Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bírósági végrehajtás I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bírósági végrehajtás I."— Előadás másolata:

1 A bírósági végrehajtás I.
május 8.

2 Az eljárás definíciója
Önálló, törvényben szabályozott eljárás (1994. évi LIII. törvény – Vht.); melyben állami szerv (bírósági végrehajtó); vagyoni kényszer alkalmazásával juttatja érvényre az állam által elismert és kikényszeríthető jogot (vagy biztosítja a későbbi kikényszeríthetőséget). Nemperes eljárás!: - hiányzik a tényállás megállapítás, a bizonyítás. - kérelemre indul, kivételesen van kétoldalú meghallgatás. A meghagyás = a kötelezettnek szóló felhívás teljesítésre vagy a jogorvoslat lehetőségére. Jogorvoslat hiányában a meghagyás jogerőre emelkedik.

3 Az eljárás alapelvei 1. Egyedi (szinguláris) végrehajtás
2. Vagyoni végrehajtás egységessége 3. Vagyoni kényszer elsődlegessége 4. Kényszer arányos alkalmazása 5. Kényszer fokozatos alkalmazása 6. Végrehajtást kérő rendelkezési joga

4 A végrehajtás általános feltételei
3 konjunktív feltétel!!! A végrehajtandó határozat marasztalást tartalmaz és a határozat jogerős vagy előzetesen végrehajtható és a teljesítési határidő letelt.

5 Az eljárás résztvevői Bíróság/közjegyző Bírósági végrehajtó
- elrendelő - foganatosító Bírósági végrehajtó Végrehajtást kérő Adós (zálogjogosult, 3. személy)

6 A végrehajtási eljárás szakaszai
I. A végrehajtás elrendelése II. A végrehajtás foganatosítása

7 A végrehajtás elrendelése
Kérelemre jár el a bíróság/közjegyző Hogyan? - ha a kérelem alaptalan: kérelem elutasítása végzéssel - ha részben áll fenn: kérelemtől eltérő tartalmú vh elrendelés - ha alapos: végrehajtható okirat kibocsátása Melyek a (jellemző) végrehajtható okiratok? 1. végrehajtási lap 2. végrehajtási záradék 3. a bíróság közvetlen letiltó végzése 4. közvetlen bírósági felhívás

8 A végrehajtási lap Ki állíthatja ki? - Bíróság vagy közjegyző Bíróság:
- polgári ügyben hozott marasztaló határozat alapján - büntető ügyben polgári jogi igénnyel kapcsolatos marasztalás alapján - fegyelmi bíróság kártérítésre, pénzbírságra kötelező határozata alapján - külföldi bírósági határozat, választottbírósági határozat alapján. Közjegyző: - általa hozott marasztaló határozat alapján - jogerős fizetési meghagyás alapján - általa jóváhagyott egyezség alapján.

9 A végrehajtási záradék
Ki látja el az okiratot végrehajtási záradékkal? Bíróság vagy közjegyző Közjegyző: - a közjegyzői okiratokat, ha azok megfelelnek a záradékolás feltételeinek! - zálogszerződésről szóló közokiratot… Bíróság: - a jegyző birtokvitában hozott határozatát; - Az Mt. Alapján a munkáltató fizetési felszólítását, a békéltető eljárás során kötött egyezséget - ….. -

10 A bíróság közvetlen letiltó végzése
A bíróság rendeli el és intézkedik is a vh foganatosításáról! Feltételei: - ha a végrehajtást kérő ezt kéri és - a vh tartásdíj vagy részletekben fizetendő összeg iránt folyik és a munkabér végrehajtás alá vonható része fedezi az esedékes összeget. Két típusa: - végrehajtási lap helyett (azonnali intézkedés!) - végrehajtási záradék helyett (levonás, de 45 napig nincs kifizetés) Címzettje: a munkáltató (felelőssége van!!!)

11 A közvetlen bírósági felhívás
A bíróságtól származik. Mikor? – Ha tartásdíj fizetésére kötelez (ítélet) és - a jogosult kéri. Formája – a tartásdíjat megállapító ítélet része Címzettje - a munkáltató (felelősség!!!) („a határozatban megállapított összeget vonja le az adós munkabéréből és fizesse ki a jogosultnak…”.)

12 A végrehajtó kijelölése
Az elrendelés utolsó fázisa – a végrehajtható okirat megküldése a bírósági végrehajtónak. Melyik végrehajtó jár el? - adós lakóhelye, székhelye szerinti (főszabály); - adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye szerinti (kérelemre, vagy a főszabály nem alkalmazható).

13 A végrehajtás foganatosítása
Módozatai 1. Végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra 2. Végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre 3. Ingóvégrehajtás 4. Ingatlan-végrehajtás

14 Végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra
A foganatosítás módjai: - végrehajtói letiltással - közvetlen bírósági letiltó végzés nyomán Közvetlen bírósági felhívás útján A levonás szabályai: - alapja: nettó munkabér - annak legfeljebb 33%-a ( kivételesen 50%-a) vonható le - mentes: az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege ( Ft.) - a levonás korlátlan: az öreségi ny.m. 5*-e fölötti összeg! A munkáltatókötelességei a letiltással kapcsolatban: (levonás, értesítés, igazolás kiállítás, készfizető kezesség!)

15 Végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre
A foganatosítás módjai: - átutalási végzés útján (b.) - hatósági átutalási megbízással (v.) Jogi személy esetében: korlátozás nélküli elvonás Természetes személy esetén - mentes: az öregségi nyugdíjminimum - korlátlanul elvonható: a nyugdíjminimum 4*-se fölötti összeg - e kettő között: 50% vonható el. Címzett: a pénzintézet (levonás, kifizetés, felelősség)

16 Következő előadás témái
Ingó és ingatlan-végrehajtás Jogorvoslatok

17 Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit


Letölteni ppt "A bírósági végrehajtás I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések