Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szja-változások 2009. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium 2008. december 3.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szja-változások 2009. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium 2008. december 3."— Előadás másolata:

1 Szja-változások 2009. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium 2008. december 3.

2 Cégautóadó 2009. február 1-jétől a személyi jövedelemadóban megszűnik a cégautó adó. A törvény kimondja: adómentes a kifizető, külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, továbbá azzal összefüggésben úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása. 2009. február 1-jétől a gépjárműadóban tárgyi adóként új cégautóadó szabály.

3 Új cégautóadó I. Az adó tárgya: a nem magánszemély tulajdonában álló azon a személygépkocsi, amely az Szja tv. fogalmi meghatározása szerint, személygépkocsinak minősül, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el. Nem vonatkozik az adófizetési kötelezettség az átalányadózó egyéni vállalkozó és az evás egyéni vállalkozó személygépkocsijára. Nem vonatkozik az adófizetési kötelezettség a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsira. Nem adóköteles az a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi, amellyel összefüggésben költséget kiküldetési rendelvény, vagy munkába járásra tekintettel számoltak el.

4 Új cégautóadó II. Az adó alanya –A személygépkocsi járműnyilvántartás szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi esetén azonban a lízingbe vevő. –Hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetében az, aki a gépkocsi után költséget számol el. Mentes az adó alól a különös méltányolást érdemlő helyzetben lévő személygépkocsi, például háziorvosi ellátáshoz szükséges személygépkocsi.

5 Új cégautóadó III. Az adó mértéke havonta: 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi 7000 Ft, Az előző pont alá nem tartozó személygépkocsi esetén 15 000 Ft Az adót negyedévente, a negyedévet követő 20- áig kell teljesíteni, amelyből levonható a negyedévet terhelő gépjárműadó, feltéve, ha azt megfizették.

6 Új cégautóadó III. Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése –Nem magánszemély esetében az adókötelezettség a tulajdonszerzést követő hónap első napján keletkezik. –Magánszemély esetében annak a hónapnak az első napja, amelyet megelőző hónapban költséget számoltak el. –Megszűnik az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a gépkocsit eladják, illetőleg a költségelszámolás megszűnik.

7 Kiküldetési rendelvénnyel való elszámolás A kiküldetési rendelvénnyel való elszámolást a jövőben minden kifizető alkalmazhatja. A kiküldetési rendelvény tartalma változatlan.

8 Köszönöm a figyelmüket


Letölteni ppt "Szja-változások 2009. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium 2008. december 3."

Hasonló előadás


Google Hirdetések