) Végrehajtás alól mentes vagyon tárgyak - szükséges a foglalkozás gyakorlásához - szükséges a tanulmányok folytatásához - szükséges ruházat, bútor, gyógyszer, 1 hónapra elég élelmiszer - gyermek által használt tárgyak - …….

Ingóságok a foglalás során 2. Speciális ingók foglalása - arany, platina, drágakő, értékpapír (végrehajtó magához veszi és letétbe helyezi) - Készpénz (végrehajtó magához veszi és a letéti számlájára befizeti) gépjármű (forgalmi engedély és törzskönyv lefoglalása, kivéve ha a foglalkozás eszköze) A lefoglalt ingóság további sorsa főszabály: az adós őrizetében marad Kivételesen: zár alá vétel, zárgondnoki megőrzés Majd ÁRVERÉS…..

Az ingóárverés Foglalást követő 30 napon belül Árverési hirdetmény: árverés helye, ideje, ingóságok listája és értékük Kikiáltási ár: becsérték max 35%-a lehet Legmagasabb ajánlat viszi az ingót, vevő azonnal fizet! A végrehajtást kérő is licitálhat a követelés erejéig (ő nem fizet!) Elektronikus árverés - 100 ezer Ft. Feletti ingóság esetén, ha a végrehajtást kérő így kéri - Üzletrész, értékpapír esetén A hirdetmény közzétételét követő 30 . napon 8-20 óra között (utolsó 5 percben ajánlat- 5 perccel meghosszabodó idő)

Sikertelen ingóárverés 1. sikertelen ----2. árverés Ha ez is sikertelen: - a végrehajtást kérő 35%-on átveheti az ingót - adós visszakapja az ingót - megsemmisítés, hulladékként elszállítás.

Ingatlan-végrehajtás Foglalás: Az elrendeléstől számított 3 munkanapon belül ingatlanügyi hatóság megkeresése (vh-i jog bejegyzése) Értékesítés: - bejegyző határozat közlésétől számított 45 napon belül - elektronikus árveréssel! – árverési hirdetmény - lakott állapotban (bérlővel)vagy beköltözhető állapotban Árverés: - hirdetmény közzétételét követő 60 napon - 8-20 óra között (+5 perces szabály) - kikiáltási ár=becsérték - érvényes ajánlat=min kikiáltási ár fele, lakóingatlannál a 70%-a - árverési vevő 15 napon belül fizet (2 hón. halasztás kérhető)

Sikertelen ingatlan-árverés Sikertelen, ha: - nem volt érvényes ajánlat - vevő nem fizette meg a vételárat Második árverés …..ez is eredménytelen…… Lehetőségek: - felek megállapodása árverésen kívüli eladásról - ingatlan átvétele a végrehajtást kérő által. - újabb árverések…..(ha a vh-kérő előlegezi a költségeket)

A végrehajtás során befolyt összeg kifizetése 1. a végrehajtás költségei! Ha zálogjoggal terhelt az ingóság – a zálogkötelezettséget kell belőle kielégíteni Ezt követő kielégítési sorrend: - gyermektartásdíj - egyéb tartásdíj - Munkabér, járandóság - adó, tb követelés, köztartozás - egyéb……

Meghatározott cselekmény végrehajtása 1. Meghatározott cselekmény elvégzése, magatartás tűrése, abbahagyása a vh tárgya. A vh lépései: - az önkéntes teljesítésre hívják fel az adóst (határidőt adnak hozzá) - A végrehajtást kérőnek kell jeleznie, ha nem történt meg a teljesítés - a végrehajtó ellenőrzi a helyszínen és jegyzőkönyvet vesz fel, ezt a foganatosító bírósághoz benyújtja . - A bíróság végzést hoz a végrehajtás módjáról.

Meghatározott cselekmény végrehajtása 2. A végrehajtási módok: - pénzegyenérték megfizetésre kötelezés - végrehajtást kérő feljogosítása a csel. elvégzésére - 500 ezer Ft.-ig terjedő pénzbírság kiszabása - rendőrségi közreműködéssel kikényszerítés. (Mindig az esetre leghatékonyabbat kell választani.)

Jogorvoslatok a végrehajtás során 1. (A végrehajtási)Nemperes eljárásban 1. végrehajtás elrendelésével kapcsolatos jogorvoslatok - végrehajtási lap visszavonása - végrehajtási záradék törlése - fellebbezés (végzéssel elrendelt vh) 2. A végrehajtás foganatosításával kapcs. jogorvosalatok - végrehajtási kifogás - fellebbezés

Jogorvoslatok a végrehajtás során 2. Végrehajtási perek - Végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti per - végrehajtási igényper - Foglalás tűrése iránti per - Követelés behajtása iránti per - Zálogjogosult bekapcsolódásának engedélyezése iránti per.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit