Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai"— Előadás másolata:

1 A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Szakmai Nap Készítette: Zsidóné Kádár Terézia

2 A tankerületi szakértői bizottság feladata
a harmadik életévét betöltött gyermek, tanuló teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai vizsgálata, a beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézség megállapítása vagy kizárása és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése, aktuális állapot feltárására irányuló vizsgálat, a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása.

3 A szakértői vizsgálat típusai
Alapvizsgálat: az aktuális állapot feltárására irányul Felülvizsgálat: a fejlődést nyomon követő a korábbi diagnózis megalapozottságát, a nevelés, oktatás formájának megfelelőségét a fejlesztés eredményességét méri  végrehajtásának megkezdését követő első nevelési év/tanév során hivatalból felül kell vizsgálni - ezt követően 16 éves korig 3 évente szülő kérheti a vizsgálatot követő 6 hónap elteltével a köznevelési intézmény egy év elteltével kérheti a vizsgálat ismételt lefolytatását az illetékes tankerületi szakértői bizottságtól.

4 Mikor javasolt a tankerületi szakértői bizottság felkeresése?
mozgás-beszédfejlődésben tapasztalt elakadások, eltérések miatt magatartás problémák miatti beilleszkedési nehézségek során alulteljesítés vagy általános tanulási nehézségek esetén bizonyos tantárgyakkal kapcsolatban folyamatos kudarcélmények kapcsán (pl.: számolás, írás, olvasás).  az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szint elérésének bizonytalansága miatt

5 A szakértői vizsgálat kezdeményezése
A szakértői vizsgálat a szülők kérelmére, illetve a nevelési/oktatási intézmény kezdeményezésére a szülők egyetértésével indul. Indítható: hivatalból, hatósági megkeresésre, szülői kérelemre, illetve a szülő egyetértésével a nevelési-oktatási intézmény kezdeményezésére, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyámhatóság, gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, gyermekotthon, TEGYESZ kezdeményezésére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény hatálya alá tartozó intézmények kezdeményezésére.

6 A vizsgálati kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok
15/2013. EMMI rendelet 1. sz. melléklete – „Szakértői vizsgálat iránti kérelem”  mindkét szülő aláírása szükséges! 15/2013. EMMI rendelet 4. sz. melléklete – „Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére”

7 A vizsgálatkérés határideje
Alapvizsgálat: a nevelési/ tanév során bármikor indítható Felülvizsgálat: az adott tanév június 30-ig, az intézménybe kiküldött nyomtatványon A határidő elmulasztása esetén: a 15/2013. EMMI rendelet 1. sz. és 4 sz. mellékletének kitöltésével

8 A vizsgálat előkészítése
A vizsgálat időpontjának meghatározása (10 nap) Ha a szülő nem jelenik meg gyermekével…  második vizsgálati időpont meghatározása, az időpontról a szülő értesítése Ha a szülő a második vizsgálati időpontban nem jelenik meg gyermekével…  a szakértői bizottság vezetője közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezi a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalnál.

9 A vizsgálat menete Vizsgálatvezető szakmai teamjegyzőkönyv
Vizsgálati vélemény  ismertetése szülővel/nagykorúval Eljárásrend, határidők, fellebbezés lehetősége Szakértői vélemény A vizsgálat: anamnézis, orvosi papírok, pedagógiai vélemények Pszichológiai vizsgálat: IQ, figyelem, emlékezet Gyógypedagógiai vizsgálat: gyermek aktuális fejlettségi szintjének mérése

10 A szakértői vélemény A szakértői bizottság tagjai a gyermek, tanuló különleges gondozásba vételére, nehézségeire, a fejlesztést igénylő területekre vonatkozó megállapításokat közösen alakítják ki. Szakértői vélemény: javaslat a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló ellátására, az ellátás módjára, formájára és helyére, az ellátáshoz kapcsolódó pedagógiai szakszolgálatok típusaira, a szükséges szakemberre és annak feladataira.

11 Továbbított vizsgálat
Ha a tankerületi szakértői bizottság megítélése szerint a gyermeknél sajátos nevelési igény valószínűsíthető, akkor a saját vizsgálati dokumentációnkat és annak eredményeit, a vizsgálat alapján tett megállapításainkat, valamint a rendelkezésünkre álló egyéb iratokat megküldjük a megyei szakértői bizottság részére. A vizsgálat a megyei szakértői bizottságban fejeződik be. 

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések