Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása"— Előadás másolata:

1 Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Füzesi Géza irodavezető GVH Felderítő Iroda

2 Közbeszerzés és versenyjog kapcsolata
A hazai közbeszerzések egyik alapelve, hogy a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő köteles biztosítani, a gazdasági szereplők pedig tiszteletben tartani a verseny tisztaságát, átláthatóságát és nyilvánosságát. Ez azt jelenti , hogy egy-egy közbeszerzési eljárás során ez a kötelezettség együttesen terheli a közbeszerzési eljárásban résztvevő valamennyi felet. Azonban míg az ajánlatkérő számára ez aktív magatartást jelent (az ajánlattételi felhívás közzététele, alapelvi előírások teljesülésének, betartatása, ellenőrzése), addig az ajánlatadók számára passzív magatartást („verseny tisztaságának tiszteletben tartására”) ír elő.

3 Közbeszerzés és versenyjog kapcsolata
Versenyfelügyeleti munkája során a GVH figyelemmel kíséri a piacok működését és a versenyjogba ütköző magatartások, a verseny jelentős mértékű csökkenésével fenyegető folyamatok esetén hatósági eszközökkel beavatkozik a piaci folyamatokba, érvényesítve a magyar versenytörvény és az európai uniós versenyjog szabályait. Ez a hatósági jogalkalmazói tevékenység a leghangsúlyosabb a GVH feladatai, tevékenységei között. E feladatkörében a GVH mint versenyhatóság fellép többek között a versenyt korlátozó megállapodások (különösen a kartellek) ellen.

4 Kartell = Legfőbb gonosz
Olyan, versenytársak közötti megállapodás, amely közvetlenül vagy közvetve a termék vagy szolgáltatás vételi vagy eladási árának rögzítésére irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a piac felosztására irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a termelési, eladási kvóták meghatározására irányul. Információs kartell = A versenytársak versenytárgyaláson való összejátszása egymással.

5 Korrupció vagy közbeszerzési kartellek?
Koordinált magatartás Ajánlatadó Korrupció Koordinált magatartás Ajánlatadó Ajánlatkérő

6 Nem versenyzői kimenet + többlet profit
Közös eredmény Kartell Korrupció Nem versenyzői kimenet + többlet profit

7 Korrupt befolyásra utaló jelek a közbeszerzésben
Korrupt befolyás - a nem megfelelő kiválasztás, indokolatlanul magas árak, a szükségletet jelentősen meghaladó mennyiség felvásárlása, rossz minőségű, késedelmes teljesítés vagy nem teljesítés elfogadása. Titkolt összeférhetetlenség – szerződő szervezet és/vagy megbízottja, eljáró tanácsadó, valamint ajánlatadó közötti titkolt személyi és pénzügyi kapcsolatok . Összejátszás alapján megadott műszaki leírás - az ajánlattételi felhívás olyan műszaki leírást tartalmazhat, amely egy meghatározott ajánlattevő adottságaihoz lett igazítva, vagy melynek kizárólag egy ajánlattevő felel meg.

8 Korrupt befolyásra utaló jelek a közbeszerzésben
Egyenlőtlen feltételek mellett történő ajánlattétel Az ajánlatkérő vagy megbízottja a kivételezett ajánlattevőt olyan hasznos belső információkkal látja el, amelyek a többi ajánlattevő számára nem hozzáférhetőek. A kivételezett ajánlattevő lehetőséget kap az ajánlatkérőtől, hogy számára kedvező módon véleményezze, javasolja, vagy adott esetben maga írja meg az eljárás indító felhívás tartalmát.

9 AGVH felderítési eszközei a közbeszerzési kartellek ellen
Informátorok Panaszosok Bejelentők Módszertan (adat és információ elemzés) INTERNET Ajánlatkérők jelzései Engedékenység

10 A GVH egyéb eszközei a közbeszerzési kartellek ellen
Új (2015. évi) KBt.36.§ (3) bekezdés Amennyiben a közbeszerzésekért vagy az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter a közbeszerzési eljárások, továbbá közbeszerzési szerződések, illetve építési vagy szolgáltatási koncessziók és ezek módosításainak közbeszerzési-jogi ellenőrzése során a Tpvt. 11. §-a, vagy az EUMSZ 101. cikke szerinti rendelkezések nyilvánvaló megsértését észleli vagy azt alapos okkal feltételezi, a Tpvt. bejelentésre vagy panaszra vonatkozó szabályai szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak megtett jelzés során – a minősített adat kivételével – jogosult a Gazdasági Versenyhivatalnak átadni az érintett közbeszerzés, szerződés, építési vagy szolgáltatási koncesszió, illetve ezek módosításai ellenőrzése révén rendelkezésére álló bármely adatot.

11 A GVH egyéb eszközei a közbeszerzési kartellek ellen
Kapcsolat a nyomozóhatóságokkal (Btk.420.§) Ajánlatkérői oldal tájékoztatása (Kartellgyanús közbeszerzés? c. kiadvány) Akkreditált tananyag a közbeszerzési kartellekről és kartell.gvh.hu (microsite) – Engedékenység kampány Kartell Chat

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések