Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diákat készítette: Matthew Will

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diákat készítette: Matthew Will"— Előadás másolata:

1 A diákat készítette: Matthew Will
Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 26. fejezet A lízing A diákat készítette: Matthew Will McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved

2 Tartalom Mi a lízing? Miért érdemes lízingelni? Operatív lízing
Pénzügyi lízing értékelése Mikortól kifizetődő a bérbe adás?

3 Lízinghez kapcsolódó fogalmak
Operatív lízing Pénzügyi lízing teljes szolgáltatást nyújtó szervizlízing nettó lízing közvetlen lízing tőkeáttételes lízing

4 Miért érdemes lízingelni?
A bérleti szerződés mellett szóló érvek A rövid lejáratú bérlet kényelmes. A felmondási lehetőség értékes. Karbantartás. A szabványosítás következtében alacsonyabbak a költségek. Adómegtakarítás érhető el. Az alternatív minimum adó kikerülése.

5 Miért érdemes lízingelni?
Néhány kétes érv a lízing mellett Tőkekiadásokra vonatkozó ellenőrzés kikerülése. A lízing kíméli a tőkét. A lízing mérlegen kívüli finanszírozást jelenthet. A lízing befolyásolja a könyv szerinti jövedelmet.

6 Operatív lízing Példa Acme Limo egyik ügyfele egy 7 éves lízingen töri a fejét. A bérleti díj minden évben év elején esedékes. A következő táblázat a limuzin megvásárlásának NPV-jét mutatja, 7 éves bérbeadást és dolláros beszerzési árat feltételezve.

7 Operatív lízing Példa (folytatás)
Acme Limo egyik ügyfele egy 7 éves lízingen töri a fejét. A bérleti díj minden évben év elején esedékes. A következő táblázat a limuzin megvásárlásának NPV-jét mutatja, 7 éves bérbeadást és dollárosos beszerzési árat feltételezve.

8 Pénzügyi lízing Példa A Greymare Bus Lines egy lízingügyleten gondolkodik. Az egyik üzemvezető venni akar dollárért egy buszt. A busz 8 év alatt teljesen elamortizálódik. A Bus Saleswoman a Greymare-nak a buszt 8 évre évi dollár lízingdíjért hajlandó bérbe adni. A karbantartási és működési költségeket továbbra is a Greymare állná. Érdemes-e a Greymare-nek megvennie a buszt, vagy inkább lízingelje?

9 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
A Greymare Bus Lines egy lízingügyleten gondolkodik. Az egyik üzemvezető venni akar dollárért egy buszt. A busz 8 év alatt teljesen amortizálódik. A Bus Saleswoman a Greymare-nak a buszt 8 évre évi dollár lízingdíjért hajlandó bérbe adni. A karbantartási és működési költségeket továbbra is a Greymare állná. Érdemes-e a Greymare-nek megvennie a buszt, vagy inkább lízingelje? A Greymare Bus Lines részére felajánlott lízingszerződés pénzáramlása

10 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
A Greymare Bus Lines egy lízingügyleten gondolkodik. Az egyik üzemvezető venni akar dollárért egy buszt. A busz 8 év alatt teljesen amortizálódik. A Bus Saleswoman a Greymare-nak a buszt 8 évre évi dollár lízingdíjért hajlandó bérbe adni. A karbantartási és működési költségeket továbbra is a Greymare állná. Érdemes-e a Greymare-nek a buszt megvennie vagy inkább lízingelje? A Greymare Bus Lines részére felajánlott lízingszerződés pénzáramlásával kapcsolatos megjegyzések: A Greymare megtakaríthatja a buszvásárlás $-os költségét. Az amorizáció miatti adómegtakarítása viszont elmarad. $-os év elején fizetendő évenkénti lízingdíj. A lízingdíjak révén csökken a vállalat adója.

11 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
Greymare Bus Lines mérlege lízing nélkül Greymare Bus Lines mérlege lízinggel együtt

12 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
Ha feltesszük, hogy a Greymare Bus Lines 10%-os kamatlábon tudna hitelt felvenni, a lízing pénzáramlását 10  (1 – 0.35) = 6.5%-os diszkontrátával kellene diszkontálnunk. A kapott eredmény megmutatja, hogy a Greymare-nek érdemes-e a buszt megvennie, vagy inkább lízingelje.

13 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
Ha feltesszük, hogy a Greymare Bus Lines 10%-os kamatlábon tudna hitelt felvenni, a lízing pénzáramlását 10  (1 – 0.35) = 6.5%-os diszkontrátával kellene diszkontálnunk. A kapott eredmény megmutatja, hogy a Greymare-nek érdemes-e a buszt megvennie, vagy inkább lízingelje.

14 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
Greymare Bus Lines lízingjének pénzáramlását úgy is elképzelhetjük, mint a lízing adósságszolgálatát.

15 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
Greymare Bus Lines lízingjének pénzáramlását úgy is elképzelhetjük, mint a lízing adósságszolgálatát.

16 Pénzügyi lízing Példa (folytatás)
A Greymare Bus Lines lízingügyletének pénzáramlására tekinthetünk úgy is, mint egy kedvező finanszírozási formára, ebben az esetben a projekt APV-jét kell meghatározni.


Letölteni ppt "A diákat készítette: Matthew Will"

Hasonló előadás


Google Hirdetések