Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait."— Előadás másolata:

1 Készítette: B. B.

2 Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és a tanulmányai befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt és e jogviszony létesítését megelőzően megbízási szerződés, vállalkozási szerződés alapján vagy egyéni vállalkozóként sem végzett munkát.

3 Munkáltató által igénybe vehető kedvezmények az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a munkáltatót a munkaerő-piaci járulék és tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a munkaerő-piaci járulék és tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő három hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

4 START kártya az alábbi adatokat tartalmazza: a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve; a kártyatulajdonos adóazonosító jele; a kiállítás kelte; az érvényesség időtartama.

5 A START PLUSZ program Indult: 2007. július 1. Célja, hogy támogassa a: kismamákat, kisgyermekeket nevelő szülőket, közeli hozzátartozót ápoló családtagokat és a tartósan munka nélkül lévőket.

6 Ki jogosult START PLUSZ kártya kiváltására? a GYES, a GYED, a GYET, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy aki a gyermek egy éves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett GYES folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll. Illetve az a tartósan álláskereső személy, akit az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilván tart a START PLUSZ kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja, pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapja.

7 Munkáltatót megillető járulék- kedvezmények A támogatás a programban azt a munkáltatót illeti meg, aki a program jogosultjait munkaviszonyban foglalkoztatja. A munkáltatónak a kedvezménnyel csökkentett közteher összegét az alábbiak szerint kell lerónia: a foglalkoztatás első évében a munkáltatót a 27% társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a bruttó munkabér 10%-ának megfelelő fizetési kötelezettség, a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.

8 A START PLUSZ kártya az alábbi adatokat tartalmazza: a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve; a kártyatulajdonos adóazonosító jele; a kiállítás kelte; az érvényesség idő- tartama.

9 A START EXTRA program Indult: 2007. július 1. Célja, hogy támogassa az: 50 év feletti vagy alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresőket és a rendelkezési állási támogatásra jogosult álláskeresőket.

10 Ki jogosult START EXTRA kártya kiváltására? az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte, az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső, akit az igénylés időpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesül.

11 Munkáltató által igénybe vehető járulékkedvezmények A foglalkoztatás első évében a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége, a foglalkoztatás második évében a 27%-os társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett, a bruttó munkabér 10%-ának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli.

12 START EXTRA kártya az alábbi adatokat tartalmazza: a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve; a kártyatulajdonos adóazonosító jele; a kiállítás kelte; az érvényesség idő- tartama.

13 Fontosabb kérdések Miért éri meg a munkáltatónak? Mely esetben jogosult a munkáltató a kedvezmény érvényesítésére? Kinek kell kiváltani és mikor? A kedvezmény mértéke? Hogyan érvényesítheti a munkáltató a kedvezmény? Vissza kell-e fizetni a munkáltatónak az igénybe vett járulékkedvezményt?

14 Start kártyák igénylésének változásai a 2012. évben 2012. évben változatlanok a szabályai a pályakezdő fiatalok által kiváltható ún. Start-kártya igényléseknek, illetve ehhez társul újonnan bevezetett kártyaként az ún. Start Bónusz kártya.

15 Ki jogosult a START BÓNUSZ kártya kiváltására? Aki a GYES, a GYED, a GYET, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni. Aki a gyermek egyéves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni. A tartósan álláskereső személy, akit az állami foglalkoztatási szerv a START BÓNUSZ kártya igénylésének időpontját közvetlenül megelőzően legalább 3 hónapig folyamatosan álláskeresőként tartott nyilván.

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait."

Hasonló előadás


Google Hirdetések