Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bankszámla és bankkártya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bankszámla és bankkártya"— Előadás másolata:

1 Bankszámla és bankkártya

2 A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
MI A BANKSZÁMLA, ÉS MIÉRT HASZNOS? A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. Jó tudnod, hogy a bankszámlán tartott pénzedhez szinte bármikor hozzáférhetsz, és még kamatozik is számládhoz sokféle szolgáltatás és bankkártya is kapcsolódhat a pénzed biztonságban van: nem szükséges készpénzt magaddal hordanod

3 Pénzed a bankszámlán biztonságban van
BANKSZÁMLA ÉS MEGTAKARÍTÁSOK Ha a számládon lévő pénz egy részét bizonyos ideig nem akarod elkölteni, akkor: lekötheted (lekötött betét) választhatsz más megtakarítási formát. Ilyenkor várhatóan a bankszámlán lévő lekötetlen összeg kamatánál magasabb hozamot érhetsz el. Pénzed a bankszámlán biztonságban van nem szükséges készpénzt magaddal hordanod, így azt ellopni sem tudják tőled a bankok működését szigorú törvények szabályozzák a betétbiztosítási rendszer 50 ezer euróig (kb millió Ft) garantálja a betétek visszafizetését, ha ezt a bank nem tudná megtenni.

4 SZÁMLANYITÁS ELŐTT Ha már elmúltál 18 éves, szüleid közreműködése nélkül lehet saját bankszámlád, és igényelhetsz magadnak bankkártyát is. Ha fiatalabb korban szeretnél számlát nyitni, ehhez szülői hozzájárulás szükséges. Számlanyitás előtt gondold végig, hogy mire akarod használni a folyószámládat: - hányszor veszel fel pénzt egy hónapban, akarsz-e átutalni, szeretnél-e bankkártyát, jobban szereted a személyes ügyintézést, vagy inkább az interneten akarsz bankolni. A bankszámla nyitást megelőzően érdemes utánanézned, hogy az általad kiválasztott bank kínál-e a fiatalok igényeihez igazított, kedvezőbb feltételek mellett igénybe vehető számlacsomagot.

5 Bankszámlához kapcsolódó költségek
MELYIK BANKSZÁMLÁT ÉRDEMES VÁLASZTANOD? Készpénz-felvétel Átutalás Számla-vezetés Bankszámla kivonat Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, különös tekintettel a bankszámlavezetés és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások díjaira, hiszen ezeket az összegeket kell rendszeresen vagy esetenként fizetned! Csoportos beszedés Bankszámlához kapcsolódó költségek

6 MI A BANKKÁRTYA, ÉS MIÉRT HASZNOS?
A bankkártya egy információ-hordozó műanyag lap, amely a készpénzt helyettesíti. A leggyakoribb, bankkártyával elvégezhető műveletek : - vásárlás üzletekben, interneten, - készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból, (azaz ATM-ekből), - bankszámlaegyenleg lekérdezés, mobiltelefon-feltöltés pénzbefizetés bankszámlára ATM-nél. Kártyádat csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatod, ahol feltüntették ugyanazt a logót, amely a kártyádon is szerepel.

7 MILYEN ADATOK TALÁLHATÓK A BANKKÁRTYÁN?

8 BANKKÁRTYA-IGÉNYLÉS ELŐTT….
A vásárlásért a bank általában nem számít fel díjat, a bankkártyás fizetés belföldön ingyenes. Ha automatából veszel fel készpénzt, azért általában fizetned kell. Tájékozódj a költségekről! Ha csak addig szeretnél nyújtózkodni, ameddig pillanatnyi anyagi lehetőségeid engedik, akkor a betéti kártyák közül válassz! Gondold végig, melyik kártyatípust részesíted előnyben! Ha a bank által biztosított hitelkeretet szeretnéd elsősorban kihasználni, akkor a hitelkártyák között nézz körül! Ne feledd azonban, hogy a kölcsönvett pénzt kamatostul vissza is kell fizetned!

9 MIRE FIGYELJ, HA BANKKÁRTYÁT HASZNÁLSZ?
Célszerű megőrizni a kártya használatával kapcsolatos bizonylatokat, és összehasonlítani a bankszámlakivonaton szereplő tételekkel. Ha idegen műveletet találsz, azonnal lépj kapcsolatba a bankoddal! Tartsd a kártyát biztonságos helyen! Jegyezd meg azt a telefonszámot, amelyen bankodnál kezdeményezheted kártyád letiltását, ha felmerül a gyanú, hogy az illetéktelen kezekbe került! A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot soha ne tárold egymás mellett és a kódot ne áruld el senkinek! A bankkártya elvesztése, ellopása esetén azonnal értesítsd bankodat!

10 Ne feledd, a döntés mindig a Te kezedben van!
Amire minden pénzügyi döntésnél érdemes odafigyelned… Tájékozódj! Számolj! Hasonlítsd össze az ajánlatokat! Fontold meg őket! Válassz tudatosan! Változtass, ha nem vagy elégedett! Ne feledd, a döntés mindig a Te kezedben van!


Letölteni ppt "Bankszámla és bankkártya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések