A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Munkajogi alapismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Szociális szolgáltatások, intézmények ellenőrzése
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Amit a diákmunkáról tudni kell
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Jogszabályok alkalmazása, összehangolása és módosítása
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás

A munkáltatói jogkör gyakorlója lehet: Települési önkormányzat Önkormányzati társulás A közcélú munka megszervezésével megbízott, pl. vagyongazdálkodási kht., közfoglalkoztatást szervező munkaszervezet Közfoglalkoztatást ellátó szervezet, pl. szociális intézmény, iskola, óvoda

A munkáltató kötelezettségei: Munkaszerződés kötése - Az aktív korúak ellátására jogosult személlyel közcélú munkára legalább évi 90 munkanapra és legalább napi 6 órai munkavégzésre kell határozott idejű munkaviszonyt létesíteni Tájékoztató készítése Munkaköri leírás készítése Jelenléti ív vezetése

A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei, azaz a munkaszerződésnek tartalmaznia kell: a munkavállaló természetes személyazonosító adatait, a munkáltató megnevezését és székhelyét, adószámát, adóazonosító jelét, azt, hogy a szerződés közcélú munkavégzésre jött létre, a határozott időre szóló munkaviszony létesítésének és megszűnésének naptári napját, valamint azt, hogy a lakcímbejelentés napján megszűnik a munkaviszony akkor is, ha a munkavállaló lakcímének megváltozása miatt részére az aktív korúak ellátása megállapítására más jegyző válik illetékessé, kivéve, ha a régi és az új lakcím szerinti önkormányzat a közfoglalkoztatási feladatok ellátását együttműködési megállapodás vagy társulás keretében végzi, a személyi alapbért, a munkakört, a munkavégzési helyet, valamint azt, amiben a felek megállapodnak.

A munkáltató a munkaszerződés megkötésétől számított 30 napon belül írásban is köteles az alábbiakról tájékoztatni a munkavállalót: az irányadó munkarendről, a munkabér egyéb elemeiről, a bérfizetés napjáról, a munkába lépés napjáról, a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezéséről, illetőleg arról, hogy a munkáltatónál működik-e üzemi tanács (központi üzemi tanács, üzemi megbízott).

A munkaköri leírás tartalmi elemei: A munkáltató megnevezése, A munkakört betöltő neve, személyi adatai, munkaideje, állami iskolai végzettsége, A munkáltatói jogkört gyakorló neve, A munkakör megnevezése, jellege, A munkakör betöltéséhez szükséges képesítési előírás, A munkavállaló által ellátandó feladatok, Helyettesítési rend, Felelősség

Próbaidő Határozott időre szóló munkaszerződésben próbaidő kikötése nem kötelező, de kiköthető legalább 30 napra, legfeljebb 3 hónap időtartamra, Előnye, hogy időtartama alatt mind a munkavállaló, mind a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti a munkajogviszonyt, A próbaidő alatt azonnali hatállyal történő megszüntetési ok – mint munkaviszony megszüntetési forma – azonban nem tekinthető rendkívüli felmondásnak, így ebben az esetben nem alkalmazhatók az Szt. 37/F. § (2) bekezdésében meghatározott jogkövetkezmények.

A munkaidő, munkabér kérdésköre A minimálisan kötelező munkaidő legalább 6 óra A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkabére 2009-ben 71.500 Ft (a 321/2008. (XII.29.) Korm. rendelet alapján) Ha a munkavégzés nem az általános munkarendben történik, az Mt. alapján bérpótlék fizetése kötelező. Normatív állami hozzájárulás azonban csak a kötelező legkisebb munkabér után vehető igénybe!

Munkakör A munkaszerződés egyik tartalmi eleme, Nem azonos azonban a munkavégzés jellegével, A munkakörre vonatkozó speciális szabályoknak a munkaszerződésben szerepelnie kell, pl.: Például ha szociális területen alkalmaznak közcélúként szociális gondozó és ápoló munkakörben egy jogosultat, akkor a munkaszerződésében szerepelnie kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 6. § (10) bekezdése alapján : „A személyes gondoskodást nyújtó intézményben foglalkoztatott személy, valamint közeli hozzátartozója az ellátásban részesülő személlyel tartási, életjáradéki és öröklési szerződést az ellátás időtartama alatt - illetve annak megszűnésétől számított egy évig - nem köthet.”

A munkaszerződés módosítása A munkaszerződést a határozott idő letelte előtt a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel módosíthatja, A szerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, újabb próbaidő kikötésére azonban nem kerülhet sor, Amennyiben a közcélú munkavégzés időtartama alatt a munkavállaló munkaviszonya alapján megszerzi a 200 munkanapot (azaz 200 munkanap munkaviszonnyal rendelkezik), az Flt. 30. § (1) bekezdés b) pontja alapján álláskeresési segélyre lesz jogosult. Ebben az estben meg kell szüntetni az ügyfél aktív korúak ellátására való jogosultságát, viszont a munkaviszonya a közcélú munkavégzés időtartam idejére továbbra is fennáll. 2009. december 31. utáni időpontra meghosszabbítható-e a közcélú foglalkoztatottak munkaszerződése? Igen, de átgondolandó, hiszen - a 2010. évi közfoglalkoztatási terv még nem készült el, így nincs adat a jövő évi ellátottak valamint az ehhez képest foglalkoztatottak számáról, így a jövő évi foglalkoztatás most még kevéssé tervezhető, - nincs információ arról, hogy a jövő évi közcélú foglalkoztatás finanszírozása ugyanolyan lesz-e, mint az idei finanszírozás, így az ehhez kapcsolódó önkormányzati önerő mértéke is változhat (akár jelentősen is) az idei önerőhöz képest.

A határozott időre szóló munkaszerződés megszüntethető: Közös megegyezéssel, Rendkívüli felmondással, Próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal, Fentiektől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

Alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás Lehet-e AM könyvvel közfoglalkoztatás keretében munkavállalókat foglalkoztatni? Az Szt. 33. § (1) bekezdés g) pontja szerint aktív korúak ellátására jogosult az, aki a felsorolt feltételek mellett „keresőtevékenységet – ide nem értve a közfoglalkoztatást és az alkalmi munkavállalói könyvvel végzett munkát – nem folytat”. A közcélú munka Szt. és Mt. által meghatározott szabályozási környezete azonban kizárja, hogy a közcélú foglalkoztatás alkalmi munkavállaló könyvvel történő foglalkoztatással valósuljon meg. Amennyiben mégis alkalmi munkavállalói könyvvel történik a közfoglalkoztatás, a munkáltató nem az Szt. szabályait alkalmazza, ebben az esetben azonban az önkormányzat nem veheti igénybe a közcélú foglalkoztatás normatív állami támogatását. Sem az Mt., sem az Szt. nem zárja ki, hogy a munkavállaló a közcélú foglalkoztatás mellett alkalmi munkavállalói könyvvel munkát vállaljon. Az 1997. évi LXXIV. törvény azonban meghatározza az AM könyvvel történő foglalkoztatás maximális időtartamát.

A munkáltató az alábbi dokumentumokat tölti ki a közcélú foglalkoztatott munkába helyezésekor: Adatfelvételi lap a munkavállaló törzsadatairól Nyilatkozat a kifizető/munkáltatótól származó bérjövedelem adóelőlegének megállapításához Nyilatkozat SZJA előleg levonásához Nyilatkozat magánnyugdíjpénztári tagság fennállásáról Biztosítotti bejelentés az illetményszámfejtő rendszer felé

A munkáltató munkavégzéssel kapcsolatos teendői: Jelenléti ív vezetése Munkabaleseti jegyzőkönyv Üzemi baleseti jegyzőkönyv

Köszönöm a figyelmüket!