Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közigazgatási perek 2017. április 3..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közigazgatási perek 2017. április 3.."— Előadás másolata:

1 A közigazgatási perek április 3.

2 = A közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata
A közigazgatási perek = A közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata Jellemzői: - rendkívüli, - szervezeten kívüli - általános jellegű jogorvoslat - nincs halasztó hatálya - nem teljes felülvizsgálat.

3 Hatáskör és illetékesség
HK: Közigazgatási és munkaügyi bíróság – 20 db ILL-i ok: az első fokon eljárt közigazgatási szerv székhelye (főszabály) + Specialitások: 1. Ha az első fokon eljárt közigazgatási szerv illetékességi területe több megyére terjed ki : a felperes belföldi lakóhelye, tartózkodási helye, belföldi székhelye. 2. Ha a határozat tárgya ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy kötelezettség, ingatlanra vonatkozó jogviszony: az ingatlan fekvése. 3. Ha a határozat bejelentéshez vagy engedélyhez kötött: ahol a tevékenységet gyakorolják, vagy gyakorolni kívánják. 4. Ha az első fokon eljárt közigazgatási szerv illetékessége az egész országra kiterjed:Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (kizárólagos illetékesség)

4 Perindítás Feltételei: A keresetlevél tartalma:
1. Fellebbezési jog kimerítését követően 2. közléstől számított 30 napos határidő (igazolás van!) 3. elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél (A bírósához benyújtott keresetlevél specialitása) A keresetlevél tartalma: - Pp § + - a közigazgatási határozat száma - tudomásszerzés módja, ideje - utalás, hogy a jogi képviselő meghatalmazása a perre is kiterjed (- Végrehajtás felfüggesztése, tárgyalás tartása)

5 Felek a közigazgatási perben
Felperes: - ügyfél - a hatósági eljárás egyéb részvevője (a rá vonatkozó rendelkezés vonatkozásában) - Ügyész Alperes: Közigazgatási szerv, aki a felülvizsgálni kért határozatot hozta (I. vagy II. fokú szerv)

6 Intézkedés a keresetlevél alapján
Az elsőfokú közigazgatási szerv a keresetlevelet az ügy irataival együtt öt napon belül felterjeszti a másodfokú közigazgatási határozatot hozó szervhez, amely azokat - a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatával együtt - tizenöt napon belül továbbítja a bírósághoz. Ha a közigazgatási eljárásban ellenérdekű ügyfél szerepelt, a bíróság értesíti őt a beavatkozás lehetőségéről. Ha a közigazgatási határozat meghozatalára szakhatósági állásfoglalás alapulvételével került sor, az alperes a szakhatóságot perbe hívhatja, amely a perbehívást nem utasíthatja vissza.

7 Tárgyalás a közigazgatási perekben
Főszabály: tárgyaláson kívüli eljárás De: Tárgyaláson jár el a bíróság, ha - a felek bármelyike kéri (Tárgyalás tartását az ügyfél - a keresetlevélben, a közigazgatási szerv a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatában kérheti.) - a bíróság dönt így. Nem lehet a pert tárgyaláson kívül elbírálni, ha - bizonyítást kell lefolytatni (kivéve okirati biz.) - ügyészi felhívás és felügyeleti intézkedés esetében, - ha a felperes az alperes kereseti ellenkérelmének kézhezvételétől számított nyolc napon belül írásban tárgyalás tartását kéri, illetve - ha a bíróság a per elbírálására már tárgyalást tűzött ki.

8 Határozatok a közigazgatási perekben
A bíróság a megtámadott közigazgatás határozatot Hatályon kívül helyezi, és a határozatot hozó szervet új eljárásra, új határozat hozatalára kötelezi. Megváltoztatja Pl. örökbefogadással, szülői felügyeleti jogokkal kapcsolatos határozatok, ingatlanügyi hatóság egyes határozatai, adó-, vagy illetékkötelezettség megállapításáról rendelkező határozatok, a társadalombiztosítási határozatok, stb.

9 Perorvoslatok Fellebbezés: NINCS – főszabály!
Kivétel: ha a közigazgatási pert olyan elsőfokú határozat bírósági felülvizsgálata iránt indították, amely ellen közigazgatási úton nincs helye fellebbezésnek és e határozatot a bíróság törvény alapján megváltoztathatja. Felülvizsgálat: VAN (általános szabályok szerint) Perújítás: VAN (általános szabályok szerint)

10 Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit


Letölteni ppt "A közigazgatási perek 2017. április 3.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések