Jogorvoslati lehetőségek a közbeszerzési eljárással kapcsolatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Közbeszerzési tudnivalók
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
JOGORVOSLATI ALAPELVEK ELJÁRÁSI JELLEGŰ •Jogsértések orvoslása közösségi vagy nemzeti szinten •Gyors és hatékony jogorvoslat elintézése •Jogorvoslathoz.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Az egyszerű közbeszerzési eljárások új szabályai
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Közbeszerzési alapismeretek – Széchenyi István Egyetem Európa-tanulmányi Központ Ponácz György Márk © 2006 Közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon.
A évi CVIII. törvénnyel módosított Kbt. jogorvoslati rendszert érintő változásai Dr Engler Magdolna.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA Kérelemre Hivatalból Ajánlatkérő Ajánlatkérő Ajánlattevő (részvételre Ajánlattevő (részvételre jelentkező) jelentkező)
JOGORVOSLATI ALAPELVEK
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
9. tétel.
Közbeszerzési tudnivalók
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A közigazgatási perek április 3..
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Jogorvoslati lehetőségek a közbeszerzési eljárással kapcsolatban Budapest, 2004. szeptember 23.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos jogorvoslat A korábbi Kbt. felülvizsgálata a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogorvoslat szabályait is érintette. A felülvizsgálat célja: Jogharmonizációs követelmények teljesítése Gyakorlati tapasztalatok feldolgozása, hasznosítása  Jogorvoslat szabályai is változtak.

A jogorvoslati eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok Jogorvoslati eljárások számának alakulása: 2001. évig növekvő tendencia 2002. évtől csökkenés: 2001: 830 db jogorvoslati eljárás 2002: 791 db 2003: 693 db Kérelemre indult eljárások száma: 2002: 577 db 2003: 556 db

Az új Kbt. jogorvoslatra vonatkozó szabályai HETEDIK RÉSZ - 316-373. § Általános rendelkezések - 316. § A Közbeszerzési Döntőbizottság eljárása, a határozata elleni jogorvoslat (317-349. §) A közbeszerzésekkel kapcsolatos polgári perek (bíróság) (350-351.§) Békéltetés (általános, különös) – 352-368.§; 369-371. § Az Európai Bizottság eljárása - 372-373. §

Jogharmonizációs követelmények Az európai közösségi jog a közbeszerzésekkel, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogorvoslat kérdését is szabályozza. Indoka: a közbeszerzéseknek az Európai Unió egész területére kiterjedő versenyeztetése megköveteli az átláthatóság és diszkriminációmentesség biztosítását. a megfelelő jogorvoslat hiánya elrettentheti a cégeket az ajánlattételtől más tagállamokban, és ezzel veszélyezteti az egységes közösségi közbeszerzési piacot. a tagállamok kötelesek biztosítani, hogy a különböző közbeszerzési eljárásokban résztvevő személyek – jogsértés esetén - hatékony és megkülönböztetés nélküli jogorvoslatban részesülhessenek.

Jogharmonizációs követelmények (folyt.) A közösségi jogalkotó nem látta elégségesnek, kellően hatékonynak a tagállamokban már meglévő jogorvoslati lehetőségeket.  A jogorvoslat kérdése is szabályozásra került közösségi szinten: irányelvek útján.

A jogorvoslati irányelvek (I.) Az ún. klasszikus szektor tekintetében: 89/665/EGK irányelv az árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások alkalmazását szabályozó törvények, rendeletek és közigazgatási rendelkezések összehangolásáról. Módosította a 92/50/EGK irányelv, amely az irányelv hatályát a szolgáltatás-megrendelésekkel kapcsolatos jogorvoslatra is kiterjesztette.

A jogorvoslati irányelvek (II.) Az ún. közszolgáltatók tekintetében: 92/13/EGK irányelv a vízügyi, az energia-, a közlekedési és a távközlési ágazatokban működő szervezetek közbeszerzési eljárásaira vonatkozó közösségi szabályok alkalmazását szabályozó törvények, rendeletek és közigazgatási rendelkezések összehangolásáról.

A jogorvoslati irányelvek (III.) A jogorvoslatok alapelveit határozzák meg. Ugyanakkor a tagállamok feladata a részletszabályok kidolgozása. Viszonylag tág mozgásteret biztosítanak a tagállamok számára az irányelvi rendelkezések nemzeti jogba történő átültetése és a jogorvoslati rendszer kialakítása terén.

A hazai szabályozás Az 1995-ben kialakított rendszer lényege: a Közbeszerzési Döntőbizottság, mint jogorvoslati fórum (ideiglenes intézkedés lehetőségével) bírósági felülvizsgálat lehetősége

A közbeszerzésekkel kapcsolatos jogorvoslat „régi-új” szabályai A jogorvoslati fórumrendszer és a jogorvoslati eljárás szabályai nem kerültek gyökeresen átalakításra. DE: vannak kisebb-nagyobb változtatások + új jogintézmények (példálózva): békéltetés (általános, különös) egyszerű közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogorvoslat lehetősége – korábban: szabadkézi vételes elj. – ø volt biztosított megfelelő jogorvoslat (DB hatásköre nem terjedt ki, csak kártérítés, szerz. érvénytelensége iránti per a polgári bíróság előtt) előminősítési ügyekben való jogorvoslat lehetősége értesítési kötelezettség – ajánlattevő, egyéb érdekelt köteles értesíteni az ajánlatkérőt: 323. § (5) bek. Európai Bizottság eljárása

A jogorvoslati fórumrendszer KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG Közbeszerzések Tanácsa mellett működik (KT: független, csak az Ogy-nek alárendelt szervezet) országos hatáskörű szervként, kizárólagos illetékességgel intézi a közbeszerzési jogorvoslatokkal kapcsolatos feladatokat feladata: a közbeszerzésekkel és a tervpályázati eljárásokkal kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslat intézése tagjai: közbeszerzési biztosok: a Tanáccsal állnak közszolgálati jogviszonyban a Tanács nevezi ki és menti fel őket DE: nagyon fontos a 400. § (6) bek.: nem lehet a közbeszerzési biztosokat utasítani a jogorvoslati eljárás és a határozat vonatkozásában

A jogorvoslati fórumrendszer (II.) A Közbeszerzési Döntőbizottság határozta ellen - az eljárás gyorsítása érdekében – államigazgatási úton nincs helye jogorvoslatnak, azaz határozata ellen nem lehet fellebbezni. A Közbeszerzési Döntőbizottságnak az ügy érdemében hozott határozata ellen igénybevehető jogorvoslat formája: a bírósági felülvizsgálat. Ezt keresettel kell kérni a bíróságtól. (Fővárosi Bíróság, határozata ellen fellebbezéssel lehet élni a másodfokú bírósághoz – Ítélőtábla; ennek határozatával szemben szűk körben felülvizsgálati eljárást lehet kezdeményezni.)  a bíróság is fontos része a jogorvoslati fórumrendszernek

Mi képezheti jogorvoslat tárgyát? - Kbt. 316. § (1) bekezdés „A közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályokba ütköző magatartás vagy mulasztás miatt e rész rendelkezései szerint jogorvoslatnak van helye.”  nemcsak a törvénybe, de a végrehajtási jogszabályokba ütköző magatartás, mulasztás miatt is kezdeményezhető jogorvoslat; minden olyan beszerzéssel kapcsolatban jogorvoslatnak lehet helye, amely a törvény értelmében közbeszerzésnek [2. § (1) bek.] minősül: bármilyen tárgyú közbeszerzés esetén igénybe vehető (új közbeszerzési tárgyak: építési koncesszió, szolgáltatási koncesszió) különböző értékhatárokat elérő értékű közbeszerzésekkel, így az egyszerű közbeszerzési eljárással kapcsolatban is <=> a Döntőbizottság hatásköre nem terjedt ki a szabadkézi vétellel történő beszerzésekkel kapcsolatos jogvitára.

A Közbeszerzési Döntőbizottság és a bíróság hatáskörének elhatárolása: Kbt. 316. § (2) bek. „A közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződéssel kapcsolatos jogvita – kivéve a szerződés 303. §-ba ütköző módosítása vagy 304. §-ba, illetőleg 306. § (2) bekezdésébe ütköző teljesítése miatti jogvitát –, illetőleg a közbeszerzési eljárással kapcsolatos polgári jogi igények elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik.”  a bíróság hatáskörébe tartozik: a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződéssel kapcsolatos jogvita (pl. szerződésszegés esetei, a szerződés érvénytelensége); a közbeszerzési eljárással kapcsolatos polgári jogi igények (pl. kártérítési igény).

A Közbeszerzési Döntőbizottság és a bíróság hatáskörének elhatárolása (folyt.) Kivétel: a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződésnek a törvénybe ütköző módon történő módosítása vagy teljesítése miatt indult eljárás lefolytatása – Közbeszerzési Döntőbizottság hatásköre. a Kbt.a szerződés módosítását csak meghat. feltételek fennállása esetén teszi lehetővé + meghatározott követelményeket támaszt a teljesítéssel kapcsolatban is – e szabályok megsértéséhez pedig megfelelő szankciót is kapcsol annak érdekében, h a szerz. utólagos módosítása, ill. nem megfelelő teljesítése ne szolgálhasson a a Kbt. versenyeztetési szabályainak utólagos kijátszására. Ha törvénysértő módon történik a módosítás, teljesítés: jogorvoslati eljárás kezdeményezhető – Tájékoztatót kell közzétenni 5 munkanapon belül 307. § (1) bek. (hirdetmény útján) a Közbeszerzési Értesítőben. – eljárás-indítási joggal rendelkeznek mindazok, akik egyébként is kezdeményezhetnek jogorvoslati eljárást.

Tervpályázati eljárással kapcsolatos jogorvoslat - 316. § (3) bek. „Ahol e rész közbeszerzést, illetőleg közbeszerzési eljárást említ, azon a tervpályázati eljárást is érteni kell.”  az új törvény a tervpályázati eljárást, mint sajátos versenyeztetési eljárást is szabályozza (jogharmonizációs kötelezettségként); a közösségi jog követelménye, hogy a tervpályázati eljárásokkal kapcsolatban is hatékony, gyors, diszkriminációmentes jogorvoslat álljon az érintettek rendelkezésére; a tervpályázati eljárásra vonatkozó korábbi szabályok [16/1998. (VI. 3.) KTM rendelet] nem biztosítottak megfelelően gyors és hatékony jogorvoslatot (csak a bírósághoz fordulás lehetőségét mondják ki: csak a bírósághoz fordulhat az állítólagos jogsérelmet szenvedett fél).

A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG ELJÁRÁSA az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény (=Áe.) szabályai + a Kbt.-ben meghatározott eljárási szabályok szerint jár el.  Az Áe. csak mögöttes jogszabály, a Kbt. pedig csak azokat az eljárási szabályokat tartalmazza, amelyek eltérést jelentenek az Áe.-hez képest.

A Döntőbizottság hatásköre, illetékessége (318. §) a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra, tervpályázati eljárásra vonatkozó jogszabályba ütköző magatartás, mulasztás miatti indult eljárás lefolytatása (a törvény önkéntes alkalmazása esetén is!); közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződésnek a törvény kogens szabályaiba ütköző módosítása (303. §) vagy teljesítése [304. §, 306. § (2) bek.] miatti eljárás lefolytatása. (Minden egyéb, a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződéssel kapcsolatos jogvita a bíróság hatáskörébe tartozik!!!) Illetékesség: az ország egész területére kiterjed.

A Döntőbizottság összetétele Főszabály: három közbeszerzési biztosból álló tanácsban jár el kivétel: az éves statisztikai összegezés megküldésére vonatkozó kötelezettség elmulasztása miatti jogorvoslat – egy közbeszerzési biztos jár el. a tanács tagjait és elnökét a Döntőbizottság elnöke jelöli ki: 2006. január 1-jétől: két tagnak jogi szakvizsgával, egynek az ügy tárgyával leginkább összefüggő egyetemi/főiskolai végzettséggel kell rendelkeznie; az elnök kizárólag jogi szakvizsgával rendelkező személy lehet. 2004. január 1-je és 2005. december 31. között: legalább egy tagnak kell jogi szakvizsgával rendelkeznie [403. § (3) bek.]. A közbeszerzési ügyben eljáró közbeszerzési biztosokra vonatkozó kizáró okok és kizárási eljárás (320-321. §).

A jogorvoslati eljárás megindítása Kérelemre eljárás indítására jogosultak [323. § (1) bek.]: ajánlatkérő, az olyan ajánlattevő vagy részvételre jelentkező, akinek jogát vagy jogos érdekét sérti vagy veszélyezteti a törvénybe ütköző tevékenység vagy mulasztás [érdekeltség(!)]; az olyan egyéb érdekelt, akinek jogát vagy jogos érdekét sérti vagy veszélyezteti a törvénybe ütköző tevékenység vagy mulasztás [érdekeltség(!)]; értesítési kötelezettség [323. § (5) bek.] Hivatalból eljárás kezdeményezésére jogosultak [Kbt. 327. § (1) bek.]: KT tagja, elnöke; ÁSZ; KEHI; közig. hivatal; Magyar Államkincstár; „ombudsman”; támogatást nyújtó; központosított közbeszerzés során ajánlatkérésére feljogosított szervezet. Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke – hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás, egyszerűsített eljárás (329. §)

Eljárás-indítási határidők: kérelemre induló eljárásoknál Szigorú jogvesztő határidők! [323. § (2)-(4) bek.]: 1.) szubjektív határidő: jogsértés megtörténtétől számított 15 napon belül [323. § (3) bek: meghatározza, hogy biz. esetekben mit kell a jogsértő esemény bekövetkezése időpontjának tekinteni.] a közbeszerzési eljárást lezáró jogsértő döntés esetében az eredményhirdetéstől számított 8 napon belül későbbi tudomásra jutás esetén: a tudomásra jutással veszi kezdetét a határidő [324. § (4) bek.: vélelmet állít fel a tudomásszerzés időpontjára]; 2.) objektív (jogvesztő) határidő: jogsértés megtörténtétől számított 90 nap.

Szigorú jogvesztő határidők [327. § (2) bek.] Eljárás-indítási határidők: hivatalból való eljárás kezdeményezés esetén Szigorú jogvesztő határidők [327. § (2) bek.] szubjektív határidő: jogsértés megtörténtétől, ill. tudomásrajutástól számított számított 15 nap (a tudomásrajutással kapcsolatos vélelem itt nem érvényesül(!); objektív határidő (differenciált szabályozás): ellenőrzésre jogosult szervezetek (pl. ÁSZ, KEHI) esetében 1, ill. 3 év; egyéb szervek esetében: 90 nap.

Ideiglenes intézkedések (332. §) kérelemre és hivatalból egyaránt mindaddig, amíg a szerződést meg nem kötik köteles az eset összes körülményét (a beszerzéshez fűződő közérdek súlyát is) mérlegelni, és ez alapján dönteni az ideiglenes intézkedés megtételéről.   közbeszerzési eljárás felfüggesztése; szerződés megkötésének megtiltása; ajánlatkérő felszólítása, hogy a kérelmezőt az eljárásba vonja be.

Az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárásának kezdeményezése Előzetes döntéshozatalai eljárás lényege, a közösségi jog egységes értelmezésében betöltött szerepe – EK-Szerződés 234. cikk. Döntőbizottság is fordulhat az Európai Bírósághoz.

A Döntőbizottság eljárása Döntőbizottság vizsgálatának terjedelme: tárgyalás: Döntőbizottság maga dönti el, hogy tart-e tárgyalást vagy sem. nyilvános

Rendbírság ötvenezer forinttól ötszázezer forintig terjedhet ha hamis adatot közöl, illetőleg az ügy elbírálása szempontjából lényeges adatot elhallgat; felvilágosítást nem vagy nem határidőn belül ad meg; a gazdasági, szakmai, illetőleg közbeszerzési tevékenységével kapcsolatos iratokba való betekintést akadályozza; nyilvánvalóan alaptalanul tesz kizárásra irányuló bejelentést, vagy ugyanabban az eljárásban ugyanazon közbeszerzési biztos ellen ismételten alaptalan bejelentést tesz. önálló jogorvoslat ellene

Elintézési határidő Főszabály: tárgyalás tartása esetén: 30 nap tárgyalás nélküli elbírálás esetén: 15 nap egy alkalommal legfeljebb 10 nappal meghosszabbítható Kivétel: Szerződés Kbt.-be ütköző módosítása, teljesítése miatti jogorvoslati eljárásban: 60 nap, 30 nappal meghosszabbítható

A Közbeszerzési Döntőbizottság érdemi határozata A közbeszerzési ügyben eljáró tanács többségi szavazás alapján hozza. Az érdemi határozat többféle lehet: hatáskör hiányának megállapítása alaptalan kérelem elutasítása hivatalból indított eljárás megszüntetése jogsértés hiányában kérelem visszavonása esetén az eljárást megszüntetése a jogsértés megtörténtének megállapítása (és jogkövetkezmény alkalmazása) 340. § (2)-(6) bekezdések: a jogorvoslati eljárást lezáró határozatban alkalmazható jogkövetkezmények (ezek együttesen is alkalmazhatóak).

Jogkövetkezmények alkalmazható jogkövetkezmény attól is függ, hogy a megtámadott közbeszerzési eljárás a jogvita időszakában milyen stádiumban van. szerződés megkötése előtt (reparáció, közbeszerzési eljárás jogszerű befejezésének biztosítása): ajánlatkérő bármely döntésének megsemmisítése ajánlatkérő döntése meghozatalának feltételhez kötése a jogsértő felhívása a törvénynek megfelelő eljárásra szerződés megkötése esetén: jogsértés megállapítása

Jogkövetkezmények (II.) Jogsértés megállapítása esetén: közbeszerzési eljárásban való részvételtől eltiltás legfeljebb öt évre (csak súlyos és ismételt jogsértés esetén; időtartama - mérlegelés alapján) minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékéből való törlés (ha a minősített ajánlattevő nem felel meg a minősítési szempontoknak) ajánlatkérő tanúsítványának visszavonása közbeszerzési törvény kötelező alkalmazása a még hátralévő beszerzésekre bírság kiszabása (mérlegelés/kötelező)

Jogkövetkezmények (III.) - bírság Mérlegelés a közbeszerzési törvény szabályait megszegő, a nyilvánvaló jogsértés ismeretében szerződést kötő szervezettel/személlyel, valamint a jogsértésért, illetőleg a szerződéskötésért felelős személlyel/szervezettel jogviszonyban álló, a jogsértésért felelős személlyel/ szervezettel szemben közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződés jogsértő módosítása, teljesítése esetén Kötelező a közbeszerzési eljárás jogtalan és rosszhiszemű mellőzése éves statisztikai összegezés meg nem küldése

Bírság mértéke a közbeszerzés értékének legfeljebb harminc százaléka lehet közbeszerzési eljárás rosszhiszemű, jogtalan mellőzése esetén: a beszerzés értékének legfeljebb harminc százaléka, de legalább kettőmillió forint, természetes személyek tekintetében pedig kettőszázezer forint.

új döntés, szerződéstől elállás Ha a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisíti az ajánlatkérőnek az eljárást lezáró döntését, az ajánlatkérő jogosult a határozat végrehajthatóságának időpontjától számított harminc napon belül új döntést hozni.   Ha a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapítja a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok megsértését, az ajánlatkérőként, illetőleg az ajánlattevőként szerződő fél – a KD határozatának kézbesítésétől számított harminc napon belül – elállhat az érintett közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződéstől, feltéve, hogy a jogsértés befolyásolta a közbeszerzési eljárást lezáró döntést.

Jogorvoslat a Döntőbizottság határozata ellen Eljárás során hozott határozatok ellen: csak akkor, ha a törvény azt kifejezetten engedi: rendbírságot kiszabó határozat jogorvoslati kérelmet a 325. § (3) bek. alapján elutasító hat. jogorvoslati eljárás felfüggesztését elrendelő határozat a jogorvoslatnak csak akkor van halasztó hatálya a végrehajtásra, ha ezt a törvény kimondja Fővárosi Bíróság, nemperes eljárás keretében + végzése ellen fellebbezésnek, felülvizsgálatnak nincs helye Ügy érdemében hozott határozatok ellen nincs helye fellebbezésnek, azaz államigazgatási úton nincs további jogorvoslat bírósági felülvizsgálat: Pp. XX. fejezete szerinti eljárás keretében jár el a bíróság a Kbt.-ben szabályozott – az eljárás gyorsítását szolgáló – eltérések megváltoztathatja a Döntőbizottság határozatát

A közbeszerzésekkel kapcsolatos polgári perek A közbeszerzési eljárás eredményeképpen az ajánlatkérő polgári jogi szerződést köt a nyertes ajánlattevővel a közbeszerzés tárgyában.  polgári jog (Ptk.) hatálya alá tartozik Szerződésszegés Semmisségi perek (előfeltétel: jogsértés DB általi megállapítása) Kártérítési perek (előfeltétel: jogsértés DB általi megállapítása) Kbt. 351. § 92/13/EGK irányelv 2. cikke

A Ptk. 200. §-a (2) bekezdése alkalmazható a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályokba ütköző módon megkötött szerződés semmisségének megállapítása tekintetében. A Közbeszerzési Döntőbizottság a polgári jog általános szabályai szerint pert indíthat a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályokba ütköző módon megkötött szerződés semmisségének megállapítása iránt.

Békéltetés Általános békéltetés Különös békéltetés csak közszolgáltatónak minősülő ajánlatkérők közbeszerzési eljárásával kapcsolatban csak a közösségi értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban alapja: a 92/13/EGK irányelv 9-11. cikkei által szabályozott eljárás Általános békéltetés bármely ajánlatkérő (klasszikus vagy közszolgáltató) közbeszerzési eljárásával kapcsolatban igénybevehető bármilyen értékű közbeszerzéssel kapcsolatban Nem kezdeményezhető azonban a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt!

Európai Bizottság eljárás-kezdeményezési joga A közösségi irányelvek által szabályozott eljárás: 89/665/EGK irányelv 3. cikke; 92/13/EGK irányelv 8. cikke. Az Európai Bizottság akkor kezdeményezhet eljárást, amennyiben a közbeszerzési eljárás során a közbeszerzésekre vonatkozó közösségi jogi rendelkezések nyilvánvaló és egyértelmű megsértését észleli. A szerződés megkötését követően a Bizottságnak már nincs lehetősége az eljárás kezdeményezésére.