Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Befektetési döntések 6. Szeminárium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Befektetési döntések 6. Szeminárium"— Előadás másolata:

1 Befektetési döntések 6. Szeminárium
A kockázati korrekció gyakorlati alkalmazása Bélyácz Iván: 10. fejezet

2 Tankönyv: Bélyácz Iván: Befektetési döntések megalapozása, Aula 2009, 10. fejezet (10.2, 10.3, ) Projektértékelés általánosan Értékelési konfliktus Kockázati korrekció Feladatok

3 Projektértékelés általánosan
Nettó jelenérték (NPV) módszer Döntés a tőkeköltség szabály CAPM modell szerint Kérdések: Mikor melyik a megfelelő? Hogyan kell értékelni az új beruházásokat? Mit mondhatunk a kockázatosságukról?

4 Projektek értékelése a CAPM szerint
Feltételezés: reáleszközök, hatékony piacok Ábra: E (rprojekt), a projekt -ja, az egyedi projekt SML-je Elfogadási kritérium: IRR > E (rprojekt), NPV > 0

5 Projektértékelés a WACC szerint
WACC: súlyozott átlagos tőkeköltség Értelmezése: a projekt elfogadás minimális feltétele egy beruházás értékelésénél Ábra

6 Értékelési konfliktus
Értékelés a tőkeköltség-szabály és a CAPM szerint Ábra Vállalati tőkeköltség-szabály „buktatói”: elutasíthat alacsony kockázatú jól jövedelmező projekteket elfogadhat magas kockázatú alacsony jövedelmezőségű projekteket Ez akkor áll fent, ha az SML feltevése érvényesül. A két egyenes viszonya: minél közelebb van egymáshoz az rf és a WACC illetve kisebb az SML meredeksége, annál szűkebb lesz az eltérő sorolás sávja. A konfliktus kiküszöbölése érdekében a kockázatot kell korrigálni a pénzáramlás jelenértékében. A pénzáramot és/vagy a diszkontrátát helyesbíthetem.

7 Kockázati korrekció A kockázat beszámításának módszerei:
Bizonyossági ekvivalensek (CE) Kockázattal korrigált diszkontráta (RADR)

8 Bizonyossági ekvivalensek (CE)
Lépése: Adott jövőbeli pénzáramlás kockázatát úgy kívánjuk korrigálni, hogy a jövőbeli pénzáramlásnak meghatározzuk a bizonyossági egyenértékesét. Egyértékes (CE): a becsült pénzáramlások azt a hányadát jelöli, amely a befektető számára bizonyossággal adódva kielégítően helyettesítené az évenként várhatóan felmerülő pénzáramlást. CE = α * CF Ahol α a bizonyossági egyenértékes koefficiense 0-1 közötti értéket vehet fel Minél nagyobb az alfa értéke, annál többre értékeli a döntéshozó a kockázatos pénzáramot. A jelenérték meghatározásánál a diszkontráta a kockázatmentes kamatláb (rf).

9 Kockázattal korrigált diszkontráta (RADR)
RADR: azt a megtérülést tükrözi, amely adott projekten feltétlenül realizálni kell a tulajdonosok kompenzálásához RADR= E (rp) = rf + ß (E (rm) – rf) Minél nagyobb a projekt kockázata, annál nagyobb az RADR, amely csökkenti a jelenértéket és így az NPV is kisebb lesz. Fontos, hogy a kockázathoz tartozó pénzáramot ahhoz megfelelő rátával diszkontáljuk.

10 CE versus RADR CE Elméletileg jóval megalapozottabb, de bonyolultabb előállítani. Elválasztja egymástól az idő szerinti diszkontálást és a kockázati korrekciót. Mivel kockázat korrekciója alfaval történik, diszkontás rf. RADR Gyakorlatban előszeretettel használják. Oka: A ráták konzisztensek a finanszírozási döntéshozók megtérülési arányokkal kapcsolatos álláspontjával. Könnyen becsülhetők és alkalmazhatók kockázatos döntési helyzetekben. Ebben a módszerben összemosódik az idő szerinti diszkontálás a kockázati korrekcióval.

11 Feladatok Kiadott lapon!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Befektetési döntések 6. Szeminárium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések