Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni."— Előadás másolata:

1 A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat

2 AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni álláspontjáról a) a jogsértő eseményről való tudomásszerzést követő 3 munkanapon belül az ajánlattevő, ha álláspontja szerint egészben vagy részben jogsértő az írásbeli összegezés, az ajánlatkérő bármely eljárási cselekménye vagy a közbeszerzési eljárásban keletkezett bármely - a b) pont szerintieken kívüli - dokumentum; b) az ajánlattevő vagy a közbeszerzés tárgyával összefüggő tevékenységű kamara vagy érdekképviseleti szervezet az - adott esetben módosított - ajánlattételi, illetőleg részvételi határidő lejárta előtti 10. napig, egyszerű, illetőleg gyorsított eljárásban e határidők lejártáig, ha álláspontja szerint egészben vagy részben jogsértő az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívás, dokumentáció, vagy azok módosítása.

3 MÓDJA A kérelmemben meg kell jelölni az írásbeli összegezés vagy egyéb dokumentum, vagy eljárási cselekmény jogsértőnek tartott elemét, továbbá a kérelmező javaslatát, észrevételét, valamint az álláspontját alátámasztó adatokat, tényeket, továbbá az azt alátámasztó dokumentumokra - ha vannak ilyenek - hivatkozni kell. Faxon vagy elektronikus úton kell megküldeni az ajánlatkérő részére. Az ajánlatkérő a kérelemmel kapcsolatos álláspontjáról a vitarendezést kérelmezőt a kérelem megérkezésétől számított 3 munkanapon belül a benyújtási módnak megegyező módon tájékoztatja, továbbá az előzetes vitarendezési kérelem benyújtásáról, valamint az arra adott válaszáról az eljárás valamennyi - általa ismert - ajánlattevőjét is tájékoztatja. Szerződéskötési moratórium: amennyiben valamely ajánlattevő előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be valamely - az ajánlatok bontását követően - történt eljárási cselekménnyel, keletkezett dokumentummal, kapcsolatban, az ajánlatkérő a kérelem benyújtásától a válaszának megküldését követő 10. napig nem kötheti meg a szerződést, illetőleg - ha részajánlat tétele lehetséges volt - a beszerzés érintett részére vonatkozó szerződést, ha ez az időpont a Kbt. 99. § (3) bekezdése szerinti szerződéskötési időpontnál későbbre esik. A törvénysértő eredmény miatt módosított, illetőleg kijavított írásbeli összegezés javítás vagy módosítás előtti tartalmára vonatkozóan előzetes vitarendezési kérelmet nem lehet benyújtani.

4 JOGORVOSLAT A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG ELŐTT

5 SZERVEZET Közbeszerzések Tanácsa A Kbt.-ben meghatározott célok érvényesülésének biztosítása érdekében működik. Csak az Országgyűlésnek van alárendelve. Az Országgyűlés felügyelete alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv, székhelye Budapest.

6 KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG A Közbeszerzések Tanácsa MELLETT működik. Feladata a közbeszerzésekkel és a tervpályázati eljárásokkal kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslat intézése A Tanács által meghatározott számú és a Tanáccsal közszolgálati jogviszonyban álló közbeszerzési biztosból, valamint elnökből áll, akiket a Tanács nevez ki és ment fel. Döntőbiztosi eljáró tanácsok: legalább két tag jogi szakvizsgával, további egy tag pedig - lehetőség szerint - az ügy tárgyával leginkább összefüggő egyetemi vagy főiskolai végzettséggel kell rendelkezzen. Az eljáró tanács elnöke kizárólag jogi szakvizsgával rendelkező közbeszerzési biztos lehet. A döntőbiztos a jogorvoslati eljárás, ill. a határozat vonatkozásában nem utasítható! Az egységes joggyakorlat érdekében meghatározott ügyekre, ügycsoportokra kollégium.

7 A DÖNTŐBIZOTTSÁG HATÁSKÖRE ÉS ILLETÉKESSÉGE Hatásköre Közbeszerzésre, közbeszerzési eljárásra vonatkozó szabályok megsértése miatt indított jogorvoslati eljárás lefolytatása (előminősítési kérelem elutasítása, listáról való törlés); Közbeszerzési eljárás mellőzése miatt indított jogorvoslati eljárás lefolytatása; Közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése miatt indult jogorvoslati eljárás lefolytatása; A Kbt.-t önként alkalmazó szervezetek eljárásával kapcsolatos jogvita elbírálása; Tervpályázati eljárással összefüggő jogorvoslati eljárás. Illetékessége Az egész országra kiterjed.

8 A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDULÁSA Hivatalból; Kérelemre.

9 A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK KÖRE I. a Közbeszerzések Tanácsának elnöke az Állami Számvev ő szék a Kormány által kijelölt bels ő ellen ő rzési szerv a közigazgatási hivatal a kincstár az országgy ű lési biztos a közbeszerzéshez támogatást nyújtó, illetve a támogatás felhasználásában jogszabály alapján közrem ű köd ő szervezet! a központosított közbeszerzés során ajánlatkérésre feljogosított szervezet a Gazdasági Versenyhivatal 2010. 09.15-t ő l + a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellen ő rzésére kijelölt szerv

10 A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK ÁLTAL BENYÚJTHATÓ KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE I. Régi szabályok: Jogsért ő eljárást lezáró döntés: az eredményhirdetést követ ő naptól, Egyéb esetekben: a vitatott ajánlatkér ő i döntés közzétételét ő l számított 30 napon belül. A támogatást nyújtó szervezet a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon belül Mell ő zéssel történ ő beszerzés: - a szerz ő dés megkötésének id ő pontjától, - ha ez nem állapítható meg, akkor a szerz ő dés teljesítésének bármelyik fél által történ ő megkezdését ő l számított 1 éven belül A támogatást nyújtó szervezet a jogsértés megtörténtét ő l számított 1 éven túl nem kezdeményezhet eljárást.

11 A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK ÁLTAL BENYÚJTHATÓ KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE II. Új szabályok a Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv és a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv kivételével az előbb felsorolt szervezetek a jogsértés tudomásra jutásától, közbeszerzési eljárás mellőzése esetén a szerződés megkötéséről, vagy - ha ez nem állapítható meg - teljesítésének bármelyik fél általi megkezdéséről történt tudomásszerzéstől számított 30 napon belül, de legkésőbb a jogsértés megtörténtétől számított 1 éven belül, illetőleg - a közbeszerzési eljárás mellőzése estén - 3 éven belül, a Kormány által kijelölt belső ellenőrzési szerv és a kormány által az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatások ellenőrzésére kijelölt szerv a jogsértés tudomásra jutásától számított 30 napon belül, de legfeljebb a jogsértés megtörténtétől számított 3 éven belül, közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés esetén a szerződés megkötésének időpontjától, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdésétől számított 3 éven belül kezdeményezheti hivatalból a Döntőbizottság eljárását.

12 A JOGORVOSLATI ELJÁRÁS HIVATALBÓLI KEZDEMÉNYEZÉSÉRE JOGOSULTAK KÖRE, A KEZDEMÉNYEZÉS HATÁRIDEJE II. Meghatározott körben a Közbeszerzések Tanácsának Elnöke - az éves statisztikai összegzés határidőn túli megküldése; - a Közbeszerzések Tanácsa által vezetett ajánlatkérői listára való ajánlatkérői bejelentkezési kötelezettség elmulasztása; - jogsértő szerződés módosítás, teljesítés; (az előzőek szerinti határidőkkel) a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke - a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárások esetében (15 nap)

13 A KÉRELEMRE INDULÓ JOGORVOSLATI ELJÁRÁS I. Kérelmet nyújthat be Ajánlatkér ő Olyan- ajánlattev ő (részvételre jelentkez ő ) vagy - egyéb érdekelt akinek jogát vagy jogos érdekét a Kbt.-be ütköz ő tevékenység vagy mulasztás sérti, vagy veszélyezteti. Az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívással, a dokumentációval, illet ő leg ezek módosításával kapcsolatban – azok jogsért ő volta miatt - kérelmet nyújthat be a közbeszerzés tárgyával összefügg ő tevékenység ű kamara vagy érdekképviseleti szervezet is.

14 A JOGORVOSLATI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ RÉGI HATÁRID Ő K I. Jogsért ő eljárást lezáró döntés: - Az eredményhirdetésen jelen lév ő ajánlattev ő k (részvételi jelentkez ő k) esetében az eredményhirdetést követ ő naptól; - Az eredményhirdetésen jelen nem lév ő ajánlattev ő k (részvételi jelentkez ő k) esetében az írásbeli összegezés megküldését követ ő naptól; II. Egyéb ajánlatkér ő i döntés: -a döntésr ő l szóló értesítés megküldését követ ő naptól; III. Egyéb esetekben: - a vitatott ajánlatkér ő i döntés közzétételét vagy a dokumentáció átvételét követ ő naptól; IV. Mell ő zéssel történ ő beszerzés: -a szerz ő dés megkötésének id ő pontjától, illet ő leg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerz ő dés teljesítésének bármelyik fél által történ ő megkezdését ő l; SZÁMÍTOTT 15/10 NAPON BELÜL NYÚJTHATÓ BE. (Az elektronikus közbeszerzési ill. jogorvoslati eljárás bevezetésével csökken.) Mell ő zés esetén, ha az a fenti határid ő leteltét követ ő en jut a kérelmez ő tudomására, legfeljebb 1 évig (szerz ő déskötést ő l, teljesítés megkezdését ő l). JOGVESZT Ő HATÁRID Ő K!

15 A JOGORVOSLATI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ ÚJ HATÁRID Ő K A kérelem - a következő bekezdés szerinti eltéréssel - a jogsértésnek a kérelmező tudomására jutásától számított 15 napon belül, a közbeszerzési eljárást lezáró jogsértő döntés esetében pedig a jogsértésnek a kérelmező tudomására jutásától számított 10 napon belül nyújtható be. A jogsértés megtörténtétől számított 90 napon túl kérelmet előterjeszteni nem lehet. Az ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívással, a dokumentációval, illetőleg ezek módosításával kapcsolatban az - adott esetben módosított - ajánlattételi, illetőleg részvételi határidő lejártáig lehet kérelmet benyújtani, de ha az előző bekezdés szerinti határidő ennél később jár le, akkor a kérelmező az előző bekezdés szerinti időpontig jogosult kérelmet előterjeszteni.

16 A TUDOMÁSRA JUTÁSHOZ ÉS A JOGSÉRTÉS MEGTÖRTÉNTÉHEZ FŰZŐDŐ VÉLELMEK Az első bekezdés szerinti határidő számításakor a jogsértés tudomásra jutásának kell tekinteni az előírt határidő lejártánál később feladott hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételétől számított 15. napot; a közbeszerzési eljárást lezáró döntésben a megtekintett iratokkal kapcsolatban szereplő jogsértéssel kapcsolatban az iratbetekintés befejezésének napját, ha a kérelmező az ajánlat(ok)ba betekintett az ajánlatkérőnél vagy a Közbeszerzési Döntőbizottságnál; ha a kérelemmel érintett jogsértéssel összefüggésben előzetes vitarendezést kérelmeztek és az ajánlatkérő a jogsértéssel kapcsolatban álláspontját megküldte, de egyéb intézkedést nem tett, ezen jogsértés tekintetében az ajánlatkérői álláspont megküldésének időpontját; a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése esetében a szerződés módosításáról, illetőleg teljesítéséről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény közzétételétől számított harmincadik napot. Az első bekezdés szerinti határidő számításakor a jogsértés megtörténtének kell tekinteni a jogellenes tartalmú, a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételét, közvetlen felhívás esetében a felhívás megküldését; az előírt határidő lejártánál később feladott hirdetmény esetében a hirdetmény közzétételét; a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés esetében a szerződés megkötésének időpontját, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdését. Ha a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő beszerzés az első bekezdés szerinti határidő leteltét követően jut a kérelmező tudomására, a kérelmet a szerződés megkötésének időpontjától, illetőleg ha ez nem állapítható meg, akkor a szerződés teljesítésének bármelyik fél által történő megkezdésétől számított 1 éven belül nyújthatja be. Az előzőekben részletezett határidők elmulasztása jogvesztéssel jár!

