Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán."— Előadás másolata:

1 A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák
Előadó: Rácz Zoltán

2 Magyarországi biztosítók
/

3 Piaci részesedés és 2005 évi fejlődés
A piac növekedési üteme 8,2 %

4 Szállítmánybiztosítás
Speciális, az egyik legrégebbi biztosítás A biztosított tárgyat szállítás közben ért fizikai károkra nyújt fedezetet; egy adott útvonalon Kockázatelbírálás: az áru sajátosságai az útvonal ismerete a fuvareszköz neve a csomagolás módja a fedezetbe adandó kockázatok Néhány bevezető gondolat a történetéről. A szállítmánybiztosítás tartalma, példák. 3. Az egyes kockázatelbírálási szempontok jelentősége, összevetés a biztosíthatóság kritériumaival.

5 Keretszerződés ( 1 év vagy határozatlan ) Biztosítási összeg:
a szerződő jelöli meg: a szállítmány értéke, fuvarozás, biztosítás vám összege a vevő remélt haszna ( 10%) A nemzetközi szállítmánybiztosítási fedezetek tartalma: kártalanítja a biztosítottat a szállítás rendes folyamatával együtt járó veszélyek és véletlen balesetek által okozott kárért a szerződésben részletezett feltételek alapján A keretszerződések jelentősége, szükségessége a szállítmánybiztosításban. A biztosítási összeg tartalma. A fedezet tartalmi elemzése. Háztól-házig záradék.

6 A pénzügyi műveletek, a hitelezés kockázataihoz kapcsolódó biztosítási lehetőségek

7 A hitelbiztosítás Fajtái:
a hitelező veszteségeinek, az adós fizetésképtelenségének kockázata Fajtái: áruhitel: tárgya: fizetésképtelenségből adódó kockázatok kezelése részletfizetés: tárgya: a részletfizetés mellett történő áruszállításból, ennek finanszírozásából adódó követelés; beruházási hitel, lízing ügyletek, fogyasztói hitel, törlesztő részlet A biztosítási védelem tartalma. A szerződés alanyai: ki lehet biztosított? 3. A klasszikus hitelbiztosítás fogalma. Mit tartalmaz az óvadékbiztosítás? 5. Az egyes fajták rövid, értelmező bemutatása példákkal.

8 Biztosítók: MEHIB, Euler Hermes
Bankhitelek: bankhitelek, óvadékbiztosítások, hűtlen kezelés Exporthitel: kockázatok: politikai, gazdasági, árfolyam Biztosítók: MEHIB, Euler Hermes Néhány szó az alkalmazott kötvénytípusokról. 2. A magyar lehetőségek bemutatása, az Exporthitel biztosító tevékenysége.

9 Az építés szerelés biztosítás
Az építési munkálatok ideje alatti biztosítási védelmet jelenti : építés helyszíni berendezések, felszerelések. A kivitelezéshez használt építőgépekre, illetve a romeltakarításra. Harmadik személyekkel szembeni felelősség fedezete: sérülés, baleseti jellegű dologi kár Építtető nyereségének a fedezete: nem tervezett határidő miatt

10 Az elektronikus berendezések biztosítása
All risk (összkockázatú) fedezet, minden eseményre kiterjed ami nincs kizárva 1. Gépbiztosítás: minden előre nem látható véletlen váratlan eseményre, amely dologi kárral jár 3. Többletköltség biztosítása: Azon üzemi kockázatok fedezete ami a dologi károk következményeként az üzemmenet költségeit megnövelik 2. Adathordozók biztosítása: Az adathordozókon túl az adat-állományra is kiterjed: elemi károk, betöréses lopás, rongálás

11 A jogvédelem biztosítások
A biztosított szabadon választhatja meg a jogi képviselőjét 2. Egyeztető eljárás meghatározása 3. Azon eljárást amennyiben ugyanazon Biztosítónál vannak az ellenérdekű felek a Biztosító szervezi

12 Tisztelt hallgatóság! Bármilyen további konkrét kérdésük merül fel, úgy elérnek a telefonon vagy cimen Figyelmüket köszönöm! Rácz Zoltán


Letölteni ppt "A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések