Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK"— Előadás másolata:

1 KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2 Tartalom Külföldön kiállított okiratok A perköltség-biztosíték
Külföldön kiállított közokirat Külföldön kiállított magánokirat A perköltség-biztosíték A biztosítékadási kötelezettség célja A perköltség-biztosíték adására nem köteles felperes A kérelem előterjesztésének határideje Határozathozatal A biztosítékadási kötelezettség elmulasztása A biztosíték összegének módosítása, visszafizetése Perköltség-biztosíték a másodfokú eljárásban Személyes költségmentesség és költségfeljegyzési jog

3 1. Külföldön kiállított közokirat [593. §]
Bizonyító erő A külföldön kiállított közokirat a Magyarországon kiállított közokirattal azonos bizonyító erővel bír, ha megfelel a Pp. közokiratra vonatkozó szabályainak [323. §] és ha a közokiratot a kiállítás helye szerint illetékes magyar külképviseleti hatóság felülhitelesítette. Nem szükséges felülhitelesítés, ha: kétoldalú (jogsegély)egyezmény (magyar-ukrán, magyar-lengyel, magyar-román stb.), többoldalú nemzetközi egyezmény (pl. az évi Hágai Egyezmény 3. cikke) vagy az Európai Unió jogi aktusa más követelményt ír elő (pl. Európai Parlament és a Tanács 2016/1191 rendelete egyes közokiratoknak az Európai Unión belüli bemutatására vonatkozó előírások egyszerűsítése révén a polgárok szabad mozgásának előmozdításáról).

4 2. Külföldön kiállított magánokirat [594. §]
Bizonyító erő A külföldön kiállított magánokirat a Magyarországon kiállított magánokirattal azonos bizonyító erővel bír, ha megfelel a Pp. magánokiratra vonatkozó szabályainak. Kivételek a jogügylet bizonyítása céljából kiállított okirat a kiállítási hely joga szerint fennálló bizonyító erejét akkor is megtartja, ha a 325. § rendelkezéseinek nem felel meg, meghatalmazás, peres eljárás céljára kiállított nyilatkozat, az igazságügyért felelős miniszter rendeletében a szükséghez képest megjelölt egyéb magánokirat csak akkor van a 325. §-ban meghatározott bizonyító ereje, ha azokat a kiállítás helye szerint illetékes magyar külképviseleti hatóság hitelesítette vagy felülhitelesítette, kivéve: ha a kiállítás helye szerinti állammal hatályos nemzetközi szerződés eltérő követelményt ír elő.

5 3. A perköltség-biztosítékadási kötelezettség célja
az alperes költségei megtérítésének biztosítása arra az esetre, amikor feltételezhető, hogy a perköltség behajtása nehézségekbe ütközhet a felperes személyében rejlő objektív körülmények miatt → az alperes a perköltség- biztosítékból elégítheti ki a perköltség-követelését a Pp. a perköltség-biztosítékadásra kötelezetteket negatív oldalról közelíti meg → azokat a felpereseket sorolja fel, akik nem kötelesek biztosítékot adni

6 4. A perköltség-biztosíték adására nem köteles felperes [595
4. A perköltség-biztosíték adására nem köteles felperes [595. § (1)-(2) bekezdés] A felperes lakóhelye, székhelye vagy szokásos tartózkodási helye az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban vagy velük egy tekintet alá eső államban található indoka: az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés tilalma [EUMSz. 18. cikk]; Európai Unió Bíróság: az olyan nemzeti jogszabály, amelynek értelmében a külföldi állampolgárok számára perköltség-biztosíték (cautio judicatum solvi) adását írják elő az igényérvényesítés feltételeként, állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg, amennyiben a saját állampolgáraitól nem követeli meg ugyanezt a biztosítékot (Data Delecta ügy, C-43/95, EU:C:1996:357, 17. és 22. pont; Hayes-ügy, C-323/95, EU:C:1997:169, 19. pont; Francesco Guarnieri & Cie ügy, C-291/09, EU:C:2011:217, 19. pont). a magyar állam által kötött nemzetközi megállapodás másként rendelkezik, kétoldalú jogsegélyegyezmények (pl.: magyar-ukrán, magyar vietnami, magyar kínai stb.) többoldalú nemzetközi egyezmények (pl.: a polgári eljárásra vonatkozó évi hágai egyezmény 17. cikke) a felperes személyes költségmentességben részesült [95. § (1) bek. d) pont] a felperesnek az alperes által elismert követelése, vagy a belföldi ingatlan- vagy egyéb közhitelű nyilvántartásba bejegyzett vagyona megfelelő biztosítékul szolgál, az alperes viszontkeresetet terjeszt elő a felperessel szemben.

7 5. A kérelem előterjesztésének határideje [595. § (3) bekezdés]
Főszabály az írásbeli ellenkérelemben Kivétel Az írásbeli ellenkérelem előterjesztését követően már csak akkor, ha az alperes a biztosítékadási kötelezettség feltételeiről önhibáján kívül később szerzett tudomást.

8 6. A határozathozatal Végzés kérelem elutasítása
kérelemnek helyt adás: a bíróság meghatározza a biztosíték összegét és megfelelő határidő tűzésével arra hívja fel a felperest, hogy azt a bíróságnál helyezze letétbe. A bíróság a biztosíték összegét az alperes perköltségének valószínű összege, az alperes által elismert követelés összege, illetve a közhitelű nyilvántartásba bejegyzett vagyon értéke figyelembevételével állapítja meg [595. § (5) bekezdés]. Fellebbezésnek egyik esetben sincs helye.

9 7. A biztosítékadási kötelezettség elmulasztása
A per megszüntetése: ha az alperes a biztosíték adása iránti kérelemben indítványozta a per megszüntetését [241. § (1) bek. d) pont] Az eljárás biztosítékadás nélküli folytatása: minden egyéb eset

10 8. A biztosíték összegének módosítása, visszafizetése [595
8. A biztosíték összegének módosítása, visszafizetése [595. § (5)-(6) bekezdés] Módosítás: további biztosíték adására kötelezés, a letétbe helyezett összeg meghatározott részének visszafizetése. feltételei: a helyt adáskor figyelembe vett körülmények utóbb bekövetkező lényeges módosulása, valamelyik fél erre irányuló kérelme, az ellenfél meghallgatása. 2. Visszafizetés: a letétbe helyezett teljes összeg visszafizetésének elrendelése feltételei: a biztosítékadás okának per folyamán történő megszűnése (pl. uniós tagállamban lakóhely szerzése, viszontkereset), a felperes erre irányuló kérelme, az alperes meghallgatása. A bíróság mindkét esetben külön fellebbezhető végzésben dönt.

11 9. Perköltség-biztosíték a másodfokú eljárásban [596. §]
A biztosítékadás feltételei: a felperes fellebbezést nyújtott be, az alperes kéri a biztosítékot, az alperes valószínűsíti, hogy a követelés megítélt része elegendő biztosítékul. A biztosítékadás elmulasztása esetén a bíróság az alperesnek a további biztosítékadás iránti kérelemben előterjesztett kérelmére a felperes fellebbezését visszautasítja.

12 10. Személyes költségmentesség és költségfeljegyzési jog [597. §]
Uniós tagország állampolgára Unión kívüli államok uniós tagállamban jogszerűen tartózkodó állampolgára a költségmentesség kiterjed: a tárgyalásra történő utazás költségére is, ha a fél tárgyaláson történő jelenléte a törvény alapján kötelező a magyar állampolgárokra irányadó jog szerint nemzetközi szerződés/viszonosság magyar jog (az előbbiek hiányában) más külföldi állampolgár Ha külföldi állam joga a magyar félnek a tárgyi költségfeljegyzési jognál több kedvezményt biztosít a külföldi bíróság előtt, a perben ezen előnyösebb szabályokat kell alkalmazni a magyar bíróság előtt pereskedő külföldi féllel szemben is.


Letölteni ppt "KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések