Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közbeszerzési Döntőbizottság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közbeszerzési Döntőbizottság"— Előadás másolata:

1 Közbeszerzési Döntőbizottság
Dr. Hunya István közbeszerzési biztos Közbeszerzési Döntőbizottság 2018. március 8.

2 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény (Ákr.) A Kbt. és a Vbt. jogorvoslati szabályainak módosítása Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló évi CCXXII. törvény (Eüsztv.) A polgári perrendtartásról szóló évi XXX. törvény (Pp.) A közigazgatási perrendtartásról szóló évi I. törvény (Kp.)

3 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
A közbeszerzési jogorvoslati eljárásra vonatkozó jogszabályok az Ákr. szabályaitól csak akkor térhetnek el, ha az eltérést maga az Ákr. megengedi. (Ákr. 8. § (2) bekezdés) Jogszabály az Ákr. szabályaival összhangban álló, kiegészítő eljárási rendelkezéseket állapíthat meg. (Ákr. 8. § (3) bekezdés) Az Ákr. a január 1. napján hatályba lépett rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és megismételt eljárásokra kell alkalmazni (Ákr és 143. § (1) bekezdés) A Döntőbizottságnak a január 1. napja után indult és megismételt jogorvoslati eljárásokban az új eljárási szabályok szerint kell eljárnia, azzal, hogy a jogviták eldöntése során a közbeszerzési eljárás megkezdésének idején hatályban volt anyagi jogi szabályokat kell alkalmazni.

4 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
A jogorvoslati eljárásban fő szabályként az Eüsztv.-ben meghatározott elektronikus úton történő kapcsolattartás kötelező. (Kbt (1a) bekezdés a) pontja) Elektronikus a kapcsolattartás, ha az ügyfél a nyilatkozatát vagy az elektronikus ügyintézést biztosító szerv a nyilatkozatát vagy döntését elektronikus úton teszi meg. Elektronikus ügyintézésre köteles valamennyi ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet (Pp. 7. § 6. pontja) Jogorvoslati kérelem, illetve hivatalbóli kezdeményezés megfelelő benyújtásához a címen elérhető „Űrlap a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz benyújtandó jogorvoslati kérelem/kezdeményezés beterjesztéséhez”, egyéb beadványok beküldéséhez az „Űrlap a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz benyújtandó egyéb iratok beterjesztéséhez” című elektronikus formanyomtatványt kell alkalmazni.

5 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
A Kbt. szerinti ügyfél fogalmat az Ákr. ügyfél fogalmával együttesen kell értelmezni, kérelmezőnek csak az minősíthető a jogorvoslati eljárásban, aki tekintetében közvetlenül megállapítható jogának, jogos érdekének sérelme vagy veszélyeztetése. (Kbt § (2) bekezdés Ákr. 10. § (1) bekezdés) Jelentős változás a jogorvoslati eljárás felei vonatkozásában a jogorvoslati eljárásban történő részvételi szándék jelzése, ennek módja, jogkövetkezményei. (Kbt §) A közbeszerzési eljárás mellőzése miatt indult jogorvoslati ügyekben a beszerzőn kívül a szerződést kötő másik fél, mint kérelmezett, a jogorvoslati eljárásban szükségszerűen ügyfélnek minősül. Az ajánlatkérőknek április 15. után az EKR-hez történő hozzáférést kell biztosítaniuk a Döntőbizottság számára. (Kbt § (2) bekezdés) A hiányzó közbeszerzési dokumentumok az ügyfél nyilatkozatával nem pótolhatók. (Kbt § (1) bekezdés d) pontja)

6 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
A legjelentősebb módosítás: a Döntőbizottság hatáskörének bővítése január 1. napjától a Döntőbizottság hatáskörébe tartozik a Kbt § (1) bekezdése szerinti jogsértés alapján a szerződés semmisségének megállapítása, valamint a Kbt § (3) bekezdésben foglalt körülmények alapján annak megállapítása, ha a Kbt § (1) bekezdése szerinti jogsértéssel érintett szerződés nem semmis. A Közbeszerzési Döntőbizottság hatáskörébe tartozik továbbá annak megállapítása is, hogy a 137. § (1) bekezdésében meghatározott jogsértés miatt semmis szerződés esetén a szerződés érvénytelensége jogkövetkezményei alkalmazása körében az eredeti állapot helyreállítható-e. (Kbt § (3a) bekezdése)

7 A jogorvoslati eljárás szabályainak legfontosabb változásai
A Döntőbizottság döntéseivel szemben közigazgatási perek indíthatók, melyek elbírálására kizárólag a Fővárosi Törvényszék rendelkezik hatáskörrel és kizárólagos illetékességgel. Kp. 12. § (2) bekezdés a) pontja és 13. § (11) bekezdése) A Döntőbizottság döntéseivel szemben kezdeményezett közigazgatási perekben kötelező a jogi képviselet. (Kp. 27. § (1) bekezdés) A bíróság határozata ellen fellebbezésnek nincs helye, kivéve, ha a bíróság a Döntőbizottság határozatát megváltoztatja. Mind a fellebbezéssel érintett, mind a felülvizsgálati ügyekben a Kúria jár el. (Kp. 99. §, Kbt § (6) bekezdés, Kp. 7. § (2) bekezdés b) pont és (3) bekezdés)

8 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Közbeszerzési Döntőbizottság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések