Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó."— Előadás másolata:

1 § Törvényen kívül és belül §

2 Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok” cím alatt tárgyalja, a szintén idesorolható munkaerő-kölcsönzés szabályai pedig külön fejezetben kapnak helyet. A szabályozás nem fedi le az összes atipikus foglalkoztatási formát, néhány, témánk szempontjából irreleváns formát viszont idesorol.

3 Ami befért a törvénybe Az Mt. alapján atipikusnak minősíthető foglalkoztatási formák: -A határozott idejű munkaviszony -Munkavégzés behívás alapján (Mt. 193. § (1) A legfeljebb napi hat óra tartamú részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkaszerződés alapján a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti munkavégzési kötelezettségét. Ebben az esetben a munkaidőkeret tartama a négy hónapot nem haladhatja meg.)

4 Ami befért a törvénybe A munkakör megosztása (Mt. 194. § (1) A munkáltató és több munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok közös ellátásában állapodhatnak meg. Valamely munkavállaló akadályoztatása esetén a szerződést kötő más munkavállaló köteles a munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítésére.)

5 Ami befért a törvénybe A munkakör megosztása - Több munkáltató által létesített munkaviszony (Mt. 195. § (1) Több munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok ellátásában állapodhatnak meg.) A távmunkavégzés A bedolgozói munkaviszony Az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony A vezető állású munkavállaló A cselekvőképtelen munkavállaló

6 Távmunka a magyar jogban Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. Eltérő megállapodás hiányában a munkarend ilyenkor kötetlen. A munkáltató távmunka esetén is biztosítja, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.

7 A távmunka ellenőrzése A munkáltató utasítási joga - eltérő megállapodás hiányában - kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. A munkáltató előírhatja, hogy az általa biztosított számítástechnikai vagy elektronikus eszközt a munkavállaló kizárólag a munkavégzéshez használhatja. Eltérő megállapodás hiányában a munkáltató állapítja meg az ellenőrzés módját és a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területén történő ellenőrzés esetén annak bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot. Az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet.

8 Jogi kockázatok A távmunkával érintett munkahely és a munkáltató által adott munkaeszköz jelentős mértékben a munkáltató felelősségi körébe tartozik. Jogi értelemben akár a távmunkát végző munkavállaló otthonában is történhet munkahelyi baleset. A munkáltató felelhet – például – az érintésvédelmi hiányosságokért. Ezek a munkáltatók számára nehezen kezelhető kockázatok.

9 Rejtett kincs: a kötetlen munkarend A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát - a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel - a munkavállaló számára írásban átengedheti A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti. Kötetlen munkarend esetén a) az Mt. 93-112. §-ban, valamint b) a 134. (1) bekezdés a)-b) pontban foglaltakat nem kell alkalmazni.

10 Törvényen kívül? Vannak atipikus foglalkoztatási formák, melyeket az Mt. nem szabályoz. Ezek némelyikét más jogszabály részben szabályozza (pl. rehabilitációs munkapróba), de vannak olyanok is, melyek kívül esnek a jogi szabályozáson (pl. job shadowing). Utóbbiak esetén a jogi szabályozás kívánatos lenne.

11 Köszönöm a figyelmet! Dr. Ozvári-Lukács Ádám ügyvéd


Letölteni ppt "§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések