Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok."— Előadás másolata:

1 14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok szerepéről, főbb tartalmi elemeiről!   Információtartalom vázlata  A munkaviszony megszüntetése,határozott idő esetén,határozatlan idő esetén,próbaidő alatt,A szükséges dokumentációk tartalma

2 A munkaszerződés alanyai
Munkaadó Munkavállaló

3 A munkaszerződés időtartama
Határozott időtartamú A munkaviszonynak lejárati ideje van egy meghatározott dátumkor automatikusan megszűnik Határozatlan időtartamú A munkaviszonynak nincs lejárati ideje hosszútávra szól

4 A munkaviszony megszüntetésének módjai 2012.Mtk.
Közös megegyezéssel Felmondással Azonnali hatállyal

5 Munkaviszony megszüntetése határozatlan munkaviszony esetén
Közös megegyezéssel Felmondással Azonnali hatállyal Megszűnt től a rendkívüli felmondás!!

6 Munkaviszony megszüntetése határozatlan munkaviszony esetén
A munkáltató a határozatlan idejű munkaviszonyt csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, valamint a munkáltató működésével (létszámcsökkentés, átszervezés, minőségi csere,) összefüggő okból mondhatja fel.

7 Határozott idejű munkaviszony megszüntetése
Automatikusan megszűnik a lejárat napján A lejáratot követő napon a munkaadó beleegyezésével a munkavállaló munkába áll a szerződése automatikusan határozatlanná válik ezáltal a határozott idejű szerződése megszűnik Azonnali hatállyal Közös megegyezéssel Felmondással- csak indoklással!!! ( től) A munkavállaló halálával

8 Munkáltató felmondási joga (2012 Mtk)
A munkáltató csak az alábbi esetekben szüntetheti meg felmondással a munkavállaló határozott idejű munkaviszonyát: felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt, vagy a munkavállaló képességére alapított okból, vagy a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

9 Munkavállaló felmondási joga
a határozott idejű munkaviszony felmondással a munkavállaló részéről csak akkor szüntethető meg, ha: a munkaviszony fenntartása számára lehetetlenné válna, illetve körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

10 Felmondási védelme a munkavállalónak az alábbi esetekre
a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de legfeljebb a kezelés megkezdésétől számított hat hónapig.

11 Azonnali hatályú felmondás
A munkaviszony azonnali hatállyal megszüntethető ha a másik fél: a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

12 Azonnali hatályú felmondás
Az azonnali hatályú felmondás egyoldalú, címzett, indokolt írásbeli jognyilatkozat, amely a közlés időpontjában megszünteti a munkaviszonyt.

13 Felmondási idő 30 nap a felmondási idő csak akkor hosszabbodik meg – a munkaviszonyban töltött évek arányában -, ha a munkáltató mond fel.

14 Munkaügyi dokumentumok


Letölteni ppt "14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések