Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

B EFEKTETÉSI DÖNTÉSEK 6. Szeminárium A kockázati korrekció gyakorlati alkalmazása Bélyácz Iván: 10. fejezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "B EFEKTETÉSI DÖNTÉSEK 6. Szeminárium A kockázati korrekció gyakorlati alkalmazása Bélyácz Iván: 10. fejezet."— Előadás másolata:

1 B EFEKTETÉSI DÖNTÉSEK 6. Szeminárium A kockázati korrekció gyakorlati alkalmazása Bélyácz Iván: 10. fejezet

2 Tankönyv: Bélyácz Iván: Befektetési döntések megalapozása, Aula 2009, 10. fejezet (10.2, 10.3, 10.5.1)  Projektértékelés általánosan  Értékelési konfliktus  Kockázati korrekció  Feladatok

3 P ROJEKTÉRTÉKELÉS ÁLTALÁNOSAN Nettó jelenérték (NPV) módszer Döntés a tőkeköltség szabály CAPM modell szerint Kérdések: Mikor melyik a megfelelő? Hogyan kell értékelni az új beruházásokat? Mit mondhatunk a kockázatosságukról?

4 P ROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE A CAPM SZERINT Feltételezés: reáleszközök, hatékony piacok Ábra:  E (r projekt ), a projekt  -ja, az egyedi projekt SML-je Elfogadási kritérium: IRR > E (r projekt ), NPV > 0

5 P ROJEKTÉRTÉKELÉS A WACC SZERINT WACC: súlyozott átlagos tőkeköltség Értelmezése: a projekt elfogadás minimális feltétele egy beruházás értékelésénél Ábra

6 É RTÉKELÉSI KONFLIKTUS Értékelés a tőkeköltség-szabály és a CAPM szerint Ábra Vállalati tőkeköltség-szabály „buktatói”: - elutasíthat alacsony kockázatú jól jövedelmező projekteket - elfogadhat magas kockázatú alacsony jövedelmezőségű projekteket - Ez akkor áll fent, ha az SML feltevése érvényesül. A két egyenes viszonya:  minél közelebb van egymáshoz az r f és a WACC illetve kisebb az SML meredeksége, annál szűkebb lesz az eltérő sorolás sávja. A konfliktus kiküszöbölése érdekében a kockázatot kell korrigálni a pénzáramlás jelenértékében.  A pénzáramot és/vagy a diszkontrátát helyesbíthetem.

7 K OCKÁZATI KORREKCIÓ A kockázat beszámításának módszerei:  Bizonyossági ekvivalensek (CE)  Kockázattal korrigált diszkontráta (RADR)

8 Bizonyossági ekvivalensek (CE) Lépése:  Adott jövőbeli pénzáramlás kockázatát úgy kívánjuk korrigálni, hogy a jövőbeli pénzáramlásnak meghatározzuk a bizonyossági egyenértékesét.  Egyértékes (CE): a becsült pénzáramlások azt a hányadát jelöli, amely a befektető számára bizonyossággal adódva kielégítően helyettesítené az évenként várhatóan felmerülő pénzáramlást. CE = α * CF Ahol α a bizonyossági egyenértékes koefficiense 0-1 közötti értéket vehet fel Minél nagyobb az alfa értéke, annál többre értékeli a döntéshozó a kockázatos pénzáramot.  A jelenérték meghatározásánál a diszkontráta a kockázatmentes kamatláb (r f ).

9 Kockázattal korrigált diszkontráta (RADR) RADR: azt a megtérülést tükrözi, amely adott projekten feltétlenül realizálni kell a tulajdonosok kompenzálásához  RADR= E (r p ) = r f + ß (E (r m ) – r f )  Minél nagyobb a projekt kockázata, annál nagyobb az RADR, amely csökkenti a jelenértéket és így az NPV is kisebb lesz.  Fontos, hogy a kockázathoz tartozó pénzáramot ahhoz megfelelő rátával diszkontáljuk.

10 CE VERSUS RADR CE Elméletileg jóval megalapozottabb, de bonyolultabb előállítani. Elválasztja egymástól az idő szerinti diszkontálást és a kockázati korrekciót.  Mivel kockázat korrekciója alfaval történik, diszkontás r f. RADR Gyakorlatban előszeretettel használják.  Oka: A ráták konzisztensek a finanszírozási döntéshozók megtérülési arányokkal kapcsolatos álláspontjával. Könnyen becsülhetők és alkalmazhatók kockázatos döntési helyzetekben. Ebben a módszerben összemosódik az idő szerinti diszkontálás a kockázati korrekcióval.

11 F ELADATOK Kiadott lapon!

12 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "B EFEKTETÉSI DÖNTÉSEK 6. Szeminárium A kockázati korrekció gyakorlati alkalmazása Bélyácz Iván: 10. fejezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések