Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diákat készítette: Matthew Will

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diákat készítette: Matthew Will"— Előadás másolata:

1 A diákat készítette: Matthew Will
Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 19. fejezet A beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai A diákat készítette: Matthew Will McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved

2 Tartalom Adózás utáni WACC A használat trükkjei Tőkeszerkezet és WACC
Módosított nettó jelenérték (APV) A biztos nominális pénzáramlások diszkontálása

3 Adózás utáni WACC A kamatkiadás levonhatósága miatti adóelőnyt be kell számítani a finanszírozás költségeibe. Ez az adóelőny a határadókulccsal csökkenti a hitel költségét. A régi képlet

4 Adóval kiigazított képlet
Adózás utáni WACC Adóval kiigazított képlet

5 Adózás utáni WACC Példa – A Sangria Rt.
A cég határadókulcsa 35%. A saját tőke költsége 14.6%, a hitel adó előtti költsége 8%. Adva vannak a könyv szerinti és a piaci értéken vett mérlegek, mekkora az adóval kiigazított WACC?

6 Adózás utáni WACC Példa – A Sangria Rt.

7 Adózás utáni WACC Példa – A Sangria Rt.

8 Adózás utáni WACC Példa – A Sangria Rt.
Hitelarány = (D/V) = 50/125 = 0.4, vagyis 40% Saját tőke aránya = (E/V) = 75/125 = 0.6, vagyis 60%

9 Adózás utáni WACC Példa – A Sangria Rt.

10 Adózás utáni WACC Példa – Sangria Rt. A vállalat egy örökké működő darálógépet szeretne venni, amely millió dollár adózás előtti éves pénzáramlást eredményez. Mekkora a gép értéke, ha a kezdeti beruházás 12.5 millió dollár?

11 Adózás utáni WACC Példa – Sangria Rt.
A vállalat egy örökké működő darálógépet szeretne venni, amely millió dollár adózás előtti éves pénzáramlást eredményez. Mekkora a gép értéke, ha a kezdeti beruházás 12.5 millió dollár?

12 Adózás utáni WACC Példa – Sangria Rt. A vállalat egy örökké működő darálógépet szeretne venni, amely millió dollár adózás előtti éves pénzáramlást eredményez. Mekkora a gép értéke. ha a kezdeti beruházás 12.5 millió dollár?

13 Adózás utáni WACC Az elsőbbségi részvény vagy más finanszírozási formának is szerepelnie kell a képletben

14 Adózás utáni WACC Példa - Sangria Rt.
Számolja ki a WACC-t ha a saját tőke része 25 millió dollár értékű elsőbbségi részvény, melynek hozama 10%.

15 A használat trükkjei Mit tartalmaz a hitel? Hosszú lejáratú hitelt?
Rövid lejáratú hitelt? Készpénzt? Szállítókat? Elhatárolt adót?

16 A használat trükkjei Hogyan határozzák meg a tőke költségét?
A részvényektől elvárt hozamot meghatározzák a piaci adatok alapján. A hitelkamatot a vállalat besorolásának megfelelő piaci szegmens állapítja meg. Az elsőbbségi részvénynek általában van egy előre meghatározott osztalékhozama.

17 WACC vs. saját tőkére jutó pénzáramlás
Ha a WACC-vel diszkontálunk, akkor a pénzáramlást úgy kell meghatározni, mintha tőkebefektetési döntést hoznánk. Nem vonjuk le a kamatot. Úgy számoljuk az adót, mintha a céget kizárólag részvénnyel finanszíroznák. A kamat miatti adómegtakarítást a WACC képletében vesszük figyelembe.

18 WACC vs. saját tőkére jutó pénzáramlás
A vállalat pénzáramlását valószínűleg nem fogják a végtelenségig megbecsülni. A pénzügyi vezetők általában középtávig – mondjuk 10 évig – becsülnek és hozzáadnak egy, az utolsó évre vonatkozó maradványértéket. Ez a maradványérték az ezen időszak utáni évek bevételeinek jelenértéke. A maradványérték becslése nagy körültekintést igényel, mivel sokszor ez teszi ki a vállalat értékének nagy részét.

19 WACC vs. saját tőkére jutó pénzáramlás
A WACC-vel való diszkontálás a vállalat eszközeit és folyamatait értékeli. Ha a cél a vállalat részvényeinek az értékelése, akkor ne felejtsük el kivonni a vállalat értékéből a hitelek értékét.

20 WACC & hitelarány Példa (folytatás)
A Sangria Rt. és az örökké működö daráló projekt 20%-os hitelarány (D/V) mellett: 1. lépés: r a jelenlegi 40%-os hitelaránynál 2. lépés: D/V 20%-ra módosul 3. lépés: Új WACC

21 Módosított nettó jelenérték (APV)
APV = NPV(alapeset) + PV(finanszírozási hatások) Alapeset = Teljesen saját tőkéből való finanszírozás melletti NPV PV(finanszírozási hatások) = minden, a projektből következő költség/előny

22 Módosított nettó jelenérték (APV)
Példa NPV(A projekt) = dollár. A projekt finanszírozásához részvényt kell kibocsátani, melynek költsége dollár.

23 Módosított nettó jelenérték (APV)
Példa NPV(A projekt) = dollár. A projekt finanszírozásához részvényt kell kibocsátani, melynek költsége dollár NPV(A projekt) Kibocsátás költsége – APV – Ne valósítsuk meg a projektet.

24 Módosított nettó jelenérték (APV)
Példa NPV(B projekt) = – dollár. A projekt megvalósítására 8%-on hitelt vehetünk fel. Az új hitel kamata miatti adómegtakarítás dollár. Tegyük fel, hogy a B projekt az egyedüli befektetési lehetőség.

25 Módosított nettó jelenérték - APV
Példa NPV(B projekt) = – dollár. A projekt megvalósítására 8%-on hitelt vehetünk fel. Az új hitel kamata miatti adómegtakarítás dollár. Tegyük fel, hogy a B projekt az egyedüli befektetési lehetőség. NPV(B projekt) – Adómegtakarítás APV Valósítsuk meg a projektet.

26 Miles–Ezzell-formula

27 Kölcsön-egyenértékes


Letölteni ppt "A diákat készítette: Matthew Will"

Hasonló előadás


Google Hirdetések