17 A SZERZ Ő DÉSKÖTÉSI MORATÓRIUM – AUTOMATIKUS FELFÜGGESZT Ő HATÁLY A szerz ő déskötés tervezett id ő pontját az ajánlati felhívásban kell megadni, azzal, hogy az nem határozható meg Régi szabályok: az írásbeli összegezés eredményhirdetésen történ ő átadását vagy megküldését követ ő naptól számított 20 – 30 (építési beruházásnál 60) nap. Új szabályok: az írásbeli összegezés eredményhirdetésen történ ő átadását vagy megküldését követ ő naptól számított 10-30 (építési beruházásnál 60) nap. Ha jogorvoslati eljárás indul, a szerz ő dést (az adott részre vonatkozót) az ügy érdemében hozott vagy a közbeszerzési ügy befejezését eredményez ő határozat meghozataláig TILOS A SZERZ Ő DÉST MEGKÖTNI! (kivéve, ha a Dönt ő bizottság a szerz ő dés megkötését engedélyezi)

18 A SZERZ Ő DÉSKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSE Amennyiben halasztást nem t ű r ő kiemelked ő en fontos érdek védelme (ideértve: nemzetgazdasági okot) illet ő leg a közérdek védelme miatt indokolt Az ajánlatkér ő kérelmére A Dönt ő bizottság engedélyezheti a szerz ő dés megkötését. A Dönt ő bizottságnak döntésénél valamennyi veszélyeztetett érdeket figyelembe kell vennie, és akkor engedélyezheti a szerz ő dés megkötését, ha annak el ő nyei meghaladják a szerz ő déskötéssel járó hátrányokat. A halasztást nem t ű r ő kiemelked ő en fontos érdeket, illet ő leg közérdeket (nemzetgazdasági okot) meg kell jelölni, az indok fennállását igazoló dokumentumokat be kell nyújtani. A Dönt ő bizottság a kérelemr ő l 5 napon belül végzéssel határoz. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

19 AZ IDEIGLENES INTÉZKEDÉS a Dönt ő bizottság kérelemre vagy hivatalból rendeli el a jogorvoslati eljárással érintett közbeszerzési eljárás (vagy beszerzés) alapján történ ő szerz ő déskötésig az eset összes körülményeire tekintettel ideiglenes intézkedést rendelhet el, ha valószín ű síthet ő a közbeszerzésre, valamint a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek, illet ő leg alapelveinek megsértése vagy ennek veszélye fennáll. Esetei:- elrendeli a közbeszerzési eljárás felfüggesztését; - felszólítja a közbeszerzési eljárás ajánlatkér ő jét, hogy az eljárásba a kérelmez ő t vonja be. A felfüggesztés a felhívásban el ő írt és a folyamatban lév ő eljárási határid ő ket a felfüggesztés id ő tartamával meghosszabbítja. A még meg nem kötött szerz ő dés megkötésének megtiltása az automatikus felfüggeszt ő hatályra figyelemmel korábban hatályon kívül helyezésre került. Ajánlatkér ő a folyamatban lév ő közbeszerzési eljárását felfüggesztheti, err ő l a Dönt ő bizottságot értesíteni kell. Már bírósági felülvizsgálat esetén is a folyamatban lév ő közbeszerzési eljárását felfüggeszthet ő, a szerz ő dés megkötése elhalasztható a bíróság joger ő s határozatának meghozataláig.

20 ELINTÉZÉSI HATÁRIDŐK Tárgyalás tartása nélkül 15 nap + 10 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) Tárgyalás tartása esetén 30 nap + 10 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) A közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés Kbt.-be ütköző módosítása vagy teljesítése miatt indult eljárás esetén 60 nap + 30 nap hosszabbítási lehetőség (egy alkalommal) A jogorvoslati eljárás felfüggesztését az ügyfél nem kérheti.

21 AZ ÉRDEMI HATÁROZATBAN ALKALMAZHATÓ JOGKÖVETKEZMÉNYEK Az alaptalan kérelem elutasítása; Hivatalból indított eljárásban a jogsértés hiányának megállapítása; A jogsértés megtörténtének megállapítása; A jogsértés megtörténtének megállapítása mellett az alábbi jogkövetkezmények alkalmazása A közbeszerzési eljárás befejezése el ő tt a jogsért ő t felhívhatja a Kbt.-nek megfelel ő eljárásra, illet ő leg az ajánlatkér ő döntésének meghozatalát feltételhez kötheti; Megsemmisítheti az ajánlatkér ő nek a közbeszerzési eljárás folyamán hozott vagy azt lezáró döntését, ha e döntés alapján a szerz ő dést még nem kötötték meg; Elrendelheti az ajánlattev ő nek a min ő sített ajánlattev ő k hivatalos jegyzékéb ő l való törlését; Az ajánlattev ő t 6 hónaptól 3 évig terjed ő id ő szakra eltilthatja a közbeszerzési eljárásban való részvételt ő l; Bírságot szabhat ki (kivéve a semmisség eseteit) a Kbt. szabályait megszeg ő szervezettel (személlyel), valamint a jogsértésért felel ő s személlyel, illet ő leg a szervezettel jogviszonyban álló, a jogsértésért felel ő s személlyel és szervezettel szemben.

22 – A jogsértés megtörténtének megállapítása mellett bírság kiszabása: Az ajánlatkér ő nem tesz eleget a Közbeszerzések Tanácsa által az ajánlatkér ő kr ő l vezetett nyilvántartásba-vétellel összefügg ő kötelezettségeinek Az el ő zetes vitarendezés szabályaihoz kapcsolódó, illetve az általános szerz ő déskötési moratórium, illet ő leg az automatikus szerz ő déskötési felfüggeszt ő hatály szabályainak megsértése esetén, amennyiben a a szerz ő déskötési moratóriummal összefügg ő semmisségi eset nem áll fenn Ha a Közbeszerzések Tanácsának Elnöke hivatalbóli jogorvoslati eljárás kezdeményezési jogkörébe tartozó ügyekben megállapítja a jogsértés megtörténtét Ha az ajánlatkér ő – részben vagy egészben – nem tett eleget a honlapon történ ő közzétételi kötelezettségének (2010. 09.15-t ő l már nem hatályos!) Ha hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás esetén az ajánlatkér ő elmulasztotta a Dönt ő bizottság Kbt. 132. § szerinti értesítését.

23 – Fél évt ő l három évig terjed ő id ő szakra az ajánlattev ő t eltiltása a közbeszerzési eljárásban való részvételt ő l Az ajánlattev ő a közbeszerzési eljárás során illetve azzal kapcsolatban hamis adatot szolgáltatott, vagy hamis nyilatkozatot tett Az ajánlattev ő jogsért ő magatartását a Dönt ő bizottság joger ő s határozatában két éven belül legalább két alkalommal megállapította – Rendelkezés az igazgatási szolgáltatási díj, valamint a jogorvoslati eljárás költségeinek viselésér ő l

24 JOGORVOSLAT A KÖZBESZERZÉSI DÖNT Ő BIZOTTSÁG DÖNTÉSE ELLEN Nemperes eljárás: végzések ellen Peres eljárások: - a határozat bírósági felülvizsgálata - az ú.n. kombinált (egységes per) - az érvénytelenségi per - a közbeszerzésekkel kapcsolatos egyéb perek


Letölteni ppt "A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogorvoslat. AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI AZ ELŐZETES VITARENDEZÉS ÚJ SZABÁLYAI Jogosult az ajánlatkérőt tájékoztatni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések