Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beruházási projektek dokumentációja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beruházási projektek dokumentációja"— Előadás másolata:

1 Beruházási projektek dokumentációja
Előadó: Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Világgazdasági és Európai Gazdasági Integrációs Tanszék

2 A projektdokumentáció részei általában
Pályázati űrlap Mellékletek igazolások engedélyek tervek, tanulmányok önéletrajzok stb. Mindezt a Pályázati kiírásból tudjuk meg.

3 A pályázati kiírás: mire figyeljünk?
Legfontosabb: határidő! Mellékleteknél: hány eredeti példány? Engedélyeknél: általában pályázat benyújtásakor elvi építési engedély elegendő, de pontosan nézzük meg! Kiknek az aláírását kell „begyűjtenünk”? Ez milyen átfutási időt igényel? Mekkora költség a dokumentáció összeállítása? Lakossági fórumot kell-e tartanunk? Ha első körben eredménytelen, mennyi idő és energia kivívni a pozitív hozzájárulást?

4 A dokumentáció elkészítésével kapcsolatos nehézségek
Legnagyobb nehézség: a projekt költségvetéséből a projekt előkészítésének költségei nem támogathatók! Legnagyobb ellenség: az idő! Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenkinek (hivatalnak, tervezőknek, aláírásra jogosult vezetőknek) a mi projektünk a legfontosabb!

5 A dokumentáció egy fontos eleme: a megvalósíthatósági tanulmány
Kötelező elkészíteni, ha a projektméret nagyobb, mint 50 M EUR a Strukturális Alapok esetében 10 M EUR a Kohéziós Alap esetében Ennél kisebb projektméretnél is hasznos lehet – saját magunk számára is!

6 A megvalósíthatósági tanulmány lényege
Elképzelt projektünket legalább három „forgatókönyvvel” kell összevetni: ha nem csinálunk semmit ha a minimális beavatkozást hajtjuk végre (felújítás, „tűzoltás”) ha valami mást csinálunk (alternatív technológia) A tanulmánynak be kell bizonyítania, hogy a mi elképzelésünk a legjobb!

7 A megvalósíthatósági tanulmány által vizsgált tényezők (I.)
A gazdasági-intézményi környezet bemutatása A becsült kereslet Az elérhető technológia Cselekvési terv Infrastruktúra kihasználtsági foka Humánerőforrás-igények

8 A megvalósíthatósági tanulmány által vizsgált tényezők (II.)
Projekt mérete Projekt helye Fizikai inputok Időzítés és kivitelezés Bővítési lehetőségek Pénzügyi tervezés Környezetvédelmi szempontok Alátámasztó tanulmányok (marketing, technikai)

9 Az engedélyek Beruházási projekteknél már a projekt-dokumentációban szerepelnie kell a beruházás megvalósításához szükséges – legalább elvi – engedélyeknek. Milyen engedélyekre lehet szükségünk? építési vízügyi környezetvédelmi régészeti, műemlékvédelmi

10 Az igazolások A pályázati kiírásokban mindig pontosan szerepel, hogy milyen igazolásokat kell beszereznünk és mellékelnünk pályázatunkban. Milyen igazolásokra lehet szükségünk? Pályázó és partnerek jogi státuszának igazolása Tulajdonviszonyt igazoló, meghatározott időnél nem régebbi tulajdoni lap Önerő rendelkezésre állása (pl. önkormányzati pályázatoknál közgyűlési határozat), minden partnerre vonatkozóan Településrendezési tervhez való illeszkedés Meghatározott időnél nem régebbi igazolás, hogy a pályázónak köztartozása nincs ÁFA-nyilatkozat stb.

11 A pályázati dokumentáció összeállításánál segítség
Jótanács: a pályázati kiírást első alkalommal nagyon figyelmesen olvassuk végig! További jótanács: a pályázati kiírást időről időre olvassuk újra, s meglátjuk: minden alkalommal fog újat mondani számunkra! A pályázati űrlap végén lévő ellenőrző listát külön nyomtassuk ki, s minden nap nézzük át! Készítsünk a projektdokumentáció összeállításáról is munka- és humánerőforrás-tervet!

12 Teendő a támogatási szerződés megkötéséig
Ha projektünk támogatást nyer, az Irányító Hatósággal támogatási szerződést kötünk. Projektünk és a támogatás folyósítása a támogatási szerződés megkötése után kezdődhet. Figyelem: sok engedély, igazolás teljes, hatályos verziója csak a támogatási szerződéshez kell, de ezek beszerzése is idő- és költségigényes, s ne rajtunk múljon, hogy nem kezdődik el időben a beruházás!


Letölteni ppt "Beruházási projektek dokumentációja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések