Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?"— Előadás másolata:

1 Biztosítások : Kárigény érvényesítése

2 Mi a biztosítási kárigény?

3 A biztosítási kárigény olyan pénzbeli követelés, amely a biztosítási szerződés alapján a biztosítás kedvezményezettjének a káresemény bekövetkezése miatt jár.

4 A kárigény érvényesítésének lépései

5 1 lépés – Az esemény bejelentése Értesítsd a biztosítódat a káresemény megtörténtéről! Vannak biztosítók és biztosítások, amelyeknél ezt adott időn belül meg kell tenned. Ha nem megfelelő időben jelented a kárt, elvesztheted a kártérítési jogosultságod.

6 2 lépés – Őrizd meg a helyszínt! Fényképezd vagy videózd le a helyszínt és a kárt. Őrizz meg minden írásos dokumentumot! Jegyezd fel a körülményeket, azt hogy mikor, hol mi vezetett a káreseményhez Ha hivatalos helyszínelő is van, kérj egy példányt a jelentéséből!

7 3 lépés – Gondold végig a teendőid! Ellenőrizd, hogy a kötvényed szerint jár-e kártérítés! Nézd, meg hogy mit kell a kötvény szerint tenned! Pl.: kárbecslőt hívna, vagy kárfelvételi helyre menni stb.

8 4 lépés – Számítsd ki a károd (1) Nyújtsd be a káresemény lapot –Becsüld meg a veszteséged összegét és gyűjtsd össze a kárral kapcsolatos összes költséget. Ha a biztosító egyszer már teljesítette a kifizetést, többet nem tudsz reklamálni… Ha nem tudod megbecsülni a károd mértékét, fordulj szakértőhöz!

9 4 lépés – Számítsd ki a károd (1) Tudd meg, hogy mikor várhatsz információt arra nézve, hogy: - ha fizet a biztosító - mekkora összeget fog téríteni? Kérdezd meg azt is, hogy mennyi időbe telik a kifizetés, vagyis mikor kapod meg a pénzt.

10 5 lépés – Add meg az információkat! Gyűjts össze mindent a káresemény körülményeiről! Ne feledd, hogy, hol és mikor történt a kár! Adj meg a biztosítónak minden olyan információt, amit kér! A biztosító egy kárigénylő lapot fog kitöltetni, amelyet legtöbbször elérhetsz a biztosítód honlapján.

11 6 lépés – A kárigény feldolgozása A biztosító addig nem fizet, amíg meg nem állapította a kárigény jogosságát és a kártérítés összegét. Ellenőrzi a kárigény bejelentő lapot, hogy : - az adott kárra érvényes-e a biztosítás, nincs-e az kifejezetten kizárva - minden szükséges információt megkapott-e - érvényes-e a biztosítás, be vannak-e fizetve a biztosítási díjak.

12 7 lépés – A kártérítés felvétele A biztosító kifizetése történhet : –készpénzben, a megsérült, vagy kárba ment tulajdon, tárgy pótlásának, azaz új értékének megfelelően VAGY - azokért a munkákért, amellyel helyreállítható a tulajdon, a tárgy eredeti állapota Egyik esetben sem fizet többet, mint az az érték, amire a dolog biztosítva volt.

13 A biztosító eljárási rendje Fontos tudni, hogy az előző általános szabályoktól egyes biztosítók eltérő eljárási rendet határoznak meg. Mindig meg kell tudakolni, hogy az adott biztosítónál milyen lépéseket, milyen sorrendben kell megtenni.


Letölteni ppt "Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések