Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere"— Előadás másolata:

1 Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere
Készítette: dr. Huszár Béla alezredes osztályvezető

2 Jogi szabályozás Anyagi jogi:
a jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény (új Jöt.) 45/2016. (XI.29.) NGM rendelet a jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról Eljárás jogi: az új Jöt. eljárási szabályai (61.pont egyéb eljárási szabályok) - elsődleges az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (Art.) - másodlagos a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (2017. dec. 31-ig) 2010. évi CXXII. tv. (NAV tv.) 485/2015. Korm. r. (vhr.) hatáskör és általános és különös illetékesség szabályai

3 Jogi szabályozás Az anyagi jogi normák hatályba lépése:
2017. július 1. jogkövetkezményekre vonatkozó átmeneti rendelkezés hiánya

4 A szankciórendszer főbb változásai
teljesen önálló szankciórendszer (az Art. adóbírságra, mulasztási bírságra, adómérséklésre vonatkozó szabályai a jövedéki eljárásokban nem alkalmazhatóak - 99.§) a szankció csak jövedéki bírság (aki az e törvényben meghatározott kötelezettségét megszegi jövedéki bírsággal sújtandó – a mulasztásos jogsértések esetében is – 100.§) szankciót rögzítő törvényi tényállások számának csökkenése

5 A szankciórendszer főbb változásai
Az önálló szankciórendszer alóli kivétel: Az EKO-ra, BKO-ra, szállítólevélre és a vezetendő nyilvántartás alapbizonylataként használt egyéb bizonylat szigorú számadású bizonylatnak minősül, mellyel kapcsolatban elkövetett jogsértésre a számlára, a nyugtára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. (90.§) (A számla és nyugtakiállítással kapcsolatos szabályok megsértésére az új Jöt. nem, csak az Art. tartalmaz jogkövetkezményeket, így azt alkalmaznunk kell a jövedéki bizonylatokkal kapcsolatos hatósági eljárásaink során.)

6 A szankciórendszer főbb változásai A jövedéki szankciók csoportosítása
a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányon alapuló jövedéki bírság, kiemelt súlyú jogsértést szankcionáló jövedéki bírság, mulasztásos magatartást szankcionáló jövedéki bírság, elkobzás, üzletzárás.

7 A szankciórendszer főbb változásai
A szabályozás új eleme a vagyoni hátrány. Vagyoni hátránynak minősül az új Jöt-ben és a végrehajtási rendeletében foglalt kötelezettségek megszegésével az állami költségvetésnek okozott adóbevétel kiesés és jogosulatlan adóvisszaigénylés.

8 A szankciórendszer főbb változásai
A jövedéki bírság kiszabása során vizsgálnunk kell, hogy: keletkezett-e vagyoni hátrány, (ha nem keletkezett más a szankciószámítás módja) vagyoni hátrány összege, mérlegelés – a jövedéki bírság összege az okozott vagyoni hátrány összegének kétszeresétől ötszöröséig terjedhet, de minimum Ft (korábbi szabályozásban magánszemélyeknél Ft, gazdálkodóknál Ft volt a minimum)

9 A szankciórendszer főbb változásai
Amennyiben a jövedéki jogsértés kapcsán nem keletkezik vagyoni hátrány: a korábbi mulasztási bírság helyett a jövőben mérlegelési jogkörben eljárva jövedéki bírságot kell kiszabnunk, melynek felső határa magánszemély esetében forint, gazdálkodó szervezet (ideértve az egyéni vállalkozót is) esetében forint. Ezen jogsértési kategóriában (mint egyéb jogsértés) a régi szabályozáshoz képest emelkedtek a bírságmaximumok (korábban Ft illetve Ft) – kivéve Art. szerinti mulasztási bírság és a Jöt. szerint kiemelt jogellenes magatartások

10 A szankciórendszer főbb változásai
A jogsértő cselekmények közül a jogalkotó kiemel néhány, általa súlyosabbnak ítélt magatartást, melyet külön szabályoz Súlyosabban bírságolandó: - a jövedéki engedély nélküli kereskedés, (bírságalap: jövedéki biztosíték összege X engedély nélkül végzett tevékenység napjainak száma, bírság mértéke: bírságalap X a kiszabáskori jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része, de minimum forint) - a szárított és fermentált dohánnyal kapcsolatosan elkövetett jogsértés, ( Ft/kg) - a cukorcefrével kapcsolatos jogellenes magatartás. (3.000 Ft/kg, de min Ft)

11 Méltányosság és mérlegelési lehetőség
Mérlegelési és méltányossági jogkör megmarad az új szabályozásban. A jövedéki bírság összege kivételes méltánylást érdemlő esetben, hivatalból vagy kérelemre, mérsékelhető vagy kiszabása mellőzhető. A mellőzés csak abban az esetben alkalmazható, ha a jogsértő személy az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt el.

12 Méltányosság és mérlegelési lehetőség
A jövedéki bírság mérséklésénél figyelembe veendő körülmények: termékek mennyisége, A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány nagysága és keletkezésének körülményei, a jogsértő személy jogellenes magatartásának súlya.

13 Jogkövetkezmények, intézkedések
Gyorsított eljárás: a helyszínen jövedéki bírság kiszabása és beszedése valamint a jövedéki termék lefoglalása és elkobzása. A bírság összege Ft. (dohánygyártmánynál Ft) Feltételei: vagyoni hátrány max Ft. (dohánygyártmánynál Ft) az ügyfél a törvénysértést elismeri, jogkövetkezményekről való tájékoztatást tudomásul veszi, jogorvoslati jogáról lemond, a helyszínen kifizeti a bírságot.

14 Jogkövetkezmények, intézkedések
Lefoglalás: a tényállás tisztázása, az elkobzás érvényesítése érdekében bármely dolog - kivéve élő állat - lefoglalható El kell kobozni: a lefoglalt dolgot, amire a jövedéki kötelezettségszegést elkövették és jövedéki bírságot szabtak ki miatta – kivéve a jövedéki engedély nélküli kereskedést és a mulasztásos jellegű jogsértést, (a bírság mellőzése esetén is) a lefoglalt dolgot, ha azon jövedéki törvénysértést célzó átalakítást végeztek. Elkobozható: a jövedéki termék előállítására alkalmas berendezés, ha a nyilvántartásba vételi kötelezettségét az előállító, birtokló, értékesítő személy elmulasztja, és további jogsértés elkövetése valószínűsíthető.

15 Jogkövetkezmények, intézkedések
A lefoglalás elrendelése végzéssel történik, amely ellen kifogást lehet előterjeszteni. A kifogást: 8 napon belül kell előterjeszteni, 15 napon belül kell elbírálni, a végrehajtásra halasztó hatálya nincs. A lefoglalt dolog kiadása végzéssel (vagy határozat), ha arra a jövedéki eljárás eredményes lefolytatása érdekében nincs szükség. a tulajdonos részére, akitől azt lefoglalták, a jogszerű birtoklást igazoló személy részére.

16 Jogkövetkezmények, intézkedések
Amennyiben az ügyfél a kiadni rendelt dolgot a kiadást elrendelő döntés kézhezvételét követő 3 munkanapon belül nem veszi át, a kiadás feltétele a tárolási költség megfizetése. Átvétel hiányában: az adó-és vámhatóság értékesítheti, Az értékesítés meghiúsulása esetén a dolgot megsemmisítheti. A lefoglalt dolog elszállításával, őrzésével, tárolásával kapcsolatos költség az ügyfelet terheli, ha jogerősen jövedéki bírság megfizetésére kötelezték.

17 Jogkövetkezmények, intézkedések
Üzletlezárás: jövedéki engedélyes kereskedő és jövedéki kiskereskedő adóköteles tevékenység céljára szolgáló helyisége zárható le, ha megsérti az új Jöt §-ban foglaltakat. Intézkedés tartama: első esetben 12 nap, ismételt estben 30 nap, minden további esetben 60 nap. Ismételt eset: két ugyanolyan jogsértés elkövetése/feltárása között 2 év nem telt el.

18 Jogkövetkezmények, intézkedések
Nem alkalmazható az üzletlezárás, ha az alábbi jövedéki termékek mennyisége nem haladja meg a 10 litert: sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék, alkoholtermék.

19 Jogorvoslati kérelmek
A megváltozott szankciórendszer kapcsán nem számolunk a fellebbezések számának növekedésével. a bírságszámítás az ügyfelek számára kedvezőbb, ügyfelek eltérő jogértelmezése növelheti. 2016. év db döntés, 31 db fellebbezés (4,7%) ig db döntés 7 db fellebbezés (2%)

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések