Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a."— Előadás másolata:

1 Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a mérlegben a bevételeket és a ráfordításokat akkor számolják el, amikor felmerülnek, még ha nem is történik pénzmozgás. A cash-flow kimutatás viszont csak azokat az eseményeket veszi figyelembe, amelyek pénzmozgással járnak.

2 Fajtái Direkt cash-flow Indirekt cash-flow
A tényleges pénzmozgásokat közvetlenül próbálja megbecsülni. (likviditási terv) Indirekt cash-flow Az adózás előtti eredményt használjuk kiinduló adatként. Ezt korrigáljuk az olyan bevételekkel, illetve és ráfordításokkal, amelyeket az adózás előtti eredményben elszámoltunk, de nem jártak pénzmozgással. Majd korrigáljuk az olyan pénzbevételekkel, amelyek befolytak, és az olyan kiadásokkal, amelyeket kifizettünk, de az adózás előtti eredményt nem érintették.

3 Az eredménykimutatás és a cash flow alapszerkezete
Árbevétel − Költségek Cash flow: Pénzbevétel – Pénzkiadások 1. Pénzbevétel ≥ árbevétel 2. Pénzkiadás ≥ költségek

4 Példák Az amortizáció költség, de nem jelenik meg kiadásként
Ha vásárolunk egy gépet a teljes ára kiadás,de csak az amortizáció a költség A felvett hitel összege pénzbevétel, de nem költség (csak a kamat)

5 A cash-flow számítási módjai
■ Direkt módszer: Pénzügyi kihatással bíró bevételek – Pénzügyi kihatással bíró ráfordítások Cash flow ■ Indirekt módszer: Eredmény + Pénzkiadással nem járó ráfordítások – Pénzbevételt nem eredményező bevételek Cash Flow

6 A cash-flow területei ■ Működési Cash Flow alatt a vállalkozás alaptevékenységének végzése során kitermelt és felhasznált pénzeszközök különbségét értjük. Itt kerül kitermelésre az a pénz, amelyre a vállalkozás leginkább számíthat a folyamatos működése során, ez az a pénz, amit felélhet, felemészthet az újratermelési folyamat beszerzési szakaszában, és ebből tudja finanszírozni a saját beruházásait, ebből tud megvalósítani pénzügyi befektetéseket. ■ A befektetési tevékenység elkülönítése azért fontos a kimutatásban, mert általában normál vállalkozás esetében praktikusan negatív előjelű, mivel a befektetések megtérülése jellemzően a működésben következik be. (A pozitív előjel figyelmeztetés a cég felélésére, hiszen nincs pótlás és bővítés.) A befektetés Cash Flow-ja alatt a befektetett eszközök megszerzésére fordított pénzek és a befektetett eszközök eladásából befolyó pénzek különbségét értjük. ■ A finanszírozás Cash flow-ja szolgál a „tisztán” pénzműveletek bemutatására. Ide tartoznak a tőke ki- és bevonások (tőkeemelés és tőke leszállítás), a felvett hitelek és kölcsönök, valamint ezek visszafizetésének pénzáramlásai, a kötvénykibocsátások, és a végleges pénzeszköz átadások és átvételek pénzmozgásai

7 I. Szokásos tevékenységből származó pénzeszköz változás (Működési cash-flow 1-13) 1. Adózás előtti eredmény +- 2. Elszámolt amortizáció + 3. Elszámolt értékvesztés, és visszaírás 4. Céltartalék képzés és felhasználás különbözete 5. Befektetett eszközök értékesítésének eredménye 6. Szállítói kötelezettség változása 7. Egyéb rövid lejáratú kötelezettség változása 8. Passzív időbeli elhatárolások változása 9. Vevőkövetelés változása 10. Forgóeszközök (vevőkövetelés és pénzeszköz nélkül) változása 11. Aktív időbeli elhatárolások változása 12. Fizetett, fizetendő adó (nyereség után) - 13. Fizetett, fizetendő osztalék, részesedés II. Befektetési tevékenységből származó pénzeszköz változás (Befektetési cash-flow 14-16) 14. Befektetett eszközök beszerzése 15. Befektetett eszközök eladása 16. Kapott osztalék, részesedés III. Pénzügyi műveletekből származó pénzeszköz változás (Finanszírozási cash-flow 17-27) 17. Részvénykibocsátás, tőkebevonás bevétele 18. Kötvény, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátásának bevétele 19. Hitel és kölcsön felvétele 20. Hosszú lejáratra nyújtott kölcsönök és elhelyezett bankbetétek törlesztése, megszüntetése, beváltása 21. Véglegesen kapott pénzeszköz 22. Részvénybevonás, tőkekivonás (tőkeleszállítás) 23. Kötvény és hitelviszonyt megtestesítő értékpapír visszafizetése 24. Hitel és kölcsön törlesztése, visszafizetése 25. Hosszú lejáratra nyújtott kölcsönök és elhelyezett bankbetétek 26. Véglegesen átadott pénzeszköz 27. Alapítókkal szembeni, illetve egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek változása IV. Pénzeszköz változása (I, II, III, sorok)


Letölteni ppt "Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések