Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közbeszerzési Hatóság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közbeszerzési Hatóság"— Előadás másolata:

1 Közbeszerzési Hatóság
A Hatóság által szervezett V4 Plusz közbeszerzési szakértői ülés szerződésellenőrzéssel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainak ismertetése Dr. Kovács László Közbeszerzési Hatóság Főtitkár 2018. április 19.

2 V4 Plusz együttműködés A Visegrádi Csoport magyar elnöksége keretében 4 eredményes rendezvény, 3 szakértői ülés Együttműködési szándéknyilatkozat aláírása 2018. november 14.: „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” nemzetközi konferencia

3 A szakértői ülésről A közbeszerzési eljárások eredményeképpen kötött szerződések ellenőrzéséről tartott szakértői ülés március 20-án Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia részvételével Előzetesen kiküldött kérdőívek (Horvátország is)

4 A szerződések módosításának ellenőrzése Csehország
Főszabály szerint az ajánlatkérő nem engedélyezheti a szerződéses kötelezettségek lényeges módosítását új közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül. Ez alól kivételt jelentenek: Előre meghatározott módosítások, nem lényeges módosítások, a „de minimis” jellegű módosítások (10% és 15% a hazai szabályokkal egyezően), előre nem látható módosítások, építési beruházás esetén a termékhelyettesítés a beszerzés tárgyával kapcsolatos felcserélhetőség vagy együttműködés esete a gazdasági szereplő személyében bekövetkező változás

5 A szerződések módosításának ellenőrzése Csehország
A hazai szabályozáshoz képest lényeges eltérés: előre nem láthatósággal, felcserélhetőséggel kapcsolatos módosítások esetén valamennyi módosítás mértékét egybe kell számítani, és az így megemelkedett vagy csökkentett értékek változásának összege nem érheti el az eredeti szerződéses érték 50%-át azzal, hogy az értékemelkedés maximum 30% lehet.

6 A szerződések módosításának ellenőrzése Horvátország
Az uniós irányelv vonatkozó szakaszainak átültetése, DE: 50%-ot el nem érő árnövekedés helyett 30%-ban határozza meg a mértéket minden egymást követő módosítás esetén. A szerződésmódosítások ellenőrzése közigazgatási ellenőrzés útján, pénzügyi szankciók alkalmazása. Fő különbség, hogy a szerződés módosítást követő értéknövekedését 30%-ban határozza meg a horvát szabályozás.

7 A szerződések módosításának ellenőrzése Lengyelország
Általánosságban tilos a megkötött szerződés vagy keretmegállapodás azon feltételeinek módosítása, amelyek az ajánlattevő kiválasztásában szerepet játszottak. A törvényi kivételek:, így pl. a módosítás lehetőségét az ajánlattételi felhívás vagy a szerződéstervezet tartalmazza; az ajánlattevőtől további építési munkák, szolgáltatások vagy áruk beszerzése szükséges, amennyiben az alábbi feltételek együttesen teljesülnek: A módosítások összértéke nem éri el az uniós értékhatárt, valamint szolgáltatás és árubeszerzés esetén az eredeti szerződéses érték 10%-át, építés beruházás esetén pedig 15%- át nem éri el;

8 A szerződések módosításának ellenőrzése Lengyelország
A módosítás szabályai lényegében megegyeznek a hazai szabályozással, azonban a módosítással kapcsolatban indítható jogorvoslati kezdeményezés benyújtására négy év áll rendelkezésre Lengyelországban.

9 A szerződések módosításának ellenőrzése Szlovákia
Uniós szabályok átvétele: DE a szerződéses nettó ellenérték növekedésének összesített értéke nem haladhatja meg az eredeti érték 50%-át: azaz maximum 50% a b) és maximum 50% a c) pont alkalmazása esetén. Alapvető különbség a hazai szabályozáshoz képest, hogy az irányelv 72. cikk (1) bekezdésének c) pontja esetén összesen maximum 50%-kal emelkedhet az érték.

10 A szerződések teljesítése
Összességében megállapítható, hogy a közbeszerzési szerződések teljesítésére vonatkozó jogszabályok többé kevésbé hasonlóak a vizsgált országok tekintetében, tekintve hogy az EU irányelvekben foglalt szabályok kerültek átültetésre a nemzeti jogrendbe. Minden vizsgált országban az ajánlatkérőnek – kérésre vagy a nélkül – be kell jelentenie az alvállalkozókat, illetve az esetlegesen bekövetkezett változásokat – új alvállalkozó bevonása vagy egy bejelentett vállalkozó lecserélése. További közös jellemző, hogy minden ország szabályozása szerint az ajánlattevő felel az alvállalkozó teljesítéséért. Szintén a nemzeti jogszabályok része, hogy bizonyos esetekben az ajánlatkérő előírhatja az ajánlattevő személyes közreműködési kötelezettségét a szerződés teljesítésének – vagy egy részének – vonatkozásában.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Közbeszerzési Hatóság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések