Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit 2017. november 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit 2017. november 14."— Előadás másolata:

1 ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.

2 Magyarország közbeszerzési szabályozásának változása
22 év – négy közbeszerzési törvény: 1995. évi XL. törvény 2003. évi CXXIX. törvény 2011. évi CVIII. törvény 2015. évi CXLIII. törvény A belső jog változása mellett a közbeszerzési jogorvoslatokra vonatkozó szabályok, elvek uniós jogi értelmezése is folyamatos átalakuláson, fejlődésen megy keresztül. Egy rendkívül fontos állandó pont: a bírói út (a bírósági felülvizsgálat széles körű megteremtése) fontosságát a belső és az uniós jog mindig kiemeli a közbeszerzési jogorvoslati eljárásrendnek nélkülözhetetlen eleme

3 A közbeszerzés jogorvoslati rendszerének kialakulása Magyarországon
1995-ös közbeszerzési törvény előkészítése során első fokon eljáró szervre két alternatív javaslat Kormánynak nem alárendelt, független jogi személy döntése a közigazgatási határozatok felülvizsgálatára irányadó szabályok szerint bíróság előtt megtámadható A magyar jogrendszerben új elemként jött létre: Közbeszerzési Döntőbizottság kvázi bíráskodó autonóm hatóság Gazdasági Versenyhivatal határozata a bíróság előtt keresettel megtámadható Mindkét alternatív verzió már ekkor elengedhetetlen követelményként fogalmazta meg a bírósági felülvizsgálat biztosítását közbeszerzési ügyekben

4 Hazai közbeszerzési jogban azóta a bírói út differenciálódott, sokoldalú lett
A közbeszerzési ügyekben differenciált a közbeszerzési jogsértések különböző következményeit levonni jogosult bírósági út, bevonva a közigazgatási bírói ítélkezést és a polgári bírói ítélkezést.

5 Hol lesz a helye a jövőben a közbeszerzési jognak és szerződésnek?
2018. január 1. – új, önálló közigazgatási perrendtartás A közbeszerzési jog : közigazgatási vagy polgári jogi természetű-e? anyagi jogi szempontból közel van a versenyjoghoz az uniós jogi meghatározottság áthatja a közbeszerzési jogalkalmazást Jövőbeli utak: a közbeszerzési igényérvényesítési utak további egységesítése, egyesítése, 1.1. magánjogi igényérvényesítési eszközök hatékonyságának növelése, 1.2. a „másodlagos jogvédelmi mechanizmusok” erősítése, valamint 1.3. a közérdekű hatósági fellépés és a magánjogi-magánérdek alapú igényérvényesítés egyensúlyba hozása; a közigazgatási perrendtartás következményei a közbeszerzési jogra; alternatív vitarendezési módok a közbeszerzési jogban.

6 1. A közbeszerzési igényérvényesítési utak további egységesítése, egyesítése A magánjogi igényérvényesítési eszközök hatékonyságának növelése Magyarországon ma a szűk értelemben vett „bírósági felülvizsgálatot” két közigazgatási és munkaügyi bíróság végzi: Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ez a bírósági felülvizsgálat nem közvetlenül érinti az ajánlatkérői döntéseket, „csak” a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatain keresztül óta ún. hatósági modell: az ajánlatkérői döntések elsődleges jogszerűségi megítélője és elbírálója a Döntőbizottság, a Döntőbizottság határozatával szemben lehet bírósági felülvizsgálatot igénybe venni közigazgatási bíróság előtt.

7 A közbeszerzési közigazgatási ítélkezés sajátosságai
a közbeszerzési jognak eleve vannak sajátos intézményei; az „áttételesség”, vagyis az, hogy a közigazgatási bíróság csak a Döntőbizottság határozatán keresztül ítéli meg magát a közbeszerzési jogsértést; a Döntőbizottság jogállása is sajátos (közigazgatási hatóságként „kvázi” bíráskodási funkciót lát el); a bírósági felülvizsgálatnál fokozottan érvényesül az időszerűség és a hatékonyság követelménye.

8 A közigazgatási és a polgári bíráskodás kapcsolata
A hazai közigazgatási bíráskodás egyik klasszikus alapelvét – a közigazgatási bíráskodás tárgya kizárólag az egyedi közigazgatási határozatok jogszerűsége felett való ítélkezés – a jogalkotó áttörte:  bírósági hatáskörbe utalta a közbeszerzési szerződés érvénytelensége és jogkövetkezményei megállapítása iránti pert az ún. egységes, illetve egyesített per keretében a Döntőbizottság határozatának és az abban való közbeszerzési jogsértés megállapításának, valamint a létrejött szerződés érvénytelenségének megállapítása Kapcsolódási pont: Ha a Döntőbizottság határozatát nem támadják, nem közigazgatási bíróság polgári bíróság előtt, polgári perben lehet ugyanezt a petitumot előterjeszteni

9 1.2. A másodlagos jogvédelem körébe sorolt eszközök érvényesítése
Magánjogi jogérvényesítés: a közbeszerzési jogsértések és szerződések anyagi-vagyoni következményei és ennek érvényesíthetősége egyelőre kevés az ügyek száma hosszabb és költségesebb igényérvényesítés elsőként közigazgatási bírósági út csak ezután polgári bírósági út

10 1.3. A közérdekű hatósági fellépés és a magánjogi-magánérdek alapú igényérvényesítés egyensúlyba hozása Cél lehet: a különböző jogérvényesítési utak jobb koordinálása, a köz- és magánjogi közbeszerzési igényérvényesítés között jobb egyensúly kialakítása. Jelenlegi magyar szabályozás: A közbeszerzésre, illetve a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok megsértésére alapított bármely polgári jogi igény érvényesíthetőségének feltétele, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság, illetve a közigazgatási bíróság (a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának felülvizsgálata során) a jogsértést jogerősen megállapítsa. Összeegyeztethető-e ez az uniós joggal?  előzetes döntéshozatali eljárás (C-300/17.)

11 2. A közigazgatási perrendtartás következményei a közbeszerzési jogra
2018. január 1-jétől a polgári perrendtartásról szóló évi CXXX. törvény (Pp.) - a közigazgatási perrendtartásról szóló évi I. törvény (Kp.) A Kp. bevezeti a közigazgatási szerződés fogalmát, mely szerint közigazgatási szerződés az, amit jogszabály annak minősít. A Kp. szerint közigazgatási jogvita a közigazgatási szerződéssel kapcsolatos jogvita is. Kérdés: a Kbt. hatálya alá tartozó szerződések ide tartoznak? Amennyiben a közbeszerzési szerződést a jogalkotó a Kp. hatálya alá rendeli: a közigazgatási bíróságnak ezentúl a közigazgatási szerződésnek minősített szerződések esetében kiterjed mindarra a hatásköre, ami eddig polgári bírói útra tartozott (ideértve a semmisségi pereket és a kártérítési pereket is); egy perben eldönthető az érvénytelenség, a károkozás kérdése, egyben akár valamely közigazgatási határozat megsemmisítése is egyidejűleg kérhető.

12 3. Alternatív vitarendezési módok a közbeszerzési eljárásban
- mediáció egyezség erősítése A közbeszerzési jogorvoslati szabályok fejlesztésének következő állomása ezen alternatív vitarendezési eszközök differenciálása lehetne.

13 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit 2017. november 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések